خانه » همه » مذهبی » به گفته پيامبر اكرم ـ صلي الله عليه و آله ـ يك دختر مي‌تواند در نه سالگي ازدواج كند كه اين فرمايش پيامبر حاكي از آن است كه در اين سن به تكامل مي‌رسد پس چرا در قانون انتخابات و اداري كشور شرط سن از شانزده سال به بالا مي‌باشد؟

به گفته پيامبر اكرم ـ صلي الله عليه و آله ـ يك دختر مي‌تواند در نه سالگي ازدواج كند كه اين فرمايش پيامبر حاكي از آن است كه در اين سن به تكامل مي‌رسد پس چرا در قانون انتخابات و اداري كشور شرط سن از شانزده سال به بالا مي‌باشد؟

بلوغ داراي ابعاد مختلفي است شامل بلوغ جسمي , بلوغ اقتصادي , بلوغ فکري , بلوغ اجتماعي وسياسي و… وبلوغ جسمي و صلاحيت براي ازدواج با بلوغ فکري و اجتماعي براي شرکت در انتخابات و مسائل اداري و… دو مساله کاملا متفاوت است و اين دو را نمي توان يکسان برشمرد زيرا اولا؛ نشانه هايي كه براي بلوغ شرعي دختران در روايات آمده صرفا بيانگرتكامل جسمي و آمادگي براي امر مهم ازدواج در اين سن است. اما بايد در نظر داشت که اعلام سن 9 سالگي به معناي لزوم و وجوب ازدواج نيست، بلكه صرفاً بيانگر ابتدا وآغازسن تشکيل خانواده وازدواج است .[1] وروشن است که بايد در کنار آمادگي جسمي ,به شرايط ديگر ازدواج از جمله آمادگي روحي , اجتماعي  و… نيز توجه نمود . در حقيقت ازدواج و تشکيل خانواده نيازمند فراهم شدن شرايطي است که يکي از آنها آمادگي جسمي است و به عبارت ديگر بلوغ جسمي شرط لازم ازدواج است ولي براي تحقق آن کافي نيست و بايد به شرايط روحي و اجتماعي و بلوغ فکري و… نيز توجه نمود.  
ثانيا ؛ مقوله بلوغ با مقوله شركت در انتخابات تفاوت ماهوي دارند.بلوغ در امر ازدواج بلوغ جسمي است ولي بلوغ لازم در شرکت در انتخابات و ساير امور اجتماعي , بلوغ فکري و اجتماعي است و اين دو با يکديگر متفاوت هستند . كسي كه در انتخابات شرکت مي کند و رأي مي‌دهد در واقع قصد دارد كه علاوه بر دخالت در امور خود، در امور اجتماع نيز دخالت كرده و تأثير بگذارد. لازمة اين دخالت، فعال بودن عقل تجربي است. نظر دادن از كسي بايسته است كه رشد فكري دارد. و همانگونه که در مسايل اقتصادي نياز به رشد و بلوغ اقتصادي است در مسايل اجتماعي نيز نياز به رشد و آگاهي سياسي و اجتماعي است که فراتر از سن بلوغ جسمي است .
در پايان متذكر مي‌شويم كه سخني كه از پيامبر نقل كرديد، در متون حديثي ما بدين صورت آمده است .
عن ابي عبدالله ـ عليه السّلام ـ قال: حدّ بلوغ المرأة تسع سنين،[2] ملاك بلوغ زن نُه سالگي است و از امام باقر ـ عليه السّلام ـ نقل شده: عن ابي جعفر ـ عليه السّلام ـ قال: الجارية اذا بلغت تسع سنين ذهب عنها اليتم و زوجّت و اقيمت عليها الحدود التامه لها و عليها،[3] وقتي دختر نُه ساله شد دورة طفوليت و كودكي او سپري شده و مي‌تواند ازدواج كند و حدود تماماً، چه به نفع او يا به ضرر او جاري مي‌شود.

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. بلوغ دختران، علي عطائي اصفهاني، چاپ دفتر نشر فرهنگ اسلامي
2. فقه و عقل، ابوالقاسم علي‌دوست، پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي
3. سن بلوغ از ديدگاه فقه شيعه و مكاتب چهارگانه، دكتر سيد محمد مهدي احمدي، دارالنشر اسلام قم.
 
پي نوشت ها:
[1] . ر.ک: رحبيان، زهره و گدازگر، مريم، سن ازدواج دختران، چاپ دبيرخانه شوراي عالي انقلاب فرهنگي، 1380.
 2. شيخ حر عاملي ,وسايل الشيعه، بيروت : دار احياء التراث العربي , ج1، باب 4، مقدمه عبادات حديث 3.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد