سؤال شما از چند منظر قابل بحث است كه در ذيل به آن اشاره مي كنيم:
الف ـ تأخير ازدواج
برخي از علل تأخيرهايي كه در ازدواج صورت مي گيرد در واقع مانع جدّي براي ازدواج نيستند. گاهي مواقع مي توان ازدواج را با تحصيل جمع كرد، در مواردي مي توان با قناعت و چشم پوشي از انتظارات زياد (مثل داشتن خانه شخصي، ماشين و خرج هاي اضافي) ازدواج كرد، البته مشكل ازدواج نياز به همكاري همه جانبه (جوانان، والدين، مردم و مسئولين نظام) دارد به عنوان مثال گاهي مواقع ازدواج بخاطر عدم حمايت مالي و معنوي والدين تاخير مي افتد.
نبايد فراموش كنيم كه قرآن شريف به جوانان چنين مژده داده كه جوانان بدون همسر را همسر دهيد و اگر فقير باشند خداوند با فضل و رحمت خود آنان را غني و بي نياز مي سازد.[1] يا در روايت داريم كه كسي كه ازدواج را از ترس فقر و ناداري ترك كند همانا به خداوند گمان بد برده است.[2]در برخي موارد مشكلات ازدواج مشكلات حقيقي اند نه ساختگي كه اينجا انسان ناچار است ازدواج را به تأخير بيندازد و لازم است انسان براي حفظ ايمان خود به كنترل شهوت بپردازد كه بيان شيوه هاي آن بحث مستقلي را مي طلبد.
ب ـ خدمت سربازي
خدمت سربازي اختصاص به انقلاب اسلامي ندارد در گذشته حتي سخت تر از اين بوده و در كشورهاي ديگر نيز اين امر رائج است و هدف آنها حفظ مرزهاي جغرافيايي در قبال تهاجم دشمن به كشور است و اين امر چيزي نيست كه حذف آن به نفع ما باشد تجربه جنگ تحميلي اگر چه تجربه تلخي است امّا براي آينده ما بسيار سودمند است آمادگي نظامي مملكت ما، فرهنگ، مرزهاي طبيعي و عقيدتي، ناموس و شرف و… را مقابل دشمنان بيمه مي كند، در همين راستاست كه حتي در كنار حوزه علميه تيپ امام جعفر صادق ـ عليه السلام ـ تأسيس گشته است كه طلاب علوم ديني هم با آشنايي با مباحث رزمي، به رزم و تبليغ بپردازند كما اينكه اين امر در زمان جنگ تحميلي مشاهده شد و اكنون نيز برخي طلاب علوم ديني با شركت در بسيج دوره هاي آموزشي نظامي در پادگان ها و انجام مانورهاي رزمي در خلال سال و تبليغ در روستاهاي دور دست به اين امر اهميت مي دهند.
مثال: فرض كنيد با چند نفر از دوستان خود مغازه اي در نقطه اي از شهر به راه انداخته ايد امّا احتمال هجوم دزد و سرقت نيز زياد است شما چه مي كنيد. مسلم است كه مغازه را به امان خدا رها نمي كنيد و يا اين طور نيست كه هر شب بتوانيد همه دوستان آنجا نگهباني بدهيد يكي از راه حل هاي خوبي كه به نظر مي رسد اين است كه نگهباني از مغازه، نوبتي شود و در اوقات ديگر بتوانيد به كار خود رسيدگي كنيد، كشور ما نيز همين وضعيت را دارد هميشه بايد نيروها جهت محافظت از كشور (دشمنان داخلي و خارجي) آماده باشند و افراد با مباحث دفاعي آشنايي داشته باشند تا در موقع لزوم از خود، ناموس، مال و مردم خود دفاع كنند.
مشكلات ازدواج
به هيچ وجه نمي خواهيم مشكلات ازدواج را كه بر سر راه جوانان است ناديده بگيريم مشكلاتي مثل تهيه مسكن، شغل، تحصيل، خدمت سربازي، خرج هاي اضافي و سنّت هاي غلط، اما همانگونه كه گفتيم اين مشكلات نياز به همكاري همه جانبه جوانان، والدين و مسؤولين نظام دارد.[3] اما در رابطه با اين مشكل يعني خدمت سربازي نكاتي چند قابل توجه است كه خود راه حلي براي ازدواج مي باشد.
الف ـ نامزدي شرعي و قانوني[4]دو نامزد در اين دوران با هم نامه نگاري مي كنند و تلفني سخن مي گويند و هنگام مرخصي هاي اين دوران با يكديگر ديدار مي كنند البته اينجا نقش جوانان و والدين آنها بسيار كارساز است آنها مي توانند از مخارج زائد كم كنند انتظارات و توقعات بي جا را حذف نمايند و رسومات و آداب دست و پا گير عرفي را كنار بزنند به آينده روحي و ديني فرزندشان بيشتر اهميت دهند.
ب ـ سكونت در منزل والدين مرد يا زن[5]گاهي زمينه طوري است كه جوان مي تواند ازدواج كند و همسر خود را در خانه خودشان يا پدر و مادرش بگذارد كه تنها نباشد و مرد بتواند با خيال راحت خدمتش را تمام كند و هر گاه به مرخصي آمد با هم باشند.
نتيجه:
به هيچ وجه منكر شرايط و مشكلات موجود نيستم ولي نكته مهم اينست كه بهترين راه حل در شرايط فعلي اولاً: تلاش در حفظ ايمان و توجه به عاقبت خوش عفت و پاكدامني و جزاي نيكوي دينوي و اخروي دوري از گناه و ثانياً به دنبال اين باشد كه با توكل واقعي به خداوند متعال و توسل به اهلبيت – عليهم السلام- به دنبال يافتن همسري متدين و هم شان خود باشيد تا بتوانيد با حداقل هاي موجود و با بي توجهي به آداب و رسوم غلط و توقعات بي جاي ديگران، زندگي ساده ولي پر از محبت، عشق و معنويت را شروع كنيد كه قطعا اگر اينگونه بود، بنا و شروع بر پاية 1. توكل به خدا 2. عشق و محبت 3. ساده زيستي مي باشد كه اينگونه زندگي ها موفقيت در آن بسيار بيشتر مي باشد چرا كه تمام اين موارد را با تفاهم و علاقه و امنيتي شروع كرده اند.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. حسين مظاهري عوامل كنترل غرائز در زندگي انسان، مؤسسه نشر و تحقيقات ذكر.
2. جوانان و انتخاب همسر علي اكبر مظاهري، پارسايان.
3. انتخاب همسر، آيت اله اميني،سازمان تبليغات.
پي نوشت ها:
[1] . نور/32.
[2] . مظاهري، علي اكبر، جوانان و انتخاب همسر، انتشارات پارسايان، چاپ بيستم، ص 55.
[3] . البته مسئولين نظام در اين زمينه (وام، راحت تر كردن مدت سربازي براي افراد متأهل و…) مي تواند خيلي بهتر كار كند و اشكالاتي به برنامه هاي آنها وارد است.
[4] . جوانان و انتخاب همسر، همان، ص 88.
[5] . همان، ص 88.