خانه » همه » مذهبی » آیا آیه شریفه: “فما استمتعتم به منهّن فاتوهن اجورهنّ فریضة”، دلالت بر ازدواج موقت می کند؟ چرا در این آیه از فعل امر استفاده نشد؟

آیا آیه شریفه: “فما استمتعتم به منهّن فاتوهن اجورهنّ فریضة”، دلالت بر ازدواج موقت می کند؟ چرا در این آیه از فعل امر استفاده نشد؟

مقصود از استمتاع در آیه شریفه: “فَمَا اسْتَمْتَعْتُمْ بِهِ مِنْهُنَّ فَآتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَرِیضَةً”؛ هر گاه آنها را به عقد متعه درآوردید، اجرتشان را بپردازید، درآمیختن و کسب لذت است، بنابراین معناى جمله این است: هر گاه از زنان لذت بردید، مهرشان را بدهید.

اصحاب امامیه و عده ای از صحابه و تابعان می گویند: منظور ازدواج موقت است.

مسلم بن حجاج در روایت صحیح آورده است که عطا گفت: جابر بن عبد اللَّه از عمره حج بازگشته بود ما به دیدنش آمدیم.

مردم از چند چیز و از جمله «متعه» از او سؤال کردند. گفت: آرى، ما در عهد پیامبر و ابو بکر و عمر متعه را انجام داده‏ایم‏.

از این رو می بینیم بزرگان” اصحاب” و” تابعین” و گروه زیادى از مفسران اهل تسنن و تمام مفسران اهل بیت (ع) همگى از آیه فوق، حکم ازدواج موقت را فهمیده‏اند.

آیه در صدد برشمردن زنانی بود که می شد با آنها ازدواج نمود و در مقام بیان این نبود که دستور دهد که مثلا کسی باید ازدواج کند، موقت یا دائم و اصولا ازدواج چه دائم و چه موقت آن به خودی خود امری مستحب است، نه واجب [i]بنابراین دلیلی بر استفاده از فعل امر در این مسئه نبوده است.

پس در پاسخ قسمت دوم سؤال می گوییم دلالت اولی امر بر وجوب است و کسی ادعا نکرده که متعه واجب است تا نیازی به فعل امر باشد.



[i] الفاضل اللنکرانی، محمّد، تفصیل الشریعة فی شرح تحریر الوسیلة ، تحقیق و نشر، مرکز فقه الأئمّة الأطهار (ع)،کتاب النکاح، ص 7.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد