بین الملل تابناک: صد و نهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که یگانهای پدافندی و جنگندههای این کشور سه فروند دیگر از جنگندههای «سوخو-۲۵» ارتش اوکراین را در یک روز سرنگون کردهاند.
به گزارش خبرگزاری «تاس» ژنرال «ایگور کوناشنکوف» از مقامهای ارشد وزارت دفاع روسیه در این زمینه گفت که سامانههای پدافند هوایی روسیه یک فروند سوخو-۲۵ نیروی هویی اوکراین را در منطقه «دالجنکوی» در «خارکوف» سرنگون کردند.
به گفته وی، جنگندههای روسی دو فروند دیگر از جتهای سوخو-۲۵ اوکراین را در اطراف دونتسک سرنگون کردند.
کوناشنکوف خاطرنشان کرد: «از آغاز عملیات نظامی در اوکراین، نیروهای مسلح روسیه ۲۰۱ هواپیما، ۱۱۸۸ پهپاد، ۳۵۱۴ خودروی زرهی نیروهای مسلح اوکراین و همچنین ۵۰۸ موشک انداز این کشور را منهدم کردهاند.»
وزارت دفاع روسیه روز شنبه نیز اعلام کرد که پدافند هوایی این کشور سه فروند جنگنده ارتش اوکراین را سرنگون کرده است.
یک نشریه آمریکایی پیشتر در گزارشی اختصاصی از استفاده اوکراین از جتهای قدیمی آکروباتیک در نبرد هوایی با روسیه نوشته و تصریح کرده بود، به دلیل کمبود جنگندههای پیشرفته، اوکراین از جتهای آکروباتیک و نمایشی خود در آشیانهها در تقابل با نیروی هوایی پیشرفته روسیه استفاده میکند.
نشریه «فوربس» نوشت، با گذشت بیش از صد روز از جنگ روسیه و اوکراین، نیروی هوایی کوچک و قدیمی اوکراین هنوز در حال نبرد با نیروی هوایی روسیه است که ۱۰ برابر بیشتر جنگنده دارد و اکثر آنها بسیار پیشرفتهتر از هواپیماهای ۳۰ ساله اوکراین هستند.
در حالیکه روسیه بارها تاکید کرده که قصد استفاده از سلاح اتمی را علیه اوکراین ندارد، نماینده پارلمان اروپا و وزیر امور خارجه سابق لهستان در اظهار نظری قابل تعمق گفته است که غرب میتواند به اوکراین برای دفاع از خود برابر روسیه سلاح اتمی بدهد.
به گزارش وبگاه شبکه خبری «راشاتودی» «رادوسلاو سیکورسکی» نماینده پارلمان اروپا و وزیر امور خارجه سابق لهستان روز شنبه در گفتوگو با شبکه تلویزیونی«اسپرسو» در اوکراین گفت: «غرب این حق را دارد که به اوکراین کلاهکهای اتمی بدهد تا بتواند از استقلال خود را حفظ کند.»
سیکورسکی مدعی شد که روسیه «تفاهمنامه بوداپست» را نقض کرده است. بر اساس سند ۱۹۹۴ که توسط اوکراین، روسیه، انگلیس و ایالات متحده امضا شد، کییف موافقت کرد که زرادخانه اتمی خود در دوران شوروی سابق را تسلیم کند و امضاکنندگان این تفاهمنامه قول دادند که به استقلال و حاکمیت و مرزهای موجود اوکراین احترام بگذارند.
سیکورسکی روز یکشنبه نیز موضع خود را تکرار و «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه را متهم کرد که اوکراین را با سلاح اتمی تهدید میکند و غرب باید او را از این اقدام منصرف کند.
این در حالی است که «الکسی زایتسف» از سخنگویان وزارت خارجه روسیه اخیرا برنامه ریزی برای استفاده از سلاح اتمی در اوکراین را رد کرد و گفت که این ادعاها خلاف واقع است.
سخنگوی ریاست جمهوری روسیه اعلام کرد: بسیاری از شرکت های اروپایی و آمریکایی قصد دارند در اولین زمان ممکن به بازار روسیه برگردند.
