امروزه دين مبين اسلام داراي پيشرفت هاي قابل توجهي در زمينه جذب علاقمندان بي شماري به خودش شده است. اين پيشرفت همه جانبه، مديون احكام و دستورات نوراني و منطقي است كه در قالب قرآن و روايات، دل خفتگان را بيدار كرده و به سوي خود جلب نموده است. البته نمي توان آمار و ارقام مشخصي ارائه نمود، ولي مي توان با توجه به اعترافات غربي ها، به عمق اين قضيه پي برد.لذا چند نمونه از اين اعترافات بيان مي گردد:
1. خبرگزاري ايتاليا، معروف به «انسا» اعلام كرد: «اسلام در همه جهان، از مرزها فراتر رفته است و براي دوباره برپا كردن زندگي، در دنياي بحران زده كنوني به سيستمي تبديل شده است.»[1]2. چندي پيش شبكه تلويزيوني BBC، برنامه اي به نام «فرزندان امام خميني» ارائه کردکه در آن برنامه عنوان گرديد : «اسلام، امروز بزرگ ترين مسئله غرب است؛ حتي يك مسئله جهاني است، اسلام، امروز نه تنها در خاور ميانه؛ بلكه در همه جا، عالم گير شده است و مبارزه با آن بسيار مشكل.»[2]3. كلاوس كينكل؛ وزير خارجه اسبق آلمان نيز مي گويد: «در حالي كه اسلام، در سي سال پيش از اين، هيجده درصد جمعيت دنيا را داشت؛ اينك به يك چهارم جمعيت دنيا؛ يعني يك ميليارد و چهارصد ميليون نفر رسيده است.»[3]4. روزنامه پر تيراژ «سيدني مرنينگ هرالد» نيز مي نويسد: «اسلام از مرزهاي جغرافيايي عبور مي كند، مكتب هاي سياسي و رژيم هاي ملّي را پشت سر مي گذارد و كشورهاي گوناگون، شاهد تحرّك سياسي و رشد پاينده اسلام خواهند بود.»[4]از مجموع سخنان فوق مي توان استنتاج كرد كه اسلام، آرام آرام فراگيرتر از قبل شده است .به ويژه پس از پيروزي انقلاب اسلامي، دين مبين اسلام مورد استقبال شديد ملل مختلف جهان قرار گرفته است. عمده ترين دليل بر اين مدّعا، برخورد خشن دنياي غرب با موج اسلام خواهي در سرتاسر عالم است كه نمونه بارز آن در تراژدي غمبار بوسني و هرزگوين در قلب اروپاي به ظاهر متمدن، به نمايش گذاشته شد، اما نكته جالب تر آنكه در كشورهاي قاره آمريكا ـ كه فاصله بسيار زيادي با ممالك اسلامي دارند و طبعاً تبليغ اسلام در آنجا دشوارتر است ـ رشد اقبال و رويكرد مردم به آئين اسلام چشمگير مي باشد. با توجه به آمار به دست آمده از برخي از اين كشورها، مي توان صحّت اين مدعا را مورد تأييد قرار داد:
1. آمريكا: امروزه در ايالات متحده آمريكا، حداقل هشت ميليون مسلمان زندگي مي كنند. نكته جالب تر آنكه رهبران جامعه اسلامي آمريكا، تعداد افراد تازه مسلمان سفيد پوست را بين 45000 تا 80000 نفر برآورد كرده اند.[5]2. كانادا: طبق آمار منتشر شده، در اين كشور در سال 1871 م، 13 مسلمان زندگي مي كردند. اين تعداد در سال 1901 به 300 تا 400 و در سال 1911 به 1500 نفر افزايش يافت. در سال 1951 حدود 2000 تا 3000 مسلمان در كاندا زندگي مي كردند. در سال 1971 اين رقم 10 برابر شد يعني حدود 33370 نفر در سال 1981 م«1360 ش» به تعداد 98160 نفر رسيد. در فاصلة سال هاي 1981 تا 1991، جمعيت مسلمانان به طور چشمگيري افزايش يافت و با رشد 158 درصدي، به عدد 253260 نفر رسيد[6] و تا به امروز قطعاً بر اين تعداد افزوده شده است.
3. برزيل: در كشور برزيل نيز بيش از 400 هزار مسلمان زندگي مي كنند. اين رقم از آنجايي اهميت پيدا مي كند كه بدانيم اصولاً تبليغ آنچناني از دين اسلام در اين كشور و ساير كشورهاي آمريكائي صورت نپذيرفته است.[7]4. آرژانتين: در اين كشور نيز، بيش از 400 هزار مسلمان زندگي مي كنند.[8]5. ترينيداد و توباگو: در اين كشور كه به صورت چند جزيره مي باشد، تا سال 1945 م، اسلام دينِ رسمي محسوب نمي شد. اما امروزه به قدري اسلام در آن پيشرفت كرده است كه دراين كشور، بيش از هشتاد و پنج مسجد ساخته شده است. از اين مهمتر آنكه حدود هشت درصد كل جمعيت آن را مسلمانان تشكيل مي دهند و جالب تر آنكه، رئيس جمهور آن ـ نورمحمد حسنعلي ـ و بسياري از اعضاء پارلمان و ديگر مقامات رسمي آن مسلمانند.[9] حكومت ترينيداد روزهاي تعطيل اسلامي را، مانند عيد فطر و… به رسميت شناخته است.
6. گويان: در اين كشور 130 هزار نفر مسلمان زندگي مي كنند. نسبت جمعيت مسلمانان به كل جمعيت كشور 17 درصد است، ضمن اينكه اين كشور 130 مسجد دارد كه در نوع خود جالب توجه است.[10]7. سورينام: در اين كشور كوچك قاره آمريكا، 25 درصد از كل جمعيت آن را مسلمانان تشكيل مي دهند. جالب آنكه در بين كشورهاي نيمكره غربي، بيشترين تعداد مسلمانان در اين كشور زندگي مي كنند و حدود 150 مسجد در آن قرار دارد.[11]اين چند كشوري كه نام برديم، نمونه اي از كشورهاي بسيار دور دست است، كه از قلب جهان اسلام، يعني منطقه خاور ميانه به دور بوده اند، اما با اين حال رشد اسلام در آن كشورها بسيار چشمگير بوده است. اما در مورد اينكه آمار گرايش ملل مختلف جهان به اسلام، چه نسبتي با پيروزي انقلاب اسلامي در ايران دارد، مي توان اينگونه پاسخ گفت كه پيروزي انقلاب اسلامي و روي كار آمدن نظام جمهوري اسلامي، موج عظيمي از اسلام خواهي و مقابله با استعمار و سلطه قدرتها را در سطح جهاني به وجود آورد.
اين جريان سياسي يكبار ديگر اسلام را به عنوان يك قدرت تعيين كننده در جهان مطرح نمود و گريز از سلطه و ايستادگي در برابر استعمار و ايجاد قطب سياسي جديد در جهان، در برابر ديدگاه مشتاق ولي مأيوس مسلمانان گشود. روند انقلاب اسلامي با آگاهي هاي عميقي كه در ميان ملتهاي مسلمان جهان بويژه در كشورهاي اسلامي بوجود آورد، زمينه تحولات سياسي ريشه دار و بينش ها و گرايش ها و حركت ها و سازماندهي هاي سياسي چشمگيري را فراهم آورد. پديده كاملاً نو ظهور مقاومت در لبنان با الهام از انقلاب اسلامي وهمچنين جهاد اسلامي در مصر و ديگر كشورهاي اسلامي، براي غرب بيش از آنچه كه تصورّ مي كرد وحشتناك و طليعه جهنمي سوزان براي استكبار بود.
در ميان غير مسلمانان و در دنياي غيراسلام نيز به بركت انقلاب اسلامي، اسلام مشتاقان زيادي را به خود جلب كرده است. امروزه در دورترين نقطه چين، اسلام در حال پيشرفت است و روز به روز بر تعداد مسلمانان چين افزوده مي شود. در كشورهايي همچون ژاپن، آمريكا و در بيشتر كشورهاي اروپايي، گرايش به اسلام رو به افزايش است تا جائي كه در اروپا هم اكنون اسلام، به طور رسمي، دين دوم اروپا شناخته شده و به تصويب رسيده است.
امروز در بيش از 50 دانشگاه معتبر دنيا، كُرسي اسلام شناسي وجود دارد. امروز به بركت پيروزي انقلاب، اسلام بيش از پيش در دنيا مطرح شده است و طرفداران فراواني به سوي اسلام گرايش پيدا كرده اند. در چند سال اخير در اروپا و آمريكا، هر چه كتاب اسلامي كه به بازار عرضه شده بود، به فروش رفته است. به عنوان مثال دارالنّشر انصاريان كه كتاب هاي اسلامي به زبان انگليسي را عرضه مي كند، در سال هاي اخير هر چه كتاب در انبارهاي اروپا و آمريكا داشته اند، به فروش رسانده اند. استقبال شديد مردم به كتاب هاي اسلامي به قدري زياد بوده است كه در آمريكا فروش قرآن را ممنوع كرده اند و شروع به رويارويي با فروش كتاب هاي اسلامي نموده اند.[12] اينها همه اثرات پيروزي انقلاب و صدورفرهنگ آن است. امروز در آسياي ميانه، همان كشورهايي كه حدود 70 سال در دام كمونيسم افتاده بودند، به بركت نظام اسلامي ايران، به اسلام روي آورده اند و در جايي كه خواندن اذان و نماز جرم محسوب مي شد، امروز صداي اذان از مأذنه هاي آن به گوش مي رسد. امروز بيداري و گرايش زياد به اسلام از سوي ملل مختلف جهان، اعم از اروپايي،آمريكايي،آسيايي،آفريقايي حاصل صدورفرهنگ ومعنويت انقلاب اسلامي مي باشد.به تعبير امام خميني (ره): «پرتوِ اسلام از مركز ايران، به هم دنيا رفته است. انقلاب ما صادر شده است و در همه جا اسم اسلام است.»
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. جايگاه اسلام در جهان امروز، سلسله نشست هاي كانون گفتمان ديني ،مركز مطالعات حوزه علميه قم، 1382.
2. اسلام در آمريكا، مجموعه مقالات، رامين خانبگي، مركز مطالعات فرهنگي بين المللي، انتشارات الهُدي، 1381.
پي نوشت ها:
[1] . اختري، محمدحسن، جايگاه اسلام در جهان امروز، سلسله نشست هاي كانون گفتمان ديني، مركز مطالعات حوزه علميه قم، 1382، صص 4 و 3.
[2] . همان.
[3] . همان.
[4] . همان.
[5] . خانبگي، رامين، اسلام در آمريكا، تهران، مركز مطالعات فرهنگي بين المللي، انتشارات الهدي، 1381، ص 109.
[6] . اختري، محمدحسن، پيشين، صص 74-73.
[7] . همان، ص 63.
[8] . همان، ص 64.
[9] . همان، صص 200 تا 197.
[10] . همان، صص 61 و60.
[11] . همان، صص 192-191.
[12] . جايگاه اسلام در جهان امروز، پيشين، ص 14.