عصراسلام: محققان میگویند افراد مبتلا به چنین بیماریهایی التهاب بیشتری در بدن خود دارند. اگرچه عوامل بسیاری در بروز التهاب در بدن نقش دارند اما مواد غذایی هم میتواند در کاهش و افزایش این التهاب نقش داشته باشد.
غذاهای التهاب آور
مواد قندی: رژیمی که در آن از مواد قندی فراوانی استفاده می شود با افزایش شاخص های التهابی در خون، باعث بروز التهاب مزمن می شود. علاوه بر این، مصرف مواد قندی بیش از حد باعث افزایش شاخص های التهاب در بدن کودکان شده و منجر به بروز التهاب مزمن می شود.
کاهش 46 درصدی مصرف مواد قندی در رژیم غذایی با کاهش 11 درصدی شاخص های التهابی در کودکان در ارتباط است. تحقیقات نشان می دهد که فروکتوز باعث التهاب سلولی می شود. فروکتوز اضافی، چربی های اطراف اندام های شکمی و نیز میزان چربی کبد را افزایش می دهد.
چربیهای ترانس: این چربیها شاخصهای التهابی را افزایش داده و خطر التهابهای مزمن را که باعث ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی و عروقی می شوند، افزایش می دهند. چربیهای ترانس ممکن است میزان LDL را بالا برده و میزان چربی های خوب HDL را کاهش میدهد که همین امر از دلایل بروز بیماریهای قلبی و عروقی به شمار میرود.
اگرچه محصولات لبنی حاوی مقادیر کمی چربیهای ترانس طبیعی هستند، اما بیشتر چربیهای ترانس زمانی ایجاد میشوند که تولیدکنندهها هیدروژن را به روغن نباتی اضافه میکنند. چربیهای ترانس در غذاهای فرآوری شده، مواد پخته شده و سرخ شده و مارگارین دیده میشود.
اسیدهای چرب امگا۶: بدن به مقداری امگا۶ برای رشد سالم خود نیاز دارد. با وجود این، مقادیر بیش از حد اسیدهای چرب امگا۶ باعث ایجاد موادشیمیایی التهابی در بدن میشود. سس مایونز و انواع سسهای سالاد اغلب حاوی اسیدهای چرب امگا۶ هستند. برخی روغنها از جمله روغن ذرت، آفتابگردان و روغن بادام زمینی حاوی مقادیری از این اسید چرب هستند.
کربوهیدرات های تصفیه شده: این کربوهیدرات ها شاخص گلیسمی بالایی دارند که با افزایش نوعی پروتئین در بدن باعث بروز التهاب می شوند. کربوهیدرات های تصفیه شده در محصولات آرد سفید مانند نان سفید، برخی کلوچه ها، برنج سفید و برخی غلات یافت می شود.
گوشت قرمز و فرآوری شده: این نوع گوشت ها جاوی مقادیر بالایی از چربی های اشباع شده هستند که باعث ایجاد التهاب در بافت چربی می شوند. محققان معتقدند که مصرف گوست فرآوری شده و قرمز با واکنش افزایش التهاب در بدن و افزایش خطر بروز سرطان روده بزرگ در ارتباط است.
موادغذایی ضد التهاب
در واقع، التهاب بخشی از فرآیند ترمیمی بدن است که به مقابله با بیماریها کمک می کند. با وجود این، اگر فردی به طور پیوسته از التهاب خفیف رنج میبرد، مصرف برخی موادغذایی و رژیم های غذایی به کاهش علائم در او کمک می کند.
موادغذایی سالم: در حالی که موادغذایی حاوی مواد قندی زیاد یا غذاهای فرآوری شده التهاب را در بدن تشدید می کنند، مصرف یک رژیم غذایی سالم و سرشار از میوهها و سبزیجات به کاهش این علائم کمک خواهند کرد.
میوهها و سبزیجات: مانند سیب، توتها و سبزیجات چلیپایی مانند انواع خانواده کلم سرشار از آنتی اکسیدان و پلی فنول هستند که اثرات ضد التهابی دارند.
از سوی دیگر، مصرف زیاد فیبرها در رژیم روزانه هم به کاهش سیتوکین های التهابی کمک می کند.
روغن ماهی: هم جزء روغن هایی است که حاوی اسیدهای چرب امگا۳ بوده و باعث کاهش میزان پروتئین های التهابی در بدن می شود.
آجیل و دانه های خوراکی: هم با کاهش التهاب، خطر بروز بیماری های قلبی و عروقی و دیابت را کاهش می دهند.
زردچوبه: ماده مفید دیگری است که با توجه به وجود ماده «کورکومین» در آن، التهاب را در بدن کاهش می دهد.
رژیم غذایی مدیترانه ای: نوع رژیم غذایی در این میان نقش به سزایی دارد. در این میان، رژیم غذایی مدیترانه ای با داشتم اثرات قوی ضدالتهابی از بدن در برابر علائم مزمن التهابی مانند سرطان، دیابت و سندروم متابولیک جلوگیری می کند. این رژیم، علائم التهاب و اثرات آن را کاهش می دهد.
مصرف موادغذایی گیاهی شامل میوهها و سبزیجات، دانههای خوراکی، روغن زیتون، مصرف پروتئینهایی چون ماهی، غذاهای دریایی، ماست، پنیر و شیر، مصرف کم گوشت قرمز و فرآوری شده و نیز مصرف کن مواد قندی از جمله ویژگی های رژیم مدیترانه ای به شمار میرود.
سیناپرس