خانه » همه » مذهبی » من وقتی به جمکران مشرف شدم تنها درخواستی که بعد از فرج از آقام داشتم این بود که از خدا بخواهد به من اراده ای قوی ببخشد .تا مسائل شرعی و علمی که سعی در انجام آن دارم را بتوانم ثابت قدم به پایان برسانم. آیا این خواسته ام بجا بود یا این که باید درخواستم فراتر از این گونه مسائل باشد؟

من وقتی به جمکران مشرف شدم تنها درخواستی که بعد از فرج از آقام داشتم این بود که از خدا بخواهد به من اراده ای قوی ببخشد .تا مسائل شرعی و علمی که سعی در انجام آن دارم را بتوانم ثابت قدم به پایان برسانم. آیا این خواسته ام بجا بود یا این که باید درخواستم فراتر از این گونه مسائل باشد؟

با آرزوی موفقیت برای شما در مورد این سوال گفتنی است: خواسته شما برحق و صحیح است، لکن در مورد خواسته فراتر گفتنی است: فراترین خواسته انسان کمال و قرب به خداوند است. خوب است انسان در مسیر کمال قرار گیرد و تمام خواسته های خود را در راستای موفقیت در این مسیر تنظیم کند.
برای اینکه انسان اراده ای قوی داشته باشد و در مسیر کمال و سعادت قرار بگیرد، باید خودسازی کند. مهمترین نیاز خودسازی به خودشناسی است. در این راستا باید بداند که او سه گونه خود بشری، خود انسانی، و خود الهی دارد که در عرصه سه گونه حرکت و زندگی طبیعی(مدیریت صحیح معیشت و زندگی این جهانی)، زندگی عقلانی( مستند سازی تمامی اعتقادات و اخلاق و رفتار به دلیل عقلی و نقلی) و زندگی عرفانی ( تقویت ارتباط با خداوند و اولیای او از طریق عبادت عاشقانه) ساخته و پرورش می یابد.
توضیح بیشتر:
هدف زندگی چیزی جز قرب به خداوند نیست. قرآن کریم می فرماید: و ما امروا الا لیعبدوا الله مخلصین له الدین حنفاء(سوره بینه، آیه 5 ). مردم هیچ ماموریتى ندارند جز این که دستورهاى دین را مخلصانه براى خدا انجام دهند; یعنى فهمشان و عملشان براى خدا باشد و محصول اخلاص نیز لقاى بهشت است. خلاصه پیام این آیه شریفه آن است که ما جز عبادت خدای متعال و قرب به او کاری در این دنیا نداریم. چه قدر این آیه زیبا است و چه مقدار تکلیف انسان را روشن می کند. دلیل آن هم این است که ما مخلوق مظهر خداوند هستیم و مظهر خدا کاری جز شناخت خدا و کسب رضایت خدا و ارتباط با خدا و قرب به خداوند ندارد. البته کمال و سعادت او هم در همین رابطه با خداوند است و از همین طریق به همه چیز می رسد.
حتی ارتباط با خود و ارتباط با طبیعت و جامعه نیز در همین راستا، یعنی در راستای ارتباط با خدا و پرستش او توجیه می شود. برای تحقق این منظور پیشنهاد می کنیم ابتدا روی شخصیت خودتان یک بازنگری داشته باشید (خودشناسی) و بعد برنامه ای را برای بازسازی خود (خودسازی) تنظیم نمایید و با تمام نیرو آن را در زندگی خودتان عملی کنید و در این مسیر از عالمان اخلاقی و اهل راه هم استفاده کنید.
اجمالا مهمترین اموری که در خودسازی و پی ریزی ساختمان وجودی انسان مومن و سالم دخالت دارند عبارتند از: آگاهی و شناخت، ایمان به خدا، دین و رستاخیز، تقویت ارتباط معنوی با خداوند و تقید به وظایف واجب عبادی و اجتماعی. ابتدا ببینید اگر مراحل ساخت خود را به طور سازمان یافته و مرتب طی نکرده اید نواقصی را که به نظر می رسد جبران کنید, انشاالله به حیاط طیبه، سالم و آرامی دست خواهید یافت.
به طور کلی عرصه های خودسازی عبارت است از:
1- سیر مطالعاتی و افزایش اطلاعاتی که منتهی به آگاهی و بیداری شما می شود. در این زمینه شرکت در جلسات مذهبی و استماع سخنرانی ها و مواعظ و همچنین تلاوت مداوم قرآن کریم و خواندن روایات اسلامی و شرح زندگی بزرگان و اهل عرفان و سلوک و مباحث مربوط به معاد و رستاخیز نیز بسیار مفید است.
2- پاکسازی و تهذیب نفس از عادت های بد و دلبستگی ها و وابستگی ها و اموری که مانع کمال و سیر و سلوک انسان به سوی خدا تلقی می شود.
3- اصلاح صفات شخصیتی و پاک سازی دل و درون از رزایل اخلاقی و آراسته شدن به فضایل اخلاقی از طریق راهکارهای علم اخلاق و تمرین آن ها در معاشرت با مردم و رعایت اخلاق اجتماعی.
4- تفکر شخصی در سوال های اساسی انسان که در بینش دینی مطرح می شود مانند, خداشناسی و انسان شناسی و هستی شناسی و دین شناسی و معاد شناسی.
5- انجام وظایف عبادی و تحصیل صفت تقوی و پرهیزکاری, از طریق آشنایی با واجبات دینی و گناهان و پایبندی به احکام دینی .
6- تقویت ارتباط عاشقانه با خداوند و اولیای معصومین(ع) و مومنان اهل ولایت و محبت, از طریق انجام مستحبات و زیارات و مانند آن. در صورتی که این مسیر به درستی و عالمانه طی شود, به طور قطع حالات انسان دارای ثبات خواهد بود و دگرگونی ها و تحولات سامان یافته تر می شود و نگرانی ها رفع خواهد شد.
منابع اصلی اخلاق اسلامی:
-راه روشن, ترجمه مهجه البیضاء فیض کاشانی
– اخلاق اسلامی, ترجمه جامع السعادات ملا مهدی نراقی
– معراج السعاده، ملا احمد نراقی
– نقطه های آغاز در اخلاق عملی آیت الله مهدوی کنی
– اخلاق در قرآن (3 جلد) مصباح یزدی
منابع بیشتر:
– خودسازی برای خودشناسی، مصباح یزدی
– تهذیب نفس، ابراهیم امینی
– مقالات استاد محمد شجاعی
– خودسازى، شهید باهنر
– خودسازى، محمد یزدى
– جهاد با نفس، ج 3، حسین مظاهرى

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد