خانه » همه » سلامت » فواید مصرف ترشی

فواید مصرف ترشی

از فواید و مضرات مصرف ترشی چه می دانید؟

ترشی از قدیم روشی رایج برای نگهداری از میوه‌ها و سبزی‌ها برای مدت طولانی بوده است طوری که ملوان‌ها هم از این روش برای همراه بردن خوراکی‌ها استفاده می‌کردند اما حرف و حدیث درباره ترشی زیاد است. بعضی‌ها می‌گویند فرآوری ترشی خواص آن را بیشتر می‌کند. بعضی دیگر معتقدند ترشی چربی سوز است. بعضی هم آن را چاق کننده می‌دانند. برخی فوایدی برای آن ذکر می‌کنند و برخی مضراتی.

zgzYzU0NGMzY compressed - فواید مصرف ترشی

ترشیجات در بین خانواده های ایرانی طرفداران زیادی دارند بنابراین اکثر خانم های ایرانی به صورت سنتی انواع ترشیجات را تهیه می کنند تا در فصل زمستان به مصرف برسانند . ترشیجات هم مانند سایر مواد غذایی دارای خواص مفید و مضر می باشند که در این بخش به بیان فواید ترشیجات پرداخته ایم .

فواید مصرف ترشی

کاهش قند خون

سرکه برای تهیه ترشیجات به کار می رود . سرکه به خصوص سرکه سیب قند خون را کاهش می دهد و بعد از صرف غذا سبب کند کردن جذب کربوهیدرات ها شده و از افزایش قند خون جلوگیری می کند.

خواص تغذیه ای فراوان

یکی از مواد مفیدی که در تهیه ترشی بکار می روند ، از سبزیجات و میوه جات هستند که خواص تغذیه ای فراوانی دارند. در تهیه ترشیجات از حرارت استفاده نمی شود بنابراین خواص تغذیه ای آنها حفظ می شود. طعم ترش ترشیجات می تواند در اثر اسید تولیدشده در طی تخمیر باشد . فرآیند تخمیر در اثر فعالیت باکتری های لاکتوباسیل می باشد که سبب تولید ویتامین های گروه ب که بر سلامتی دستگاه گوارش نقش زیادی دارند ، می شود.

کاهش ترکیبات ضد تغذیه ای

همانطور که در بخش سلامت نمناک گفته ایم فرایند تخمیر در تهیه ترشی موجب کاهش ترکیبات ضد تغذیه ای ، کاهش 87 درصدی نیترات طبیعی موجود در کلم و 70 درصدی اسید اگزالیک چغندر و شکسته شدن فیتات ها می شود . این فرایند به افزایش جذب مواد معنی ، نرمال شدن سطح اسید معده ، جذب پروتئین و آهن کمک می کند و سبب رشد فلور طبیعی می شود.

متعادل کردن میزان اسید معده

ترشی جات جزو مهمترین غذاهای تخمیر شده هستند . غذاهای تخمیر شده با متعادل کردن میزان اسید معده و باکتری های روده به دستگاه گوارش بدن کمک می کنند و باعث می شوند روده مواد مغذی بیشتری را جذب کند . تخمیر طبیعی مواد غذایی، مواد مغذی را حفظ می کند و غذا را به شکل قابل هضم تر می شکند .

جلوگیری از ابتلا به برخی از سرطان ها

ترشی خاصیت گندزدایی دارد . در فرآیند عمل آمدن ترشی و تخمیر آن مواد جدیدی مانند آنتی اکسیدان به وجود می آیند که می توانند برای بدن مفید باشند از برخی سرطان ها جلوگیری کنند.

کاهش چربی خون

مصرف ترشیجات به مقدار بسیار کم در کاهش چربی خون موثر است . 1

مضرات مصرف ترشی

طی تخمیر خاصیت اسیدی ترشی مضاعف شده و در صورت مصرف بیش از حد، باعث افزایش ترشح اسید معده می شود و برای مبتلایان به زخم و ورم معده و اثنی عشر و ریفلاکس مضر است.

دشمن دندان‌ها

تمام ترشی‌ها و خوراکی‌های اسیدی با PH پایین می‌توانند در می‌نای دندان و لثه‌ها نفوذ کنند و علاوه بر سست کردن دندان‌ها، باعث تخریب و فساد دندان‌ها و لثه‌ها شوند. دکتر عظیمی معتقد است برای اینکه می‌نای دندان کودکان در مقابل مواد شیمیایی و اسیدی آسیب پذیر‌تر است، بهتر است خوراکی‌های ترش و اسیدی مثل ترشی را کمتر مصرف کنند.

