به طور كلي براي نجات از آتش جهنم بايد گفت كه اگر انسان بتواند به وظايف بندگي خود عمل كند؛ يعني واجبات الهي را بجا بياورد و از انجام كارهاي حرام پرهيز كند، خداوند او را از آتش جهنم حفظ مي كند.
اما در خصوص مسئلة رفتن به خانة خدا و انجام مناسك و اعمال حج بايد گفت: طبق رواياتي که از حضرات معصومين ـ عليهم السّلام ـ رسيده است انجام اعمال حج آثار و بركات فراواني دارد كه يكي از آنها اين است كه حج سبب نجات انسان از آتش جهنم مي شود، چون انجام اعمال حج، موجب آمرزش گناهان مي گردد و وقتي كسي گناهانش بخشيده شد از آتش جهنم نجات پيدا مي كند، در اين جا به چند نمونه از آن روايات اشاره مي شود:
1. در روايتي آمده است: كسي كه از انجام مناسك حج و يا عمره بر مي گردد، مثل كودكي است كه هرگز گناهي ندارد و معصومانه زندگي مي كند.[1]2. در حديث ديگر از امام صادق ـ عليه السّلام ـ رسيده است كه ايشان فرمودند: كمترين پاداشي كه نصيب حاجي مي شود آن است كه از آتش جهنم نجات پيدا مي كند و از گناهان همانند زماني كه از مادر متولد شده پاك مي شود.[2]3. و نيز فرموده اند: وارد كعبه شدن در حقيقت، وارد رحمت خدا شدن است و خروج از آن به معناي خروج از گناهان است.[3]4. در روايتي ديگر آمده: كسي كه بدون هيچ گونه ريا و خودنمايي و تنها براي رضاي خداوند، حج بجا آورد، خداوند گناهان او را مي آمرزد.[4]طبق اين گونه روايات معلوم مي شود كه اگر واقعاً كسي براي رضاي خداوند و بدون هيچ گونه رياكاري به خانة خدا برود و اعمال حج را به طور صحيح انجام دهد. خداوند او را از آتش جهنم نجات مي دهد. البته مشروط به آن كه بعد از رفتن به حج و توبه دوباره گناه نكند و به اعمال واجب خود عمل نمايد و از كارهاي حرام پرهيز كند.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. امام خميني، چهل حديث، صفحات 81، 434، 441، 490، 577، نشر آثار امام ، چاپ 20، 1378 ش.
2. ناصر مكارم، تفسير نمونه، ج 19، ص 125، ج 14، ص 70، ج 2،ص 23، نشر دارالكتب تهران، 1378 ش.
پي نوشت ها:
[1] . صدوق، من لا يحضره الفقيه، قم، نشر جامعه مدرسين، بي تا، ج 2، ص 226.
[2] . مجلسي، محمد باقر، بحارالانوار، بيروت، نشر مؤسسة الوفا، 1403 ق، ج 96، باب 2، ص 26.
[3] . قمي، شيخ عباس، بحارالانوار، مشهد، نشر بنياد پژوهش هاي اسلامي، 1416 ق، ج 1، ص 516.
[4] . مجلسي، محمد باقر، بحارالانوار، ج 96، ص 24، باب 2.