طلسمات

خانه » همه » مذهبی » وظایف رئیس جمهور-اختیارات رئیس جمهور

وظایف رئیس جمهور-اختیارات رئیس جمهور

تعیین حوزه وظایف و اختیارات رئیس جمهور در جمهوری اسلامی ایرن ، وابسته به اصولی است که در قانون اساسی عهده دار تبیین این موضوع است که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره می شود:
1. اجرای قانون اساسی و ریاست قوّه مجریه ؛ اصل 113 قانون اساسی در این باره به صراحت بیان کرده است:«پس از مقام رهبری، رئیس جمهور عالی ترین مقام رسمی کشور است و مسؤولیّت اجرای قانون اساسی و ریاست قوّه مجریه را جز در اموری که مستقیماً به رهبری مربوط می شود، بر عهده دارد.»
2. ریاست هیأت وزیران ؛ این مسؤولیّت بر اساس اصل 134 قانون اساسی بر عهده رئیس جمهور نهاده شده است: « ریاست هیأت وزیران با رئیس جمهور است که بر کار وزیران نظارت دارد و با اتّخاذ تدابیر لازم به هماهنگ ساختن تصمیم های وزیران و هیأت دولت می پردازد و با همکاری وزیران، برنامه وخط مشی دولت را تعیین و قوانین را اجرا می کند. »بر همین اساس، رئیس جمهور پس از تنفیذ و سوگند، اعضای هیأت دولت خودرا به مجلس معرّفی می کند و پس از رأی اعتماد مجلس، کابینه تشکیل می شود. رئیس جمهور در برابر مجلس، مسؤول اقدامات هیأت وزیران است و عزل وزرا نیز در اختیار او است.
3. امضای مصوّبات مجلس و نتیجه همه پرسی ؛ بر اساس اصل 123 قانون اساسی، رئیس جمهور موظّف است مصوّبات مجلس شورای اسلامی یا نتیجه همه پرسی را که پس از طی مراحل قانونی به وی ابلاغ شده است، امضاکند و برای اجرا در اختیار مسؤولان و مجریان مربوط قراردهد.
4. عالی ترین مقام رسمی نظام در خارج از کشور و روابط بین الملل ؛ طبق اصل 125 قانون اساسی امضای تمام عهدنامه ها، مقاوله نامه ها، موافقت نامه ها و قراردادهای دولت ایران با دیگر دولت ها پس از تصویب مجلس بر عهده رئیس جمهور یا نماینده قانونی وی نهاده شده است. همچنین، انتصاب سفیران ایران درخارج از کشور با پیشنهاد وزیر خارجه و تصویب رئیس جمهور صورت می گیرد وامضای استوارنامه سفیران ایران و پذیرش استوارنامه سفیران کشورهای دیگر درایران نیز از وظایف و اختیارات رئیس جمهور است.
علاوه بر موارد مذکور، رئیس جمهور دارای وظایف و اختیارات دیگری نیز هست که عبارت اند از: مسئولیّت مستقیم سازمان مدیریّت و برنامه ریزی، اعطای نشان های دولتی،عضویّت در شورای موقّت رهبری، ریاست شورای عالی امنیّت ملّی، ریاست شورای عالی انقلاب فرهنگی، مسئول تشکیل شورای بازنگری در قانون اساسی به دستور رهبری،تعیین دو نماینده در شورای نظارت بر صدا و سیما و… .
که تبیین و توضیح کامل این وظایف و اختیارات در کتاب های حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران موجود است و به دلیل مفصل بودن این اختیارات و وظایف از ذکر آنها خودداری و شما را به مطالعه این منابع ارجاع می دهیم .( به عنوان نمونه ر.ک : حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران، سید محمد هاشمی، نشر دادگستر، چاپ پنجم، ج 2، صص 283 تا 308) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 3/100116643)

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد