رمان ایرانی- معرفی رمان- رمان انقلابی – توصیه رهبری
۱۳۹۷/۰۲/۲۷
–
۳۰۵۸ بازدید
با سلام! کتاب های رمان قوی و اثرگذار داخلی و … برای جوانان کشور ما کدام اند؟
ضمن تشکر از ارتباط مجددجنابعالی با این مرکز ،
رهبر انقلاب در سالهای پیشین به برخورد کتاب ارجاع دادهاند و بر اهمیت شماری از کتب به نگارش درآمده توسط نویسندگان معاصر تاکید کردهاند تا این کتب بیش از پیش دیده شوند. شماری از این کتب با تفریظ (پیش گفتار) رهبر انقلاب بازنشر شدهاند و مورد استقبال گسترده قرار گرفتهاند. ایشان همچنین به برخی آثار متعلق به نویسندگان خارجی نیز اشاره کردهاند.
به گزارش پایداری ملی، رهبر انقلاب در سالهای پیشین بارها به کتب مختلف اشاره داشتهاند؛ مجموعهای از کتب مهم و جریانساز که در فصل برگزاری سی و یکمین نمایشگاه کتاب تهران مورد توجه علاقمندان کتاب و خوانندگان حرفهای قرار میگیرد و پیش از این نیز در جریان رونمایی از تفریض مقام معظم رهبری برای این کتاب مورد توجه قرار گرفتند.
به گزارش «تابناک»؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز جمعه 21 اردیبهشت 1397، به مدت یکساعت و نیم از سیویکمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بازدید کردند و علاوه بر بررسی کتب بسیاری از ناشران، به مرور برخی خاطرات پرداختند. ایشان نسبت به وضعیت قیمت بالای کاغذ در بازار که قیمتهای پشت جلد را بالا برده گلایه کردند و از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواستند به این وضعیت رسیدگی شود.رهبر انقلاب چه کتابهایی را برای مطالعه پیشنهاد کردند؟
رهبر انقلاب در سالهای پیشین به برخورد کتاب ارجاع دادهاند و بر اهمیت شماری از کتب به نگارش درآمده توسط نویسندگان معاصر تاکید کردهاند تا این کتب بیش از پیش دیده شوند. شماری از این کتب با تفریظ (پیش گفتار) رهبر انقلاب بازنشر شدهاند و مورد استقبال گسترده قرار گرفتهاند. ایشان همچنین به برخی آثار متعلق به نویسندگان خارجی نیز اشاره کردهاند. با تعداد از این کتب آشنا میشود.
دن آرام / میخائیل شولوخوف
در یکی از صفحات توییر، دیدگاه رهبرمعظم انقلاب درباره دو شاهکار معروف ادبیات روسیه درباره انقلاب اکتبر این کشور در سال 1917، ذکر شده است. در این مطلب آمده است: «کتاب «دن آرام» شولوخوف را خواندهام که کتاب خوبی است اما کتاب «گذر از رنجها» از آلکسی تولستوی در به تصویر کشیدن انقلاب، بهتر است.»
کتاب «دن آرام» نوشته میخائیل شولوخوف از آثار جاودانه ادبیات جهان به شمار میرود که به شیوه رئالیزم اجتماعی به نگارش درآمده و رویدادهای یک دوره بسیار با اهمیت از تاریخ مردم روسیه را بازتاب میدهد.
بینوایان / ویکتور هوگو
رهبر معظم انقلاب سالها قبل درباره شاهکار «ویکتور هوگو» اینگونه اظهار داشتند: «به نظر من بینوایان ویکتور هوگو برترین رمانی است که در طول تاریخ نوشته شده است. من همه رمانهای طول تاریخ را نخواندهام، شکی در این نیست، اما من مقدار زیادی رمان خواندهام که مربوط به حوادث قرنهای گوناگون هم هست. بعضی رمانهای خیلی قدیمی را هم خواندهام. مثلاً فرض کنید کمدی الهی را خواندهام. امیرارسلان هم خواندهام. الف لیله و هزار و یک شب را هم خواندهام. وقتی نگاه میکنم به این رمانی که ویکتور هوگو نوشته، میبینم این چیزی است که اصلاً امکان ندارد هیچکس بتواند بهتر از این بنویسد یا نوشته باشد و معروف نباشد و مثل منی که در عالم رمان بودهام، این را ندیده باشم یا اسمش را نشنیده باشم … من میگویم بینوایان یک معجزه است در عالم رماننویسی، در عالم کتابنویسی. واقعاً یک معجزه است … زمانی که جوانها زیاد دور و بر من میآمدند قبل از انقلاب، بارها این را گفتهام که بروید یک دور حتماً بینوایان را بخوانید. این بینوایان کتاب جامعهشناسی است، کتاب تاریخی است، کتاب انتقادی است، کتاب الهی است، کتاب محبت و عاطفه و عشق است.»