دیمیتری پسکوف در گفت وگو با خبرگزاری روسی تاس، با اشاره به تمایل شرکت های غربی برای بازگشت به بازار روسیه خاطرنشان کرد: تصمیماتی توسط دولت ها، اتحادیه اروپا و آمریکا اتخاذ شده است اما تا جایی که ما خبر داریم کسب و کارهای زیادی از اروپا و آمریکا تمایل به بازگشت به بازار روسیه در اولین فرصت ممکن را دارند اما متاسفانه مجبورند که صبر کنند.
آمریکا شدیدترین تحریم ها را بر روی بخش دولتی و خصوصی روسیه اعمال کرده و اروپا نیز باوجود وابستگی به واردات گاز، نفت و محصولات غذایی از این کشور، شش بسته تحریمی علیه مسکو اعمال کرده است.
بسیاری از شرکت های اروپایی و آمریکایی به خاطر نگرانی از تبعات نقض تحریم ها، تاکنون یا به قراردادهای خود با بخش های دولتی و خصوصی روسیه پایان داده اند یا اینکه منتظر اتمام قرارداد برای خروج از این کشور هستند.
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهای روس یک انبار بزرگ از سلاح های آمریکایی و اروپایی در منطقه ترنوپیل اوکراین را با شلیک موشک های کروز کالیبر منهدم کرده اند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وزارت دفاع روسیه همچنین از سرنگونی سه فروند جت جنگنده سوخو -۲۵ اوکراین در نزدیکی دونتسک و خارکیف در شرق اوکراین خبر داد.
در این میان، فرماندهی نیروی هوایی اوکراین هفته گذشته اعلام کرد که دو فروند هواپیمای روسیه را سرنگون کرده است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین ادعا کرد که ۳۲ هزار نیروی روسیه از ابتدای جنگ در این کشور کشته شدهاند.
به گزارش الجزیره، رئیس جمهور اوکراین گفت: نبردهای خیابانی شدید در شهر سورودونتسک ادامه دارد و من به نیروهای اوکراینی که هفتهها با پیشروی روسیه مقابله کردهاند، افتخار میکنم.
وی ادعا کرد که روسها از زمان آغاز جنگ در ۲۴ فوریه متحمل خسارات سنگینی شدهاند.
زلنسکی اظهار کرد: روسیه امیدوار بود تا اوایل ماه مه تمام دونباس را تصرف کند اما اکنون ۱۰۸ روز از جنگ میگذرد و دونباس هنوز سقوط نکرده است.
زلنسکی مدعی شد: تلفات نیروهای روسیه از جمله در منطقه دونباس بسیار قابل توجه است و در مجموع ارتش روسیه تاکنون حدود ۳۲ هزار نیروی خود را از دست داده است.
روسیه تاکنون این تعداد از تلفات در میان نیروهای خود در اوکراین را تائید نکرده است.
پیش از این رئیس جمهور اوکراین در مصاحبه با یک رسانه آمریکایی اعلام کرد که روزانه بین ۶۰ تا ۱۰۰ سرباز اوکراینی در جنگ کشته میشوند.
لوید آستین وزیر دفاع آمریکا در سخنرانی خود در سنگاپور اظهار کرد که حمله روسیه به اوکراین پیش نمایش یک جهان پر آشوب است.
به گزارش “بیزینس اینسایدر”، وزیر دفاع آمریکا در حالی که در همایش «شانگری لا دیالوگ» نخستین گردهمایی امنیتی آسیا سخن میگفت، ادعا کرد: حمله روسیه به اوکراین به دلیل زیر پا گذاشتن قوانینی که از همه ما محافظت میکند، رخ داده است.
وی افزود: این جنگ پیش نمایش یک جهان پر از آشوب است که هیچیک از ما علاقهای به زندگی در آن نداریم.
وزیر دفاع آمریکا سپس از اهمیت نظم بین المللی مبتنی بر قوانین صحبت کرد و به کمکهای استرالیا، ژاپن، نیوزیلند و کره جنوبی و همچنین به کمکهای هند، سنگاپور، تایلند و ویتنام به اوکراین پس از حمله روسیه اشاره کرد.
آستین در حالی از عواقب جنگ روسیه و اوکراین سخن میگوید که جنگ افزوری این کشور در سالهای گذشته در کشورهایی چون افغانستان، عراق، لیبی، ویتنام و حمایت آن از عربستان سعودی در حمله به یمن، چیزی جز ویرانی و تلفات انسانی گسترده برای کشورهای منطقه نداشته است.
