قبل از پرداختن به پاسخ اصلي سئوال شما، لازم است به چند نكته اشاره كنم:
1. در مكتب اسلام، علاوه بر برنامهها و دستورات فردي، قوانين و احكامي وجود دارد كه به بُعد اجتماعي مربوط ميشود و نشان ميدهد كه مكتب اسلام تنها براي خودسازي فردي نيست بلكه صلاح و اصلاح جامعه را هم در نظر دارد. يكي از احكام اجتماعي اسلام، امر به معروف و نهي از منكر ميباشد.
2. تا زماني كه يك قانون و برنامه، اجرا نشود و از مرحله سخن و نوشته، به مرحله عمل نرسد، سود چنداني ندارد، هرچند بهترين قانون باشد. اسلام كه بهترين برنامه سعادتبخش را براي زندگي فردي و اجتماعي بشر دارد، براي اجراي آن سه عامل را پيش بيني كرده است:
الف: نيروي باطني تقوا و ايمان؛
ب: نيروي اجرايي حكومتي؛
ج: نظارت عمومي مردم؛
مردم در جامعه اسلامي وظيفه دارند كه در قدم اول، خود به وظايف دينيشان عمل نمايند و خودسازي را سرلوحه زندگي خود قرار دهند و از سوي ديگر وظيفه دارند كه ديگران را نيز به خوبيها تشويق كنند و از بديها بازدارند نام اين نظارت و كنترل مردمي، امر به معروف و نهي از منكر است. بنابراين امر به معروف و نهي از منكر يك واجب عبادي و وظيفه شرعي است، خداوند در قرآن ميفرمايد: «وَ لْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ يَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَ أُولئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ»[1]بايد برخي از شما مسلمانان، مردم را به خير و صلاح دعوت كنند و آنها را به كارهاي شايسته فراخوانده از اعمال زشت و ناپسند بازشان دارد، اين افراد به رستگاري خواهند رسيد.
در روايات نيز به اهميت و جايگاه امر به معروف و نهي از منكر تصريح شده است.[2] در اصل ضرورت امر به معروف و نهي از منكر جاي شكي نيست، اما اينكه تا چه اندازه ميتوان در امر به معروف و نهي از منكر اقدام كرد به شرايط و موقعيتهاي مختلف بستگي دارد كه اصول كلي آن در شرايط امر به معروف و نهي از منكر آمده است. آنچه مسلم است اين است كه نيروي اجرايي دولت يا ستاد امر به معروف و نهي از منكر اختيارات بيشتري در اين خصوص دارند، بلكه قانوناً وظيفه دارند كه واجب الهي امر به معروف و نهي ازمنكر را انجام دهند.
امّا ديگر افراد جامعه بر اساس مسئوليت شرعي خود ميتوانند ديگران را به اعمال نيك فراخوانده و از كارهاي زشت و ناپسند بازدارند.[3] اختيارات و وظيفة اعضاي جامعة اسلامي در حدّي است كه دعوت آنها باعث ضرري براي آنها نشده و نظم جامعه را بهم نزند. و عملي خلاف قانون انجام نشود.
شرايط امر به معروف و نهي از منكر[4]
1. شناخت «معروف» و «منكر»؛ كسي كه ميخواهد ديگران را امر به معروف و نهي از منكر كند، بايد بداند كه «معروف» چيست و «منكر» كدام است.
2. احتمال اثر؛ امر به معروف و نهي از منكر در صورتي واجب است كه فرد احتمال بدهد در طرف تأثير دارد، اگر يقين يا اطمينان داشته باشيم كه گفتن يا اقدام عملي ما بياثر است، واجب نيست. البته ممكن است با گفتن يك نفر و يكبار تأثير نكند، ولي تكرار آن مؤثر باشد، كه در اينجا بايد اقدام كرد، يا اگر تذكر فردي بياثر باشد، ولي گفتن و اقدام جمعي موثر است، بايد تذكر گروهي داد.
3. ايمني از ضرر؛ طبق وظايف اسلامي، تا حدّي ميتوانيم در كار ديگران دخالت كنيم يا آنها را امر به معروف و نهي از منكر نماييم كه ضرر يا خطري متوجه مال و جان ما يا خانواده و ديگران نشود. همچنين انجام آن، مفاسد بزرگتري را بدنبال نداشته باشد، مانند بينظمي در جامعه، اغتشاش و… كه در آن صورت بايد دست نگه داشت. البته ميتوانيم مسئولان و نيروهاي امنيتي را در جريان قرار دهيم تا به صورت قانوني برخورد نمايند.
البته گاهي اوقات، واجبات و محرّماتي كه ميخواهيم به آنها امر يا از آنها نهي كنيم، به حدّي مهم و اساسي است كه در راه آن بايد هر خطر و ضرري را تحمل كرد و حتي گاهي بايد در اين راه جان داد. آنگونه كه امام حسين ـ عليه السّلام ـ بر ضد حكومت يزيد قيام كرد.
حفظ جان ديگران، حفظ آبروي مسلمانان، تلاش براي پياده شدن احكام خدا، مقابله با تعدّي دشمنان، مقابله با بدعتگذاران در دين و مروّجان فساد اخلاقي از اموري است كه در راه آنها بايد خطر و ضرر را هم تحمّل كرد، چون اينها مهمتر از زيانهايي است كه به شخص ما ميرسد. بنابراين شما ميتوانيد از باب امر به معروف و نهي از منكر با تمامي كساني كه ارزشهاي اسلامي را زير پاگذاشته و فحشا و فساد را در جامعه ترويج ميكنند، برخورد جدّي و قانوني نماييد. حضرت امام (ره) در توضيح المسايل ميفرمايد: اگرمعروف يا منكر از اموري باشد كه شارع مقدس به آن اهميت زياد ميدهد، مثل اصول دين يا مذهب و حفظ قرآن مجيد و حفظ عقايد مسلمانان يا احكام ضروريه، بايد ملاحظه اهميت شود و مجرّد ضرر، موجب واجب نبودن نميشود».[5]
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. جمعي از نويسندگان . نظارت صالحان . معاونت پژوهشي ادارة كل آموزش و پرورش . چاپ اول . 1371 .
2. دادسراي انقلاب اسلامي . شيوههاي صحيح امر به معروف و نهي ازمنكر . سازمان تبليغات اسلامي . چاپ اول . 1369 .
3. رضا . ناظميان . امر به معروف و نهي از منكر . سازمان تبليغات اسلامي . چاپ اول . 1370 .
پي نوشت ها:
[1] . آل عمران/104 .
[2] . براي مطالعه بيشتر رك: محمدي ري شهري . ميزان الحكمة . ج 6 . ص 238 ـ 283 . مكتب الاعلام الاسلامي . 1370 .
[3] . رك : جمعي از نويسندگان . نظارت صالحان . معاونت پژوهشي ادارة كل آموزش و پرورش . چاپ اول . 1371 .
[4] . براي مطالعه بيشتر رك : محدثي . جواد . راه رشد . ستاد احياء امر به معروف و نهي از منكر . چاپ اول . 1376 .
[5] . رك : امام خميني (ره) . توضيح المسائل . مسأله 2794 .