مهاتما گاندی / رومن رولان
رهبر انقلاب در دیدار با خانواده شهید مطهری، با ذکر خاطرهای در خصوص شرححال نویسی با اشاره به کتابی از رومن رولان، تاکید کردند: «یک وقت به یکی از این آقایان اهل قلم و ادبیات که می گفت می خواهم شرح حالی از امام بنویسم گفتم، اگر می خواهی از امام شرح حالی بنویسی حتماً کتاب «مهاتما گاندی» را که «رومن رولان» نوشته بخوان. انصافاً «رومن رولان» در تصویرسازی آدم فوق العاده ای است.
هم در رمان هایش این طور است. هم در شرح حال هایش، «رومن رولان» یک، دو سه رمان بزرگ خوب دارد که از لحاظ داستانی، در حدّ رمان های درجه یک دنیا نیست اما از لحاظ تصویر و توصیف… به خصوص تبیین آن خصوصیات روانی و فکری چیز فوق العادهای است…راجع به گاندی من خیلی کتاب خواندهام اما هیچ کدام به خوبی این کتاب نبود. نویسنده مدت کوتاهی به هند رفته و شخصیت گاندی را ـ شخصیت معنوی او را ـ اندازه گیری کرده و با بهترین بیانی توصیف نموده است…»
لذات فلسفه / ویل دورانت
رهبر انقلاب در دیدار با برخی امامان جمعه در دیماه 1380 در خصوص کتاب «لذات فلسفه» ویل دورانت گفتهاند: «حتی در مطالب جدی هم می شود از کارهای هنری و ذوقی استفاده کرد. من یکی از مثالهای خوبی که در این زمینه در نظر دارم، کتاب «لذات فلسفه»ی ویل دورانت است که مرحوم دکتر زریاب آن را بسیار عالی ترجمه کرده است.
در این کتاب «ویل دورانت» مطالب فلسفی غرب را با ذوقیترین بیانها مطرح کرده است. این کتاب مثل شعر میماند و انسان وقتی آن را مطالعه میکند، اصلا نمیفهمد این کتاب فلسفه است. هم نویسنده و هم مترجم، خیلی عالی و با ذوقی زیبا و هنری، یک کتاب فلسفی را مثل یک لقمه چرب و نرم و شیرین، در دهان خواننده میگذارند… .
جان شیفته / رومن رولان با ترجمه م.ا. بهآذین
رهبر انقلاب در دیدار دست اندر کاران «هفته کتاب» در سال 75 تاکید کرد: «قیمت این کتاب «جان شیفته» رومن رولان به مراتب از این بیشتر است؛ هم تاریخ است، هم ادبیات است، هم اخلاق است، هم هنر است؛ این کتاب همه چیز است، این کتاب را من سالها پیش خوانده ام… «
این در حالی است که رهبر انقلاب در سال 85 و در جریان بازدید از سالن 7 نمایشگاه کتاب، هنگام بازدید از غرفه نشر ناهید ـــ ناشر غالب آثار م.الف بهآذین ـــ خطاب به مسئول غرفه گفتند: سلام مرا به آقای به آذین برسانید. ایشان در گفتگویی کوتاه با مسئول غرفه «به آذین» را مترجمی قوی با آثاری ارزشمند چون «جان شیفته» دانستند و به مزاح پرسیدند: «حق الترجمه ایشان را تمام و کمال می دهید یا نه؟»
المعجم فی فقه لغة القرآن و سرّ بلاغته / آیتالله محمد واعظ زاده خراسانی
رهبر انقلاب درباره این کتاب نوشتند: «این کتاب، کتاب بسیار خوبی است. در مراجعاتی که داشتهام، آن را از همهی آنچه در این موضوع دیدهام بهتر یافتم. این فقط یک کتاب لغت نیست؛ یک موسوعه و دائرةالمعارف قرآنی است. بلکه در آن اقوال و آراء بسیار -آن هم به تفصیل- نقل شده و در آخر هر بحث هم، تحلیلهایی افزوده شده است. اسم معجم برای این کتاب، کوچک است. این کتاب، کتاب با ارزش و مفیدی است که همانند آن را نداریم. حتی اهل سنت -مخصوصاً مصریها که کارهای زیادی در این زمینه دارند- مانند این را ندارند. چند دوره از آن را برای کتابخانههای مهم مثل کتابخانه الازهر بفرستید.»
