خانه » همه » مذهبی » درباره زیارت حضرت معصومه(س) و آداب آن توضیح دهید.

درباره زیارت حضرت معصومه(س) و آداب آن توضیح دهید.

9. زیارت حضرت معصومه(س)

* از آداب تشرف به حرم مطهر معصومان علیهم السلام و امامزادگان، خواندن زیارت نامه آن بزرگواران است. زیارت نامه معصومان علیهم السلام از سوی خود حضرات معصومین علیهم السلام صادر گشته است. یعنی امامان، خود به شیعیان نحوه زیارت را می آموخته اند. بنابراین الفاظ زیارت نامه ها جزو احادیث محسوب می شود. اما غالباً زیارت نامه امامزاده ها، از ناحیه معصوم وارد نشده است بلکه کلماتی است که علما و بزرگان با استفاده از احادیث، برای زیارت آنها تنظیم کرده اند. به همین جهت قرائت فاتحه برای امامزادگان سفارش شده است.
اما زیارت نامه حضرت معصومه علیها السلام مانند زیارت نامه های ائمه علیهم السلام از کلمات نورانی معصومان علیهم السلام بوده و جزو احادیث محسوب می گردد. از امام رضاعلیه السلام دو زیارت نامه برای حضرت معصومه علیها السلام روایت شده است. و این حاکی از مقام والای آن بانوی بزرگ است. با توجه به اینکه سخنان و کلماتی که ائمه علیهم السلام بیان می فرمودند به علت اتصال به منبع لایزال الهی خالی از مبالغه و خلاف است، عظمت حضرت معصومه علیها السلام از عبارات و نکات ذکر شده در این دو زیارت نامه روشن می شود.
* در یکی از آن دو زیارتنامه امام رضاعلیه السلام حضرت معصومه علیها السلام را به هشت لقب ملقب فرموده اند در نتیجه ایشان مانند مادر مظلومه شان زهرای اطهرعلیها السلام دارای القاب متعددی هستند.
– السلام علیک ایّتها الطاهرة الحمیدة البَرّةُ الرشیدةُ التقیَّة النقیّة الرضیته المرضیة.بحارالانوار: ج 102، ص 266.
1- طاهره، کسی که به مقام طهارت باطن و روح رسیده و از گناهان به دور است.
2- حمیده، ستایش گر خداوند
3- البَرَّة، نیکوکار.
4- الرشیده، کسی که به کمال و رُشد عقلانی و روحی رسیده است.
5- تقیّه، کسی که به مقام قرب تقوی نائل گشته است.
6- نقیّة، کسی که نظیف و برگزیده است.
7- الرضیّة، کسی که به مقام رضای خدا رسیده و از خدای خویش رضایت کامل دارد.
8- مرضیه، کسی که خداوند از او راضی است.

* طبق زیارتنامه ذکر شده از امام رضاعلیه السلام، زیارت حضرت معصومه علیها السلام زیارت همه انبیا اولوالعزم – آدم، نوح، موسی، عیسی و رسول اللّه صلی الله علیه وآله – و زیارت همه چهارده معصوم علیهم السلام است، یعنی در آن همه این بزرگان زیارت می شوند. و جالب این که چهارده معصوم به صورت مخاطب حاضر در حرم حضرت معصومه علیها السلام زیارت می شوند «السلام علیک؛ سلام بر تو ای…» گویا که همگی در این حرم حضور دارند و حرم حضرت معصومه علیها السلام حرم اهل بیت است.
* امام رضاعلیه السلام درباره زیارت حضرت معصومه علیها السلام فرموده اند:
«من زار المعصومةَ بقُم کمَن زارَنی»؛ریاحین الشریعة: ج 5، ص 35. کسی که مرقد حضرت معصومه علیها السلام را در قم زیارت کند مانند کسی است که مرا زیارت کرده است».
پاره ای از فضائل زیارت حضرت رضاعلیه السلام چنین است:
1- پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله فرمود: خداوند بهشت را بر زائر امام رضاعلیه السلام واجب و بدنش را بر آتش جهنم حرام می گرداند.
2- خداوند غمش را زائل می کند.
3- هر گناهکاری که او را زیارت کند خداوند گناهانش را می آمرزد (زیارت حضرت مانند توبه است).
4- زیارت حضرت رضا ثوابی برابر هفتاد هزار حج مقبول دارد.
5- زائر حضرت مانند کسی است که خدا را در عرش زیارت کرده باشد.
6- زائر حضرت مانند کسی است که پیامبر را در مدینه زیارت کرده باشد.
7- هر کس امام رضاعلیه السلام را زیارت کند حضرت در سه موطن به زیارتش می آید، هنگامی که نامه اعمال را به دست انسان می دهند، نزد صراط، نزد ترازوی اعمال.
8- زیارت امام رضاعلیه السلام افضل از زیارت همه اهل بیت علیهم السلام است.
آری، امام رضاعلیه السلام فرمود: کسی که حضرت معصومه علیها السلام را در قم زیارت کند مانند کسی است که مرا زیارت کرده است.
واقعاً مقام و منزلت آن بانوی بزرگ بر ما مخفی است و در کرامت و عظمت ایشان همین بس که امام رضاعلیه السلام در زیارتنامه خواهر کریمه اش خطاب به آن حضرت فرمود:
«فاِنَّ لکِ عنداللّه شَأناً مِنَ الشأن»؛ به درستی که برای تو نزد خداوند بهره بزرگی از مقامات الهی است.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد