در تاريخ آمده است بعد از بعثت پيامبر اسلام(صلي الله عليه وآله) زني به نام اسماء دختر يزيد از گروه انصار به نمايندگي از جانب زنان مدينه، به محضر پيامبر اكرم(صلي الله عليه وآله) شرفياب مي شود، در حالي كه آن حضرت در ميان ياران خود نشسته بود، عرض مي كند پدر و مادرم فدايت باد من به عنوان نماينده زنان مدينه پيامي آورده ام و يقين دارم همه زنان دنيا در اين پيام با من هماهنگ مي باشند و آن اين كه: خداوند تو را براي همه مردان و زنان دنيا به حقّ مبعوث كرده است و ما هم به تو و به پروردگارت كه تو را فرستاده ايمان آورده ايم.
اي پيامبر، طائفه زنان در خانه هاي شما مردان زندگي كرده آزادي خود را از دست داده ايم و در اطاعت و فرمان شما هستيم، فرزندان شما را حضانت ميكنيم و… و در مقابل، شما گروه مردان در بخشي از برنامه اسلام بر ما برتري داريد از آن جمله مسأله جنگ و جهاد كه فضيلت زيادي دارد و ما از آن بي نصيب و محروم هستيم، شما به ميدان جهاد و دفاع از حريم اسلام مي رويد و پاداش جهادگران را به دست مي آوريد، ولي طائفه زنان از آن محروم مي باشند، در حالي كه امور زندگي خانه را ما تأمين مي كنيم، اموال شما را پاسداري و حفظ مي نمائيم و لباس و پوشاك شما را ما تهيه مي كنيم و…
در اين هنگام پيامبر اسلام(صلي الله عليه وآله) رو به ياران خود كرد و فرمود: آيا سخني بهتر از سخنان اين زن درباره امور مربوط به دين تا به حال شنيده ايد؟ ياران آن حضرت پاسخ دادند: يا رسول الله ما گمان نمي كرديم كه زني مانند او اين چنين مطالب شگفت و حقائق والا و بلند را بر زبان جاري نمايد!!
آن گاه پيامبر اكرم(صلي الله عليه وآله) آن زن را مخاطب قرار داد و فرمود: اي زن برگرد و به همه زنان اعلام كن:
(انّ حسن تبعّل احداكنّ لزوجها، و طلبها مرضاته، و اتّباعها موافقته يَعْدل ذلك كلّه) خوب شوهر داري كردن هر فرد فرد شما از شوهرتان و به دست آوردن خوشنودي آن ها و تبعيت از آنان، معادل و مساوي همه آن ويژگيها و برتري هايي است كه براي مردان بيان كرديد. سپس آن زن با يك دنيا خوشحالي در حالي كه تهليل (لا اله الاّ اللّه)و تكبير مي گفت بازگشت.
«حسن تبعل» يعني خوب شوهرداري کردن که خود موارد و مصاديق فراواني دارد که به برخي از آنها که در روايات هم به آن ها اشاره شده مي پردازيم:
1. حفظ حياء و عفت و حجاب در برابر مردان بيگانه و به سر و وضع خود رسيدن و آراستن و آرايش خود براي همسرش. امام صادق ـ عليه السلام ـ مي فرمايد: هيچ کس فايده اي به دست نياورده است که بهتر باشد از همسر شايسته اي که چون به او بنگرد شاد گردد و چون از نزد او غايب شود، عفت خويش و مال او را نگه دارد.
2. زن بدون اذن شوهرش از خانه خارج نشود.
3. هميشه و همواره در تمام مراحل زندگي همراه و هم راز و مشاور دلسوزي براي شوهرش باشد و به او احترام کند و از دستورات شوهر تا حد ممکن پيروي کند و هيچ گاه با زبان و کردار خويش شوهرش را نيازارد و اگر چنين اتفاقي افتاد زود مرد خويش را راضي سازد. پيامبر گرامي اسلام ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ مي فرمايد: بهترين زنان، زني است که وقتي خشمگين شود يا شوهرش بر او خشم گيرد، به شوهرش بگويد: دستم را در دست تو ميگذارم و خواب را به چشم راه نمي دهم تا وقتي که از من راضي شوي.
همچنين ايشان مي فرمايند: «هر زني که شوهرش را با زبانش بيازارد، خداوند هيچ توبه و کفاره اي را از او نمي پذيرد و هيچ کار نيکش را قبول نميکند تا وقتي که شوهرش را راضي کند…
آن چه بيان شد مقداري ناچيز از وظايف همسر شايسته و مناسب است و لکن اهم آن ها به طور کلي همان موارد فوق است البته اين به معناي چشم پوشي از وظايف متقابل مرد در برابر زن نيست، شوهر خوب و ايده ال هم صفات و شرايطي دارد که بايد به آن ها متعهد باشد.