خانه » همه » مذهبی » در مفاهيم ديني و فرهنگي موحدين، نامي عزيز و مقدس، به نام مريم وجود دارد كه اوج اين جلوه و نمايش را در قرآن مي يابيم. آيا اين نام، تنها يك نفر است، يا چند نفر؟ مريم ها چه نسبتي با هم دارند؟ مريم بنت عمران و موسي بن عمران (آيا موسي و مريم خواهر و برادرند؟) مريم مادر عيسي و مريم مادر يحيي(همسر زكريا) اين دو مريم چه نسبتي با هم دارند؟ توضيح دهيد.

در مفاهيم ديني و فرهنگي موحدين، نامي عزيز و مقدس، به نام مريم وجود دارد كه اوج اين جلوه و نمايش را در قرآن مي يابيم. آيا اين نام، تنها يك نفر است، يا چند نفر؟ مريم ها چه نسبتي با هم دارند؟ مريم بنت عمران و موسي بن عمران (آيا موسي و مريم خواهر و برادرند؟) مريم مادر عيسي و مريم مادر يحيي(همسر زكريا) اين دو مريم چه نسبتي با هم دارند؟ توضيح دهيد.

تنها بانويي كه به نام مريم در قرآن ذكر شده است و داستان زندگي او مورد بررسي قرار گرفته است، مريم بنت عمران مي باشد كه يكي از سوره هاي قرآن به نام ايشان مي باشد و نام او 34 مرتبه در قرآن ذكر شده است.
بنابراين در تمام داستانهايي كه نام مريم در آن آمده است، در واقع اشاره به شخصيت يك نفر دارد و آن هم مريم بنت عمران است. به عنوان مثال به چند آيه از قرآن اشاره مي كنيم:
قرآن شريف در اين راستا مي فرمايد:
1- «در اين كتاب آسماني (قرآن) از مريم يادآر، آن هنگام كه از خانواده اش جدا شد و در ناحيه شرقي قرار گرفت».[1]2- «اي مريم، براي پروردگار خود، خضوع كند و سجده بجا آور! و با ركوع كنندگان، ركوع كن!».[2]«مريم بنت عمران» و «موسي بن عمران»، نه تنها هيچ نسبتي با همديگر ندارند بلكه از نظر زمان زندگي قرنها از هم فاصله دارند. در بعضي از كتابهاي معتبر آمده است كه بين آنها 1800 سال فاصله مي باشد و عمران پدر مريم غير از عمران، پدر موسي مي باشد.[3]اما در پاسخ قسمت بعدي سؤال بايد بگوييم كه نام مادر حضرت يحيي (همسر زكريا) مريم نبوده است بلكه ايشان «اشياع» مي باشد كه خاله حضرت مريم بودند. شايد آنچه باعث شده است تا نام مادر يحيي (همسر زكريا) برايتان موجب سؤال شود، مطالعه كتابهاي  داستاني و تخيّلي بوده است، يا اينكه داستان زندگاني حضرت مريم ـ عليها السلام ـ را به طور كامل نخوانده ايد. براي اين كه بتوانيد در اين مورد اطلاعات بيشتري بدست آوريد، مي توانيد به كتابهاي قصه هاي پيامبران و يا تفسير نمونه مراجعه كنيد.[4]لذا به اختصار به گوشه هايي از زندگاني آن بانوي بزرگوار اشاره مي كنيم:
آنچه از كتابهاي تاريخ و اخبار اسلامي استفاده مي شود، اين است كه «حنّه» و «اشياع» دو خواهر بودند كه اولي به همسري عمران كه از شخصيتهاي بني اسرائيل بود درآمد و دومي را زكريا – پيامبر خدا- انتخاب كردند.
بعد از دعا و راز و نياز «حنّه» (مادر مريم)، خداوند به او فرزندي عنايت كرد، مادرش به عنوان شكرگذاري و تشكر از خداوند، نذر مي كند فرزند خود را به عنوان عابد و خادم بيت المقدس قرار دهد.
وقتي كودك به دنيا مي آيد، مشاهده مي كنند، فرزند دختر است، ولي چون نذر شده بود، به معبد تحويل مي گردد. و اين بانوي بزرگوار، همان حضرت مريم است كه در سوره آل عمران داستان او، بصورت زيبا بيان شده است.
قبل از تولد او پدرش، عمران از دنيا رفته بود. مادرش او را خادم بيت المقدس قرار داد. در مورد سرپرستي حضرت مريم در بين علماء يهود، اختلاف به وجود مي آيد، عاقبت به قرعه كشي و نتيجه آن راضي مي شوند، در نتيجه، قرعه به اسم حضرت زكريا – شوهر خاله حضرت مريم – در مي آيد و ايشان سرپرستي و تربيت حضرت مريم را به عهده مي گيرد.
زكريا – پيامبر خدا – نيز آرزو مي كرد كه او نيز صاحب فرزندي پاك و با تقوا همچون مريم داشته باشد. در اين موقع فرشتگان او را در حالي كه مشغول نيايش در كنار محراب بود صدا زدند كه:
«خداوند تو را به يحيي بشارت مي دهد در حالي كه او مسيح (عيسي) را تصديق مي كند و از هوا و هوس بركنار و پيامبري از صالحان است».[5]

معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. تفسير نمونه، مكارم شيرازي، تفسير سوره هاي آل عمران و تفسير سوره مريم، انتشارات دارالكتب الاسلاميه.
2. تفسير آسان، قرائتي، تفسير سوره هاي آل عمران و تفسير سوره مريم، انتشارات در راه حق.
3. قصه هاي قرآن، محمد صحفي، داستان حضرت عيسي.
4. تفسير راهنما، سوره مريم، اثر علي اکبر هاشمي رفسنجاني.

پي نوشت ها:
[1]. مريم / 46.
[2]. آل عمران / 43.
[3]. طبرسي، تفسير مجمع البيان، در ذيل تفسير آيه 35 سوره آل عمران.
[4]. ر.ک: صحفي، سيدمحمد، قصه هاي پيامبران.
[5]. آل عمران / 39.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد