در رابطه با قرائت سوره توجه به چندنكته ضروري است؛
1. قرآن كريم، مايه هدايت و رحمت است، هم چنين مربي و راهنماي انسان در رسيدن به كمال نهايي و نزديك شدن به خداست و بشر را به سوي خير و سعادت سوق ميدهد. مهمترين هدف اين كتاب الهي، انسان سازي و تربيت بشر است، بنابراين فوايد و آثار ديگر، هدف فرعي به شمار ميآيد.
2. منظور از رواياتي كه به فوايد بعضي از آيات يا سورههاي قرآن كريم، اشاره دارد، فقط خواندن آيات نيست، بلكه خواندن، مقدمهاي است براي فهم قرآن و فهم و درك آن نيز در جاي خود، مقدمهاي براي محقق ساختن دستورهاي آن در زندگي فردي و اجتماعي است.
3. اگر چه يكي از عوامل مؤثر در سرنوشت انساني، خواندن آيات قرآن كريم و دعاست، امّا نبايد نقش اسباب ديگري مانند: عقل، علم، مشورت، كمك گرفتن از وسايل عادي و… را ناديده گرفت؛ بنابراين همه سورهها و آيات قرآن را بايد خواند و در آن تدبر كرد؛ مثلا هر چند براي رفع خوف و وحشت به خواندن آيت الكرسي توصيه شده است؛ ولي به خواندن دعاها و سورههاي ديگر نيز سفارش شده است.
حال با توجه به محتواي مهم و برجستة اين دعاها و آيات قرآن كريم، اين دعاها و آيات، بيشتر از ادعيه و آيات ديگر، با حاجت ياد شده، متناسب است.
با توجه به نكات فوق، رواياتي كه بر فضيلت برخي سورهها بيان شده عبارتند از:
1. فضيلت سوره يس: از پيامبر اكرم ـ صلّي الله عليه و آله ـ نقل شده: «سورة يس در تورات به عنوان «عموميت آفرين» ناميده شده.
سؤال شد: مراد چيست؟
فرمود: به خاطر اين كه كسي همدم و همنشين اين سوره باشد، خداوند او را مشمول خير دنيا و آخرت ميكند و هر كه در قبرستان اين سوره را بخواند، خداوند در آن روز، عذاب ايشان را تخفيف دهد».[1]2. سورة واقعه: امام صادق ـ عليه السّلام ـ ميفرمايد: «هر كس سورة واقعه را در هر شب جمعه بخواند، خداوند او را دوست دارد و نزد همه مردم محبوب ميكند و هرگز در دنيا ناراحتي نميبيند و فقر و آفتي از آفات دنيا دامن گيرش نميشود و از دوستان امير المؤمنين علي ـ عليه السّلام ـ خواهد بود».[2]3. سورة الرحمان: مرحوم شيخ صدوق (ره) در كتاب ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، از امام صادق ـ عليه السّلام ـ نقل كرده است:«هر كس سورة الرحمان، را بخواند و هنگامي كه به آية «فبأنّي ءالاء ربّكما تكذبان» ميرسد، بگويد:لا شَيءٍ مِن الائِكَ رَبِّّ أُكَذِّّبُ؛ خداوندا! هيچ يك از نعمتهاي تو را انكار نميكنم، اگر اين تلاوت در شب باشد و در همان شب بميرد، شهيد خواهد بود و اگر در روز باشد، و در همان روز بميرد نيز شهيد خواهد بود».[3]4. سورة قدر: امام رضا ـ عليه السّلام ـ ميفرمايد: «هر بندهاي كه قبر مؤمني را زيارت كند و نزد قبرش، هفت مرتبه سورة قدر را بخواند، خداوند متعال او و صاحب قبر را ميآمرزد.»[4]البته، روايات در زمينه فضيلت سورههاي قرآن فراوان است كه پرداختن به همة آنها از حوصلة اين پاسخ، خارج است.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. ثواب قرائت سورههاي قرآن، رضا بزاز بنابي.
2. شفاخانه قرآن، محمد شب زندهدار.
3. تفسير نمونه، آيت الله مكارم شيرازي ، ج 1، ص 60، دار الكتب الاسلاميه.
4. مفاتيح الجنان، شيخ عباس قمي.
پي نوشت ها:
[1] . طبرسي، مجمع البيان، دار الاحياء التراث العربي، ج 8، ص 533.
[2] . العروسي الحويزي، نور الثقلين، انتشارات اسماعيليان، ج 5، ص 203.
[3] . صدوق، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ترجمه علي اكبر غفاري، كتابفروشي صدوق، ص 262.
[4] . نور الثقلين، همان، ج 5، ص 614.