اكثر مردم قدردان شهداي انقلاب و جانبازان عزيز مي باشند، زيرا مردم به خوبي تشخيص مي دهند كه اگر ايثار و از خودگذشتگي شهدا و جانبازان نبود استقلال، امنيت و آزادي ما در معرض خطر جدي قرار مي گرفت. نمود و ظهور اين قدر داني را مي توان در صحنه هاي حمايت از انقلاب همچون راهپيمايي ها و انتخابات و حضور با شكوه مردم در تشييع پيكرمطهر شهدا، پس از گذشت سال ها از جنگ به خوبي مشاهده كرد.
هر انسان منصفي در مقابل عظمت وجودي شهدا خود به خود خاضع مي شود، شهدايي كه از هستي خود گذشته و خالصانه به ديدار حق شتافتند. امام راحل درباره مقام شهدا مي فرمايند: زبان ها و قلم ها در توصيف جوانان و نوجوانان، پيران و سالخوردگان عزيزي كه خون پاك خود و سلامت خويشتن را فدا كرده اند تا اسلام زنده و كشور پاينده بماند و از شر دشمنان خونخوار آزاد شوند، عاجزند و نيز عاجزند كه به پدران و مادران دليري كه چنين فرزنداني را تربيت كردند و به اسلام تقديم نمودند. اينان مشمول عنايت و رحمت هاي بي پايان خداوند، در جوار اولياء عظيم الشأن با سعادت در دنيا و آخرت قرينند. خدايشان رحمت و بركت دهد. درود بي پايان به روح پاك شهيدان راه حق و سلام فراوان بر آسيب ديدگان و آوارگان در جبهه هاي دفاع از اسلام و ايران اسلامي و درود و سلام بر بازماندگان شهدا و خانواده هاي آسيب ديدگان.[1]اما اينكه چرا در موارد اندكي شاهد بي توجهي بعضي از مردم نسبت به فرهنگ ايثار و شهادت هستيم عوامل مختلفي را در اين زمينه مي توان بر شمرد، كه برخي ازآنها عبارتند از:
1. دنيازدگي: عده اي به دليل غرق شدن در مسائل مادي و هدف قرار دادن دنيا و غرق شدن در شهوات دچار غفلت نسبت به مسائل معنوي و فرهنگ ايثار و شهادت شده اند.
2. عدم معرفي صحيح فرهنگ ايثار و شهادت و تلاش دشمن جهت مخدوش كردن اين الگوها: انسان براي تنظيم حركت خويش نيازمند الگوست و تأثيرپذيري از الگو به ويژه در نسل جوان بيشتر است . به خاطر آن كه بزرگان دفاع مقدس به مردم و نسل جديد معرفي نشده اند بعضي از جوانان از نوع و مدل لباس، آرايش مو، رفتارهاي اجتماعي قهرمانان معرفي شده توسط غرب الگو گرفته اند و قهرمانان ملي و ايثارگران و شهدا كه چون قلل رفيع در بين جامعه درخشيده اند را فراموش كرده اند.[2]3. تلاش دشمن و تبليغات منفي آنان بر عليه نظام جمهوري اسلامي ايران و ارزشها و اصول آن از جمله مخدوش نمودن دفاع مقدس و شهداء و ايثار گران نيز در كنار تهاجم فرهنگي گسترده براي بي هويت كردن جوانان ايراني ،از ديگر عوامل فراموش شدن فرهنگ ايثار و شهادت در ميان برخي از افراد جامعه است.
مسئولان فرهنگي كشورمي توانند در رسانه هاي گروهي با تبيين صحيح فرهنگ اسلامي و ارزش ها و اصول آن و تبيين علل توطئه دشمنان عليه نظام اسلامي براي مردم به ويژه نسل جوان، تأثيرات اين تبليغات منفي و اين تهاجم همه جانبه را كمرنگ نموده و دشمن را در رسيدن به هدف خويش ناكام گذارند. يكي از حركت هاي خوبي كه در جهت آشنايي نسل جوان با فرهنگ ايثار و شهادت اجرا شده و تأثيرات خوبي را به دنبال داشته، بازديد از مناطق جنگي و كاروان هاي راهيان نور است كه هر ساله تعداد زيادي از جوانان از اين مناطق بازديد مي نمايند كه اين در ترويج فرهنگ ايثار و شهادت و ياد آوري فداكاري ها و رشادت هاي شهداي عزيز و ايثار گران سر افراز نظام بسيار موثر است. نيز نحوه بر خورد با خانواده هاي شهدا، و ايثار گران و قدرداني از آنان نيز مي تواند نقش موثري در فراموش نشدن روحيه شهادت و ايثار در جامعه داشته باشد. همچنين برگزاري ياد واره شهدا در شهرهاي مختلف و محلات مختلف شهرها، نيز مي تواند در فراموش نشدن روحيه شهادت و شهداء موثربا شد.
معرفي منابع جهت مطالعه بيشتر:
1. كنكاشي در تغيير ارزشها پس از پيروزي انقلاب اسلامي ،نوشته عبدالرضا حاجيلري، چاپ دفتر نشر معارف.
2. تهاجم فرهنگي از ديدگاه سياسي، چاپ سازمان تحقيقات خود كفائي بسيج.
3. ايثار و شهادت در مكتب امام خميني ،(ره )چاپ مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني(ره).
پي نوشت ها:
[1] . كتب ايثار و شهادت در مكتب امام خميني(ره)، مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني(ره)، چاپ اول، پيام امام در 3/6/1361.
[2] . نويد، مهدي، فرهنگ و مقاومت فرهنگي انتشارات فلق، چاپ چهارم، ص44، 45.