پیش از شروع به پاسخ، لازم به ذکر است که عبارت “قدّس سرّه ” دعایی است برای میّت که معمولاً پس از ذکر نام او بیان می شود؛ نظیر سایر جملات دعا در این زمینه؛ مانند: سلام الله علیه، رحمة الله علیه، أعلی الله مقامه و … .
برای روشن شدن معنای جمله “قدّس سره” لازم است نخست معنای کلمه “قدس” و “سرّ” معلوم شود تا پس از آن به مفهوم آن جمله برسیم.
قدس به معنای پاکیزگی، طهارت و تنزیه آمده است.[1] وقتی گفته می شود: قدّس اللّهُ فلاناً تَقْدِیساً؛ یعنی خدا، فلانى را پاک و مبارک گرداند.[2] اما سرّ به معنای امر پنهان و مخفی است.[3]
در این عبارت کلمه “قدس” از نظر ادبی فعل ماضی مجهول از باب تفعیل است، ولی در این جا در معنای دعا به کار رفته است و معنای آن این است: “پاک و مطهر و مقدس باد” و کلمه “سرّ” به معنای درون و باطن و ضمیر و نائب فاعل قدس است و معنای این جمله روی هم رفته این است: “درون و باطن و روح این انسان از دنیا رفته، پاک و مطهر باد”.
این جمله در زبان عرب برای یاد خیری از اموات و طلب آرامش و پاکی روح و مغفرت برای اموات است و تقریباً با عبارت فارسی: “خدا رحمتش کند، روحش شاد باد و روانش قرین آرامش باد” معادل و هم معنا است و در واقع نوعی دعا و طلب غفران و رحمت برای اموات به شمار می رود.[4]
[1] ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج 6، ص 168، ناشر: دار صادر، بیروت، چاپ سوم، 1414 ق.
[2] مهیار، رضا، فرهنگ أبجدی عربی- فارسی، متن، ص 247.
[3] لسان العرب، ج 4، ص 356 .
[4]ترجمه عبارت «قدس سره» چیست؟ و به چه منظوری به کار می رود؟