آب هرگز نمیمیرد / سردار میرزامحمد سُلگی
رهبر انقلاب درباره این کتاب تاکید کردند: «سلام بر یاران حسین (علیهالسّلام) و سلام بر لشگر انصارالحسین همدان؛ و سلام بر شهیدان، دلاوران، فدائیان، شیران روز و عابدان شب؛ و سلام بر شهید زنده میرزا محمد سُلگی و بر همسر باایمان و صبور او؛ و سلام بر حمید حسام که دردانههایی چون سُلگی و خوشلفظ را به ما شناساند. ساعتهای خوش و باصفائی را با این کتاب گذراندم و بارها با دریغ و حسرت گفتم:
درنگی کرده بودم کاش در بزم جنون من هم / لبی تر کرده زان صهبای جام پرفسون من هم
هزاران کام در راه است و دل مشتاق و من حیران / که ره چون میتوانم یافتن سوی درون من هم …
در میان کتابهای خاطرات جنگ، این، یکی از بهترینها است. نگارش درست و قوی، ذوق سرشار، سلیقه و حوصله، همّت بلند، همه با هم دست به کار تولید این اثر شدهاند. کتاب خانم ضرّابی در شرح حال شهید عالیمقام علی چیتسازیان نیز دارای همین برجستگیها است. این دو نفر از ستارگان اقبال همدانند.»
همپای صاعقه / گلعلی بابایی و حسین بهزاد
رهبر انقلاب پس از مطالعه کتاب «همپای صاعقه» ـ کارنامه عملیاتی لشکر 27 محمد رسولالله(ص) در زمان سردار حاج احمد متوسلیان ـ تقریظی بر این کتاب زدند و در این یادداشت نوشتند:
«بسمالله الرحمن الرحیم
این یک کتاب منبع بسیار غنی و ارزشمند است که از آن میتوان دهها کتاب و فیلمنامه و زندگینامه استخراج کرد. لحظات و حالات ثبتشده در سراسر این کتاب، همان ظرافتهای حیرتانگیزی است که از مجموع آن، تابلوی پرشکوه و باعظمت عملیاتی چون فتحالمبین و بیتالمقدس پدید آمده و برترینهای هنر جهاد و ایثار و شجاعت و ابتکار را در مجموعهی نمایشگاه بینظیر هنرهای انقلاب اسلامی، نشان میدهد.
این مردان بزرگی که نام آنها بسی آسان بر زبان و دل غافل ما میگذرد، از جنس همان اخوان صفا و فرسان هیجائند که سید شهیدان سلامالله علیه آنها را با عظمت و سوز و مهر، مخاطب ساخت و از فقدان آنان غمگین بود. سلام خدا و بندگان برگزیده و فرشتگان و رسولان او نثار روح مطهر آنان باد. در روز و شبهایی از آبان و آذر 86 صفحه به صفحه و سطر به سطر مطالعه و نیوشیده شد.»
دختر شینا / خاطرات خانم قدمخیر محمّدیکنعان
رهبر انقلاب درباره این کتاب نوشتند: «رحمت خدا بر این بانوی صبور و باایمان؛ و بر آن جوان مجاهد و مخلص و فداکاری که این رنجهای توانفرسای همسر محبوبش نتوانست او را از ادامهی جهاد دشوارش باز دارد. جا دارد از فرزندان این دو انسان والا نیز قدردانی شود.»
فرهنگ جبهه / سید مهدی فهیمی
رهبر انقلاب در دیدار با اعضای دفتر پژوهش و گسترش فرهنگ جبهه در دی ماه سال 70 در خصوص مجموعه فرهنگ جبهه گفتند: «وقتی که جلد اول فرهنگ جبهه درآمد، طبعاً به طور عادی، مثل بقیه منشوراتی که پیش من میآوردند، نشستم آن را خواندم. این کتاب از بس مرا جذب کرد، تا آخرش خواندم؛ بعد دیدم این کافی نیست؛ به خانه بردم و گفتم همه بنشینید این کتاب را بخوانید؛ گفتم این کتاب اصلاً باید در فضای خانهها باشد و همه باید آن را همیشه داشته باشند.»
آن بیست و سه نفر / احمد یوسف زاده
رهبر انقلاب درباره این کتاب نوشتند: «در روزهای پایانی ۹۳ و آغازین ۹۴ با شیرینی این نوشتهی شیوا و جذاب و هنرمندانه، شیرینکام شدم و لحظهها را با این مردان کم سال و پرهمت گذراندم. به این نویسندهی خوش ذوق و به آن بیست و سه نفر و به دست قدرت و حکمتی که همهی این زیبائیها، پرداختهی سرپنجهی معجزهگر اوست درود میفرستم و جبههی سپاس بر خاک میسایم. یک بار دیگر کرمان را از دریچه این کتاب، آنچنان که از دیرباز دیده و شناختهام، دیدم و منشور هفت رنگ زیبا و درخشان آن را تحسین کردم.»
جشن حنابندان / محمدحسین قدمی
رهبر انقلاب با اشاره به اینکه کتاب «جشن حنابندان» اثر خوب و خوشنگارشی است، در تقریظی بر این کتاب می نویسد: «روز و شبی چند در لحظههای پیش از خواب، در فضایی عطرآگین و مصفا و در معراج شور و حالی که سطور و کلمات نورانی این کتاب به خواننده خود عطا میکند، سیر کردم و خدا را سپاس گفتم، هم بر آن قطره عشقی که در جان این نویسنده افکنده و چنین زلالِ اندیشه و ذوقی را بر قلم او جاری ساخته است، و هم بر آن دست قدرتی که نقشی چنان بدیع و یکتا بر صفحه تاریخ معاصر پدید آورده و صحنههایی که افسانهوار از ذهن و چشم بشر این روزگار بیگانه است، در واقعیت زندگی این نسل از ملت ایران نقش زده است. له الحمدالحامدین ابدا لآبدین.
بیشتر فضیلتهایی که تاریخ انسان را زیور بخشیده و آرایش داده و مشعل و راهنمای افراد بشر شده است. محصول لحظه پرباری از زندگی یک یا چند انسان است. صبر، زهد، امتناع، گذشت، شجاعت، صدق، ایثار، و همه فضایل بشر که در سرگذشت او میبینیم از این قبیل است. هزاران لحظه پربار در هر روز و شب حماسه هشت ساله ملت ایران مکنون است و هر که با نگاهی هنرمندانه آنها را ببیند و با قلمی هنرمندانه آن را ثبت و ماندگار کند و پیش از اینها، با توفیقی الهی به این همه دست یافته باشد، مشعل رهروان معراج انسانی را جان مایه و فروغ بخشیده است و این کتاب و نویسندهاش در آن زمرهاند.»
من زندهام / معصومه آباد
کتاب «من زندهام» خاطرات دوران چهار سالهی اسارت خانم معصومه آباد در زندانهای رژیم بعث صدام است. روایت کتاب از دوران کودکی نویسنده آغاز و با بیان بخشهای مهمی از نوجوانی وی ادامه پیدا میکند. رهبر انقلاب درباره این کتاب نوشتند: «کتاب را با احساس دوگانهی اندوه و افتخار و گاه از پشت پردهی اشک، خواندم و بر آن صبر و همت و پاکی و صفا، و بر این هنرمندی در مجسّم کردن زیبائیها و زشتیها و رنجها و شادیها آفرین گفتم. گنجینهی یادها و خاطرههای مجاهدان و آزادگان، ذخیرهی عظیم و ارزشمندی است که تاریخ را پربار و درسها و آموختنیها را پرشمار میکند. خدمت بزرگی است آنها را از ذهنها و حافظهها بیرون کشیدن و به قلم و هنر و نمایش سپردن. این نیز از نوشتههائی است که ترجمهاش لازم است. به چهار بانوی قهرمان این کتاب بویژه نویسنده و راوی هنرمند آن سلام میفرستم.»
وقتی مهتاب گم شد / خاطرات جانباز سرافراز آقای علی خوشلفظ به قلم حمید حسام
رهبر انقلاب درباره این کتاب تاکید کردند: «بچّههای همدان؛ بچّههای صفا و عشق و اخلاص؛ مردان بزرگ و بیادّعا؛ یاران حسین (علیهالسّلام)؛ یاوران دین خدا .. و آنگاه مادران؛ مردآفرینان شجاع و صبور .. و آنگاه فضای معنویّت و معرفت؛ دلهای روشن، همّتها و عزمهای راسخ؛ بصیرتها و دیدهای ماورائی .. اینها و بسی جویبارهای شیرین و خوشگوار دیگر از سرچشمهی این روایت صادقانه و نگارش استادانه، کام دل مشتاق را غرق لذّت میکند و آتش شوق را در آن سرکشتر میسازد.
راوی، خود یک شهید زنده است. تنِ بشدّت آزردهی او نتوانسته از سرزندگی و بیداری دل او بکاهد، و الحمدلله ربّ العالمین. نویسنده نیز خود از خیل همین دلدادگان و تجربهدیدگان است. بر او و بر همهی آنان گوارا باد فیض رضای الهی؛ انشاءالله… دربارهی نگارش این کتاب، آنچه نوشتم کم است؛ لطف این نگارش بیش از اینها است. مقدّمهی کتاب یک غزل به تمام معنی است.»
تَنتَن و سندباد / محمد میرکیانی
حضرت آیتالله خامنهای در یادداشتی کوتاه بر کتاب داستانی «تن تن و سندباد» که در آبان ماه ۱۳۷۳ به نگارش درآمده مرقوم داشتهاند: «من هم همین قصّه را همیشه تعریف میکردم! حیف که خیلیها آن را باور نداشتند. حالا خوب شد، شاهد از غیب رسید! راوی این حکایت که خود همه چیز را به چشم خود دیده، حکایت تن تن و سندباد را چاپ کرده است. حالا دیگر کار من آسان شد! همین بس است که نسخهی این کتاب را به همهی بچهها بدهم.»
سرباز کوچک امام / مهدی طحانیان
رهبر انقلاب درباره این کتاب نوشتهاند: «سرگذشت این نوجوان شجاع و باهوش و صبور در اردوگاههای اسارت، یکی از شگفتیهای دفاع مقدّس است؛ ماجراهای پسربچّهی سیزده چهارده سالهای که نخست میدان جنگ و سپس میدان مقاومت در برابر مأموران درندهخوی بعثی را با رفتار و روحیهای اعجابانگیز، آزموده و از هر دو سربلند بیرون آمده است.
دلْ بر مظلومیّت او میسوزد ولی از قدرت و تحمّل و صبر او پرمیکشد؛ این نیز بخشی از معجزهی بزرگ انقلاب اسلامی است. در این کتاب، نشانههای خباثت و لئامتِ مأموران بعثی آشکارتر از کتابهای مشابهی است که خواندهام. بههرحال این یک سند باارزش از دفاع مقدّس و انقلاب است؛ باید قدر دانسته شود. خوب است سستپیمانهای مغلوبدنیاشده، نگاهی به امثال این نوشتهی صادقانه و معصومانه بیندازند، شاید رحمت خدا شامل آنان شود.»
خداحافظ کرخه / داوود امیریان
مقام معظم رهبری درباره «خداحافظ کرخه» تقریضی نوشته اند و در آن آورده اند: «این کتاب شیرین و ساده، زندگی و احساس و جهت گیری های بسیجی را به خوبی تشریح می کند. نویسنده، که خود یک بسیجی با همه بار فرهنگی این کلمه است، با بیان بعضی از جزئیات به ظاهر کم اهمیت، آن امر مهم را تصویر و ترسیم کرده است. با اینکه جوانی کم سن و سال است، بسی پخته تر از عمر خود می نویسد و می اندیشد. گاه در نقل حوادث، تسلسل طبیعی و منطقی رعایت نشده است. باری این یکی از کتاب های خیلی خوب در مجموعه خاطره هاست.»