این شورها و ترشی های بانمک

با توجه به این که در تخمیر، مزه ترش و اسیدی در شور و ترشی غالب می شود برخی افراد با این گمان که محصول ترش است و نمک کمی دارد بیش از حد آن را می خورند. اما باید بدانید شور و ترشی هر دو، حاوی میزان بالای نمک است و برای مبتلایان به نارسایی کلیوی، بیماران قلبی ـ عروقی و افراد با فشار خون بالا محدودیت مصرف دارد.

از سوی دیگر، مصرف ترشی های بسیار شور و مملو از ادویه جات تند همراه غذاهای گوشتی از قدرت جذب پروتئین گوشت می کاهد. لازم است بدانید اگر ترشی را بدون نمک تهیه کنید تا مدت نسبتا زیادی ماندگاری دارد و طعم آن با ترشی های پرنمک برابری می کند.

مصرف ترشی و اضافه وزن

همچنین لازم است بدانید شورها و ترشی ها با تحریک ترشح آنزیم های گوارشی، غذا را بسرعت هضم می کنند و موجب افزایش تمایل افراد به مصرف مجدد مواد خوراکی می شوند و می توانند سبب اضافه وزن شوند.

مصرف ترشی در بارداری

به گفته یک استاد طب سنتی، زنان باردار بهتر است در دوران بارداری از خوردن ترشی پرهیز کنند.این ممنوعیت شامل برخی از سایر ترشی جات، مثل سیب ترش، سرکه، ماست ترش و… هم می شود.

گفتنی است چون خوردن ترشی در کشورهای پیشرفته مرسوم نیست، اطلاعات زیادی در منابع علمی انگلیسی زبان راجع به عوارض مصرف ترشی در دوران حاملگی وجود ندارد و به همین توصیه های طب سنتی اکتفا می کنیم.2

نابودی دستگاه گوارش با مصرف ترشی

به عقیده بسیاری از پزشکان مصرف بی‌رویه ترشی شانس ابتلا به سرطان معده، زخم معده، اثنی عشر و سرطان مری را بالا می‌برد. طبق تحقیقات علمی انجام شده، خوردن زیاد ترشی باعث کاهش سیستم ایمنی دستگاه گوارش در بدن افراد می‌شود و پزشکان بلافاصله بعد از دیدن حال بد بیمار با تجویز دارو و روش‌های درمانی گوناگون طی مدت زمان طولانی به بهبود آنان برای کاهش درد و رنج می‌پردازند.

بلای جبران ناپذیر ترشی بر سر زانوهایتان

بسیاری از متخصصان آسیب‌شناسی بر این امر اعتقاد دارند که مصرف زیاد ترشی‌ها افراد را زودتر به درد و آرتروز زانو، بیماری روماتیسمی مانند لوپوس، آرترید روماتوئید، دیسک کمری، دیسک آرنج و زانو مبتلا می‌کند.

کندی حافظه با مصرف ترشی

در کشور ایران یکی از مهم‌ترین عوامل حواس پرتی، کندی حافظه و آلزایمر با مصرف بیش از حد ترشیجات حاصل می‌شود چراکه انواع ترشی‌ها با عوامل خطرساز خود منجر به سردی مغز می‌شوند. توصیه ما به دانش آموزان و دانشجویان این است که به هیچ وجه شب قبل از امتحان ترشی مصرف نکنند چراکه سردرد و کندی ذهن در جلسه امتحان را برای آنان به ارمغان می‌آورد و حتی به علت اسیدی بودن ترشی، احتمال بروز عفونت و قارچ در خانم‌ها وجود دارد؛ پس بهتر است برای جلوگیری از کوچک شدن، سردی مغز و افسردگی خود، دور مصرف ترشیجات یک خط قرمز بکشید.

ضعیف شدن کبد با مصرف ترشی

از آنجایی که مصرف ترشی سیستم ایمنی بدن شما را پایین می‌آورد اما به هر حال بهتر است بدانید که خوردن ترشی همراه با ماست و ماهی باعث ضعیف شدن و چرب شدن کبد شما می‌شود و با تغییر رنگ دانه یا ملانین، پوست شما را به بیماری‌های پیسی و برص مبتلا می‌کند. اسیدلاکتیک موجود در ماست به همراه اسید استیک موجود در ترشی برای کسانی که ریفلاکس معده یا معده حساسی دارند می‌تواند عواقب جبران ناپذیری مانند آزار و اذیت معده داشته باشد.3

پی نوشت:
1.www.namnak.com
2.www.7ganj.ir
3.www.yjc.ir

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد