خواص گیاه کلپوره یا مریم نخودی
کلپوره چیست؟
کلپوره Tecrium Polium گیاهی رایج که بعضی افراد به اسم مریم نخودی میشناسند. این گیاه معمولا در مناطق مدیترانه رشد میکند که با گل های صورتی و سفید شناخته میشود. کلپوره با خواص ضد باکتری ، ضد دیابتی و ضد اسهال برای درمان بیماری های بیشماری که مرتبط با معده هستند استفاده میشود.
کلپوره از تیره نعنایان میباشد و با نام های دیگری همچون مریم نخودی ، مسک الجن شناخته میشود.این گیاه در بلوچستان ، ایران و هندوستان برای رفع درد های قلبی مورد استفاده قرار میگیرد.
از کلپوره برای ساخت داروهای زیادی مانند داروی اسهال و دیابت استفاده میشود که به همین خاطر از اهمیت بالایی برخوردار است.کلپوره حاوی ترکیبات سالوژنین ، سیرسیلیو ، سابینین ، میرسن ، ژرماکرن ، اسپاتولنول میباشد.
کلپوره حاوی خواص ضد باکتری است که باعث کاهش سطح کلی رادیکال های آزاد در بدن میشود و به پاکسازی بدن کمک میکند و همچنین از بروز هر بیماری در بدن جلوگیری میکند.این گیاه حاوی ترکیباتی است که به آرامش اعصاب کمک میکند و در عین حال سطح چربی خون را کاهش میدهد. کلپوره میتواند به کاهش فشار خون و حفظ سلامت قلب کمک کند.1
خواص کلپوره (طبیعت و خواص درمانی)
طبیعت گیاه دارویی کلپوره گرم و خشک است. برخی از مهم ترین خواص درمانی این گاه عبارت اند از:
گیاه کلپوره فعالیت معده را تحریک و برای درمان خانگی اسهال مفید است. در طب سنتی از جوشانده کلپوره برای درمان اختلالات دستگاه گوارش و دل درد استفاده می شود.
تسکین دردهای قاعدگی از خواص کلپوره است.
از ضماد گیاه دارویی کلپوره به عنوان انتی بادی برای مقابله با نیش حشرات استفاده می شود.
دم کرده سرشاخه های گل دار کلپوره اثر مقوی، نیرو دهنده و ضد تشنج دارد و اگر گرد آن وارد بینی شود مخاط بینی را تحریک کرده و ایجاد عطسه می نماید.
درمان عرق کردن زیاد در هنگام شب از خواص گیاه دارویی کلپوره است.
کلپوره برای تقویت اعصاب، تقویت لثه ها و دستگاه گوارش مفید است و مصرفان به کاهش کلسترول و تری گلیسیرید خون کمک می کند.
کمک به درمان و رفع بیماری های دستگاه تناسلی و ادراری یکی دیگر از خواص کلپوره در درمان بیماری ها است.
از گیاه کلپوره در بلوچستان، هند و ایران برای رفع درد ناحیه قلب و قفسه سینه استفاده می شود.
از کلپوره برای بهبود جوش های بدن نیز می توان استفاده کرد.
جوشانده گیاه کلپوره خاصیت تب بردارد و برای درمان خانگی سرماخوردگی مفید است.
مصرف کلپوره یا مریم نخودی همراه عسل برای التیام زخمهای مزمن مفید است.
از جوشانده غلیظ این گیاه و ترکیب آن باکمی آب می توان به عنوان داروی راشیتیسم به ویژه در کودکان و داروی ضد روماتیسم استفاده کرد.2
طریقه مصرف کلپوره
سرشاخههای گلدار گیاه کلپوره در طب سنتی مورد استفاده قرار میگیرد و زمان جمع آوری آن به تناسب شرایط محیطی بین ماههای خرداد و مرداد است. طرز مصرف این گیاه به شرح زیر میباشد:
از این گیاه بیشتر بهصورت دمکرده و جوشانده استفاده میشود. به این منظور نیم لیتر آب در حال جوش را بر روی 2 قاشق مرباخوری از گیاه خردشده بریزید و اجازه دهید دم بکشد.
همچنین مصرف آن بهصورت عرق نیز وجود دارد. مصرف عرق کلپوره برای درمان بیماریها بهصورت یک فنجان قبل از هر وعده غذایی است.3
خواص شربت کلپوره
شربت کلپوره (کلپوره+بومادران+گزنه+عسل) حاوی ویتامین های A، B، C، E، K، D، کربوهیدرات، سدیم، پتاسیم، اسیدفولیک، منیزیم، منگنز، فسفر، آهن، فیبر، مس، فلاونوئیدها، پروتئین، کلسیم، قند ساکاروز، فراکتوز، گلوکز، رزمارینیک اسید، تانن ها، منوتروپین ها، دی تروپین ها و غیره است.
برای بررسی خواص شربت کلپوره و اینکه مصرف این شربت برای چه افرادی مفید است با حیدر عظمایی پژوهشگر طب سنتی گفت وگو کردیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید.
مهم ترین خواص شربت کلپوره
مهم ترین خاصیت شربت کلپوره تاثیر چشمگیر آن در کاهش قند خون بوده، لذا برای افراد مبتلا به دیابت بسیار مفید است.
افزایش تمرکز، توان ذهنی و شناختی یکی دیگر از خواص بی نظیر شربت کلپوره است، همچنین این شربت چربی خون را کاهش داده و موجب لاغری و تناسب اندام می شود.
شربت کلپوره به علت داشتن ویتامین های A، E، C و فلاونوئیدها، خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و محافظت در برابر انواع بیماریها بهخصوص سرطان است.
به علت وجود ویتامین D، فسفر، کلسیم و منیزیم در شربت کلپوره، موجب تقویت و استحکام استخوان و دندان شده و از پوکی استخوان جلوگیری میکند. همچنین این شربت موجب عملکرد بهتر سیستم عصبی میشود بنابراین حافظه را تقویت کرده و از بروز آلزایمر و پارکینسون پیشگیری میکند.
مصرف شربت کلپوره تاثیر چشمگیری در تقویت دستگاه گوارش و معده دارد و موجب رفع سوزش سردل و ورم معده (گاستریت) می شود. همچنین این شربت عفونتهای زنان، کلیه و مجاری ادراری را برطرف کرده و از سندروم پیش از قاعدگی پیشگیری میکند، لذا برای زنانی که دچار گرگرفتگی دوران یائسگی هستند بسیار مفید و موثر است.
رفع التهابات بدن از جمله آرتروز و نقرس، رفع التهابات قلبی و عروقی، تقویت سیستم بینایی، تقویت عمومی بدن و افزایش طول عمر، کنترل قند خون، فشار و چربی خون از خواص دیگر شربت کلپوره است. شربت کلپوره برای افرادی که مشکل پروستات دارند بسیار مفید است، همچنین باعث رفع درد مفاصل، رماتیسم و بیماری راشیتیسم می شود.
شربت کلپوره شادی آور است بنابراین موجب رفع استرس، اضطراب، افسردگی و تنش عضلات می شود. از دیگر خواص این شربت می توان بهضد نفخ و بادشکن بودن آن، همچنین رفع سرماخوردگی، مشکلات تنفسی و تبخال اشاره کرد.4
مضرات کلپوره (موارد احتیاطی و منع مصرف)
استفاده از گیاه دارویی کلپوره برای زنان باردار، مادران شیرده و کودکان زیر چهار سال اصلا توصیه نمیشود.
به علت مسمومیت این گیاه برای کلیهها و کبد بایستی در مصرف آن احتیاط نمود از همین رو مصرف دارویی این گیاه برای مدت کوتاه مجاز است.
افراد دچار بیماریهایی مانند گلوکوم (آبسیاه چشم)، بزرگی پروستات و افراد دارای ناراحتیهای قلبی و نارسایی کلیه و کبد بایستی از مصرف این گیاه اجتناب کنند.
مصرف همزمان گیاه کلپوره با داروهای ضد دیابت مانند انسولین و گلیبن کلامید بایستی بااحتیاط همراه باشد زیرا باعث کاهش بیشازحد قند خون خواهد شد.
خشکی دهان، افزایش تعداد ضربان قلب، یبوست، احتباس ادراری و سردرد از عوارض جانبی مصرف کلپوره است بنابراین توصیه میشود از این گیاه زیر نظر متخصص طب سنتی استفاده کنید.3
پی نوشت:
1.www.shomanews.com
2.www.saednews.com
3.www.vista.ir
4.www.beytoote.com