لشکر خوبان / مهدیقلی رضایی
«لشکر خوبان» کتاب خاطرات آقای مهدیقلی رضایی از واحد اطلاعات عملیات لشکر ۳۱ عاشورا در دوران دفاع مقدس است که توسط خانم معصومه سپهری به رشتهی تحریر در آمده است.
رهبر انقلاب اسلامی پیش از این در حاشیه یکی از دیدارهایشان فرموده بودند: «این کتاب لشکرخوبان پر است از اعجاب و عظمت ناگفتهی رزمندگان غواص و اطلاعات عملیات جنگ. در ایامی که این کتاب را میخواندم، بارها و بارها متأثر شدم.»
زنده باد کمیل / محسن مطلق
مقام معظم رهبری در یادداشتی درباره این کتاب گفته است: «از این نوشته عطر اخلاص به مشام میرسد و چه زیباست که روایت صحنههایی که از اخلاص و ایثار سرشار است نیز از سر اخلاص باشد. نویسنده، فروتنانه خود را غالباً در پشت یاران شهیدش پنهان کرده است. خوشا به حال این جوانان نورانی که در یکی از استثناییترین فرصتهای الهی در تاریخ، بیشترین بهره را بردند و به مدد اراده و ایمان و فداکاری، به مدارج عالی انسانی، رسیدند. این کتاب همچنین به خاطر شیرینی زبان روایتش و طنزی که در خیلی جاها نمک نوشته کرده است. از بعضی دیگر از خاطرههای مکتوب، خواندنیتر است، باید ترجمه شود».
یادداشتهای ناتمام / کمال سپاهی، شهید علی سمندریان، هدایت الله بهبودی و شهیدسید محمد شکری
در یادداشت رهبری میخوانیم: «از این چهار نوشته، سومی را که به قلم شهید سید محمد شکری است قبلاً در جزوهی مستقل خوانده بودم. از اولی هم که به قلم شیوا و سرشار از صفای شهید سمندری است، ذکر در «حنابندان» قدمی ـ که یکی از شیواترین نوشتههای مربوط به جبهه است – رفته بود و با آن آشنائی دورادوری داشتم. آن را خواندم و حقیقتاً محظوظ شدم. خدا این هر دو شهید را در سرادق ملکوت، همنشین اولیاء فرماید. نوشتهی کمال سپاهی هم شیرین و خواندنی است هرچند آن جاذبهی دو نوشتهی دیگر را ندارد. دربارهی نوشتهی آخر هم، دو سه جمله در ابتدای آن نوشتهام. خداوند به همهشان جزای خیر بدهد.»
تیپ 83 / سید محمدعلی دیباچی
در یادداشت رهبری برای این کتاب آمده است: «شرح خاطرات طلاب رزمندهی جوان که ضمناً شرح گوشههائی ـ هرچند کوتاه ـ از مجاهدات معصومانهی آنان نیز هست، در این کتاب با قلم و تقریری شیوا به نگارش آمده است. این شیوهی نوی است که روایت از کسی و تقریر از کس دیگری باشد. این قلم اگر پختهتر شود، بسی شیواتر خواهد شد.
خیلی از خواندن این کتاب محظوظ شدم، چون روحانی در این کتاب درس دین و معرفت را در خطرناکترین جاها میدهد و در آزمایشهای دشوار زندگی با مردم شریک میگردد. این طلبههای جوان و خوش روحیهاند که اگر مدارج تحصیلی را طی کنند رهبران برجستهی باب انقلاب و جمهوری اسلامی خواهند شد و روحانیون پرچمدار دین زندگیساز .. حوزهی علمیه بیشک از پرورش چنین طلاب و روحانیونی به خود میبالد و احساس رضایت از انجام وظیفهی تاریخی خود ـ که همواره بدان موفق بوده است ـ میکند.
تصادف جالبی بود که توفیق مطالعهی این کتاب در ایام 15 شعبان و مابعد آن که به زیارت قم رفته بودم، دست داد.»