وزیر دفاع آمریکا در بخش دیگری از اظهارات خود ادعا کرد، با وجود این که اقدامات چین خشونت آمیزتر و تهدیدکنندهتر میشود، آمریکا سهم خود را برای کنترل تنشها و جلوگیری از درگیری انجام خواهد داد.
وی مدعی شد که آمریکا برای کنترل تنشها و جلوگیری از نزاع احتمالی با چین و با وجود افزایش اقدامات تهدیدآمیز پکن در آسیا به ویژه نزدیک تایوان، اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
یک رسانهی آلمانی اعلام کرد که اولاف شولتس صدراعظم آلمان به همراه همتایان خود از فرانسه و ایتالیا قبل از نشست گروه هفت در پایان ماه ژوئن به اوکراین سفر خواهند کرد.
به گزارش رویترز، روزنامه آلمانی “بیلدام سونتاگ” روز شنبه به نقل از منابع فرانسوی و اوکراینی نوشت: اولاف شولتس صدراعظم آلمان، امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و ماریو دراگی نخست وزیر ایتالیا قبل از نشست گروه هفت به اوکراین سفر خواهند کرد.
با این حال یک سخنگوی دولت آلمان گفت: ما نمیتوانیم این خبر را تائید کنیم. دولتهای فرانسه و ایتالیا نیز به این خبر واکنش نشان ندادهاند.
از زمان حمله مسکو به اوکراین در ماه فوریه، هیچ یک از رهبران این سه کشور به کییف سفر نکردهاند.
مکرون رئیس جمهور فرانسه از زمان آغاز جنگ به دنبال حفظ گفت وگو با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه بوده است.
موضع او از سوی برخی کشورهای اروپای شرقی و بالتیک مورد انتقاد قرار گرفته است. این کشورها معتقدند موضع مکرون تلاشها برای کشاندن پوتین به میز مذاکره را تضعیف میکند.
خبرگزاری فرانسه جمعه شب به نقل از کاخ الیزه گزارش داد، رئیس جمهور فرانسه قصد ندارد هفته آینده از کی یف بازدید کند اما او طبق برنامه ریزی به رومانی و مولداوی خواهد رفت.
مقامات انگلیس ادعا کردند که نیروهای روسیه در جنگ اوکراین به سلاحهای کشندهتر روی آوردهاند که میتوانند تلفات گستردهای در میان غیرنظامیان داشته باشند.
به گزارش آسوشیتد پرس، وزارت دفاع انگلیس شنبه شب اعلام کرد، بمب افکنهای روسیه احتمالا از دهها موشک ضد کشتی سنگین متعلق به دهه ۱۹۶۰ در حملات زمینی در اوکراین استفاده کردهاند.
موشکهای کی اچ-۲۲ با هدف نابود کردن ناوهای هواپیمابر با کلاهکهای هستهای طراحی و تولید شدهاند.
وزارت دفاع انگلیس ادامه داد: این موشکها بسیار بیدقت هستند و هنگامی که در حملات زمینی با کلاهکهای معمولی استفاده میشوند، میتوانند خسارات جانبی و تلفات شدید ایجاد کنند. روسیه احتمالا از موشکهای ضد کشتی ۵.۵ تنی استفاده میکند زیرا با کمبود موشکهای مدرن و دقیق مواجه است.
سرهی گایدای فرماندار لوگانسک در شرق اوکراین، روسیه را به استفاده از موشکهای «آتش زا» در روستای وروبیوکا در جنوب غربی شهرهای سورودونتسک و لیسیچانسک متهم کرد.
در حالی که استفاده از موشکهای آتش زا در میدان جنگ قانونی است، سرهی گایدای مدعی شد که حملات شب گذشته خسارت زیادی به خانههای غیرنظامیان وارد کرده است.
آنتون گراشچنکو مشاور دولت اوکراین نیز نیروهای روسیه را به استفاده از سلاحهای آتش زا برای وارد کردن خسارت، از جمله به زمینهای کشاورزی متهم کرد.
گراشچنکو روز شنبه ویدئویی را در توییتر منتشر کرد که نشان میدهد نیروهای اوکراین در حال خاموش کردن حریق ایجاد شده به دلیل گلوله باران مزارع گندم هستند.
انفجار مهیب در کارخانه شیمیایی اوکراین
یک مقام اوکراینی شنبه اعلام کرد، گلولهباران نیروهای روسیه موجب انفجار مهیب در کارخانه شیمیایی “آزوت” در شهر سیویرودونتسک واقع در شرق این کشور شده است.
به گزارش ایرنا از”رویترز، سرهی گایدای فرماندار لوگانسک گفت: گلوله باران نیروهای روسیه موجب آتش سوزی گسترده و انتشار دود در این کارخانه شده است.
رسانههای روسیه نیز گزارش دادند، به دنبال وقوع انفجار در شهر آودیوکا در منطقه دونتسک که یک کارخانه شیمایی دیگر در آن قرار دارد، ابر بزرگی از دود در آسمان این شهر تشکیل شده است.
سیویرودونتسک که شهر کوچکی در لوگانسک است، به کانون پیشروی روسیه در شرق اوکراین تبدیل و پس از هفتهها نبرد بخشهایی از آن تخریب شده است، با این حال مقامهای اوکراینی میگویند درگیریهای شدید در آن همچنان ادامه دارد.
سرهی گایدای فرماندار لوهانسک، اشارهای به وضعیت این آتش سوزی در کارخانهای که صدها غیرنظامی در آن پناه گرفته بودند، نکرده است.
گایدای درحالی که روز شنبه در تلویزیون اوکراین صحبت میکرد، گفت که درگیریها در شهر سیویرودونتسک بیوقفه ادامه دارد.
او پیشتر گفته بود که نیروهای روسیه بیشتر این شهر را کنترل میکنند اما نیروهای اوکراین کنترل کارخانه شیمیایی آزوت را در اختیار دارند.
اوکراین: مهمات زیادی نداریم
مقامات ارشد ارتش اوکراین از کمبود مهمات که موجب مغلوب شدن در خط مقدم شده، خبر می دهند و می گویند در چنین شرایط سختی، روسیه هم گویا قصد خاتمه جنگ را ندارد و قادر است مدتها به این جنگ ادامه دهد.
شبکه خبری سی ان ان با انتشار این خبر افزود: یک مقام اطلاعات ارتش اوکراین معتقد است که روسیه می تواند به این جنگ تا یک سال دیگر هم ادامه دهد؛ درهمین حال این مقام اطلاعاتی – نظامی اوکراین هشدار می دهد که اوکراین در خط مقدم مغلوب شده است.
تارنمای خبری سی ان ان درادامه نوشت: رهبران کرملین احتمالا قصد دارند تا برای مدتی جنگ را متوقف کنند تا طرف غربی را برای لغو شدن تحریم ها علیه متقاعد سازند، آنگاه دوباره به حمله نظامی خود ادامه خواهند داد.
این مقام اطلاعات ارتش اوکراین درادامه افزود: منابع اقتصادی روسیه به آن کشور اجازه می دهد تا رویه جنگ را به همین منوال تا یک سال دیگر ادامه دهد.
تارنمای این رسانه تصویری آمریکایی در ادامه نوشت:«وادیم اسکیبیتسکی» (Vadym Skibitsky) ، معاونت اطلاعات ارتش اوکراین، ۲۰ خردادماه ۱۴۰۱ در مصاحبه با نشریه انگلیسی گاردین درباره کمبود تسلیحات گفته بود: اوکراین تنها یک عراده توپ در برابر ۱۰ تا ۱۵ عراده توپ روسیه دارد، درنتیجه همه چیز بستگی به آن دارد که شرکای غربی چه تسلیحاتی را در اختیار اوکراین قرار دهند.
سی ان ان افزود: این مقام ارشد نظامی اوکراین همچنین گفت تصور می رود که روسیه نیز با کمبود تسلیحات مدرن مواجه شده است؛ اسکیبیتسکی دراین مورد گفت؛ «متوجه شده ایم که روسیه حملات موشکی کم تری انجام می دهد و اکنون از موشک های (Kh-۲۲) که موشک های دهه هفتاد قرن بیستم و متعلق به اتحاد جماهیر شوروی سابق بود استفاده می کند».
بنابراین گزارش این مقام نظامی ارتش اوکراین به نشریه گاردین درباره کمبود مهمات توپخانه ای گفته بود: اوکراین روزانه از پنج تا شش هزار گلوله توپ استفاده می کند، ما تقریباً تمام مهمات توپخانه خود را مصرف کرده ایم و اکنون از گلوله های استاندارد ناتو با کالیبر ۱۵۵ استفاده می کنیم.
بایدن: کمک به اوکراین برای غرب و ناتو هزینه دارد
«جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا میگوید که افزایش بیشمار قیمت بنزین و تورم در ایالات متحده آمریکا، محصول جانبی کمک به مقامهای کییف است.
بر اساس گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا روز گذشته (شنبه) به وقت محلی در مراسم استقبال از کمیته ملی دموکراتها در خصوص افزایش تورم و قیمت بنزین گفت: «و محصول جانبی-و من در آن زمان که تصمیم گرفتیم به اوکراین کمک کنیم گفتم. نکته ای که من به آن اشاره کردم این بود که برای ما نیز هزینه خواهد داشت».
وی ادامه داد: «برای کشورهای غربی نیز هزینه خواهد داشت. برای ناتو نیز هزینه خواهد داشت. برای کشورهای اروپایی و ما نیز هزینه خواهد داشت زیرا مید انید که چه اتفاقی قرار بود بیافتد: هزینه بنزین و نفت بالا میرود و هزینه غذا نیز بالا میرود و ما قصد داریم تا قیمت بنزین را پایین آوریم و از بالا رفتن سریع آن جلوگیری کنم».
رئیسجمهور آمریکا در خصوص اقداماتی که در جهت جلوگیری از افزایش قیمت نفت انجام داده است، گفت: «من توانستم روزانه یک میلیون بشکه نفت از ذخایر استراتژیک نفت آزاد کنم و متحدانمان را متقاعد کنم که 240 میلیون بشکه دیگر در روز تولید کنند – 240 میلیون بشکه، به طوری که از افزایش بیشتر قیمت جلوگیری کرد».
بایدن در ادامه افزود، با این وجود، «ما برای مدتی با این تورم زندگی خواهیم کرد. این تورم به تدریج کاهش خواهد یافت، اما برای مدتی با آن زندگی خواهیم کرد».
از طرف دیگر، بایدن روز جمعه هفته گذشته تصریح کرده بود که روز جمعه، بایدن گفت که تأثیرات عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین مقصر افزایش قیمت غذا و گاز در ایالات متحده و سایر نقاط جهان است.
افزایش سرسامآور قیمت بنزین تا حد زیادی بر محبوبیت بایدن در بحث اقتصادی تأثیر منفی گذاشته است و بایدن در تمامی این مدت تلاش کرده است تا روسیه را مقصر افزایش قیمت بنزین جلوه دهد.
وبگاه «هیل» وابسته به کنگره آمریکا در گزارشی با اشاره به افزایش قیمت بنزین در ایالات متحده آمریکا گزارش کرد که قیمتهای سرسامآور بنزین به یک مشکل فاحش برای کاخ سفید تبدیل شده است که هیچ راهحل شفاف و فوری برای آن وجود ندارد.
«داگ هی» استراتژیست جمهوریخواه، استدلال میکند که دولت بایدن واکنش ضعیفی به تورم داشته است که همین امر به کاهش میزان محبوبیت وی در بخش اقتصاد کمک کرده است.
وی تصریح کرد: «به نظر میرسد در مورد برخی از این موضوعات، فقط شانه بالا انداختن وجود دارد و به همین دلیل است که میبینید، بهطور قاطع، مدیریت اقتصاد بایدن بسیار نامحبوب است».
داگ هی ادامه داد: «بدیهی است که آنچه در اوکراین اتفاق افتاده است، باعث افزایش ناگهانی (قیمت بنزین) شده است و هیچ اشکالی وجود ندارد که درباره آن صحبت کنیم اما به نظر میرسد که هرماهی که تورم در دوران ریاستجمهوری بایدن افزایش یافته است، کل دلیل این افزایش را به گردن مسئله اوکراین میاندازند».