چه نامهايي در قرآن براي قيامت ذكر شده است؟
قسمت مهمى از معارف قرآن ، و مسائل اعتقادى آن ، بر محور مسائل مربوط به قيامت و رستاخيز دور مى زند، چرا كه مهمترين تاثير را در تربيت انسان و روند تكامل او دارد.
نام هائى كه در قرآن براى اين روز بزرگ انتخاب شده نيز بسيار است و هر كدام بيانگر بعدى از ابعاد آن روز مى باشد، و به تنهائى مى تواند مسائل بسيارى را در اين رابطه بازگو كند.
به گفته مرحوم (فيض كاشانى ) در (محجة البيضاء) در زير هر يك از اين نامها سرى نهفته شده ، و در هر توصيفى معناى مهمى بيان گشته ، بايد كوشيد تا اين معانى را درك كرد و اين اسرار را يافت .
او بيش از يكصد نام براى قيامت ذكر كرده كه همه يا اكثر آن را مى توان از قرآن مجيد استفاده كرد. مانند (يوم الحسرة ) ،(يوم الندامة ) ،(يوم المحاسبة ) ،(يوم المسالة )،(يوم الواقعة ) ،(يوم القارعة ) ،(يوم الراجفة )، (يوم الرادفة )، (يوم الطلاق ) ،(يوم الفراق )، (يوم الحساب ) ،(يوم التناد) ،(يوم العذاب ) ،(يوم الفرار) ،(يوم الحق )،(يوم الحكم ) ،(يوم الفصل ) ،(يوم الجمع ) ،(يوم الدين )) ،(يوم تبلى السرائر) ،(يوم لا يغنى مولى عن مولى شيئا) ،(يوم يفر المرء من اخيه )، يوم لا ينفع مال و لا بنون ) و (يوم التغابن و ….)
ولى معروفترين نام آن همان (يوم القيامة ) است كه هفتاد بار در قرآن مجيد ذكر شده ، و حكايت از قيام عمومى بندگان و رستاخيز عظيم انسانها مى كند و توجه به آن نيز انسان را به قيام در اين دنيا براى انجام وظيفه دعوت مى نمايد.
به عقيده ما براى بيدار شدن از خواب غفلت و غرور، و مهار كردن نفس سركش ، و تعليم و تربيت انسان ، كافى است كه در اين نامها بينديشيم و وضع خود را در آن روز عظيم ، روزى كه همگى در پيشگاه خداوند بزرگ حاضر مى شويم ، و پرده ها كنار مى رود و اسرار درون ظاهر مى شود، بهشت تزيين مى گردد و جهنم بر افروخته مى شود، و همگان در پاى ميزان عدل الهى حاضر مى شويم در نظر بگيريم
منبع:
تفسير نمونه ج25 ص284 و 285