تجاوز که آغاز شد …/ سیدمحسن علامه
بنابر این گزارش، در این یادداشت که در حاشیه کتاب درج شده است، آمده است:
«بسم الله العزیز
جمع آوری خاطرات پراکنده به این شکل میتواند زوایای متعددی از اوضاع جنگ در ماههای اول را روشن سازد، و این از عهدهی یک گزارش جامع که به قلم یکنفر باشد خارج است. البته در این نوشتهها خبرهای ضعیف و مبتنی بر گمان یا مبالغه و امثال آن هم متصور است لکن در مجموع، تصویر جامعی از قضایا را میتوان از آن بدست آورد.
بخش آخر که به قلم اسرای عراقی است، بعکس، کاملاً بیفائده و خالی از ذکر جزئیات و وقایع جنگ است و در آن به تکرار کلیات مکرر، اکتفا شده است. البته من بیش از سه چهار گزارش آن را نخواندم. به هر حال این کتاب (بخش اولش) کتاب سودمند و ممتی است.
آن را در ساعاتی از شبها و روزهای دههی اول و دوم ماه رمضان 1412 مطالعه کردم. اسفند 1370»
تپههای لاله سرخ / حجت ایروانی، شهید سید محمدرضا فیض و غلامرضا نباتی
در یادداشت رهبر انقلاب برای این کتاب می خوانیم: «از این کتاب، آخرین نوشته، یعنی تپههای لاله سرخ از همه شیرینتر و دقیقتر است. نوشتهی شهید هم که طلوع دوباره نام گرفته، عطر شهادت و اخلاصش محسوس است .. و هر سه نوشته یادبودهای با ارزش از جنگ و ایثار هشت ساله است. در نوشتهی حجت ایروانی کوشش پرمرارت و تحمل طلب نیروهای دیدهبان بخوبی تشریح شده است. خدایا بهترین پاداش خود به صالحان را به این جوانان پاک عطا کن .. و ما را نیز از آن عشق و اخلاص سهمی عنایت فرما آمین.»
سفر به قبله / هدایت الله بهبودی
رهبر فرزانه انقلاب در تاریخ 1370.12.10 بعد از مطالعه این کتاب یاداشتی بر آن نوشتهاند: «این کتاب مرا باز در شور و حال حسرت آلود زیارت خانه خدا و حرم رسولالله (ص) فرو برد. شور و حال و اشتیاقی که دیگر امیدی هم با آن نیست. تا به یاد دارم ـ از سالهای دور جوانی ـ هرگز دل خود را از آتش این اشتیاق، رها نیافتهام. اما حتی در دوران سیاه اختناق که هر روحانی بامعرفت و بیمعرفتی، با رغبت و یا حتی از سر سیری، آسان میتوانست در خط حج قرار بگیرد… و من نمیتوانستم! یا بهتر بگویم: هیچ حملهدار و رئیس کاروانی از ترس ساواک شاه، نمیتوانست و جرأت نمیکرد نام مرا در فهرست حاجیهای خود ـ چه رسد به عنوان روحانی کاروان ـ بگذارد. بله، حتی در آن دوران سخت هم دلم از امید زیارت کعبه و بوسه زدن بر جای پای پیامبر(ص) در مکه و مدینه، خالی نمانده بود… و این امید، اگرچه با حج ده روزه سال 58 که به فضل شهید محلاتی قسمتم شد، برآورده گشت، اما آتش آن شوق سوزندهتر و مشتعلتر شد… در سالهای ریاست جمهوری چشم امید به پس از آن دوران دوخته بودم… اما امروز…؟ شور و اشتیاقی بیسکون و امیدی تقریباً فرو مرده…تنها تسلا به خواندن اینگونه سفرنامهها یا شنیدن آنها است که خود بازافزایندهی شوق نیز هست. این کتاب، شیرین، موجز، با روح و هوشمندانه نوشته شده است. زیارت قبول؛ عزیز نویسنده! زیارت قبول…»
پیامبری و انقلاب، پیامبری و جهاد و پیامبری و حکومت / جلال الدین فارسی
رهبر انقلاب به مناسبت بعثت نبی اکرم (ص) ضمن نقل خاطرهای از رهبرانقلاب، سه منبع پیشنهادی ایشان برای مطالعه زندگی پیامبر (ص) را معرفی کرده است. رهبرانقلاب تاکید کردند: «صرف اینکه بنشینیم، بگوئیم آیهای نازل شد و جبرئیلی آمد و پیغمبر مبعوث به رسالت شد و خوشحال بشویم که کی ایمان آورد و کی ایمان نیاورد، مسئلهای را حل نمیکند.
مسئله این است که ما باید از این حادثه – که مادر همهی حوادث دوران حیات مبارک پیغمبر است – درس بگیریم. همهی این بیستوسه سال درس است. من یک وقت به بعضی دوستان گفتم زندگی پیغمبر را میلی متری باید مطالعه کرد. هر لحظهی این زندگی یک حادثه است؛ یک درس است… جوانهای ما بروند تاریخ زندگی پیغمبر را از منابع محکم و مستند بخوانند و ببینند چه اتفاقی افتاده است.
یک کتابِ خوبِ فراموششده برای مطالعهی زندگی پیام اعظم(ص)؛ «پیامبری و انقلاب»، «پیامبری و جهاد» و «پیامبری و حکومت» عناوین این مجموعهی سهجلدی است؛ کتابهایی از جلالالدین فارسی که در دههی شصت منتشر شد و انتشارات «انجام کتاب» آن را چاپ کرده است.»
کتاب خاطرات سفیر
سفیر ایران: کتاب «خاطرات سفیر» خاطرات خانم نیلوفر شادمهری و شامل بیان چالشهایی است که یک بانوی مسلمان به عنوان دانشجوی ممتاز ایرانی در فرانسه با آن مواجه شده است.
او شد سفیر ایران، یا بهتر بگوییم سفیر اسلام در قلبکشور فرانسه. بانویی محجبه و شاید کمی متفاوت از همسالان و همکلاسیهای خود که برای تکمیل تحصیلاتش در رشتهی طراحی صنعتی، برای مدتی ایران را به مقصد فرانسه ترک میکند و اینگونه خاطرات سفیر آغاز میشود.
کتاب «خاطرات سفیر» به روایت خانم نیلوفر شادمهری با نگارشی صمیمی و ساده، خواننده را به خوابگاهی در پاریس میبرد و او را با رویدادها، تجربهها و خاطراتش شریک میکند.
خاطرات دختر مسلمانی که در کشور فرانسه، هرچند برای ادامهی تحصیل در مقطع دکتری حضور دارد اما سفیری شده است برای دفاع از حقیقت اسلام. مواجههی او با آدمهای مختلف و اتفاقات متفاوت این خاطرات را جذابتر میکند، از قبول نشدنش در بهترین دانشگاه فرانسه تنها به دلیل حجابش و دست ندادن با سرشناسترین اساتید مرد تا برگزاری دعای عهد در اتاق خوابگاه و خواندن دعای کمیل برای «یک سلیم النفس».
خاطرات منتشر شده در این کتاب، ابتدا در وبلاگی به نام «سفیر ایران» توسط نویسنده نوشته شده و سپس به مرور بر آن خاطرات افزوده شده است.
ایشان در این کتاب، حدود سی خاطره را به رشتهی تحریر درآورده و توضیح نیز دادهاند که این مجموعه در واقع بخش اندکی از تمام خاطرات ایشان است و ابراز امیدواری کردهاند بتوانند فصلهای بعدی این کتاب را نیز بنویسند.
وی در بخشی از وبلاگ خود نوشته: «چند سال پیش وقتی برای تحصیل وارد فرانسه شدم، فکر میکردم فقط یک دانشجوی دکترای طراحی صنعتی هستم. اما دقایق زیادی نگذشت تا بفهمم پیش از اینکه دانشجو باشم در هر مقطع یا هر رشتهای، نماینده ایرانم و رفتار و گفتارم بیش از اینکه معرف “من” باشند، معرف یک مسلمان ایرانی است. برای کسی مهم نبود من چه میکنم و چه میخوانم. چیزی که اطرافیانم میخواستند بدانند پاسخ سوالات و شبهات ذهنشان بود دربارهی هر چه به ایران مربوط میشد. مسئولیتم خیلی سنگینتر از آن بود که فکرش را میکردم. و اینچنین بود که سفیر ایران شدم…»
شادمهری همچنین در مصاحبهای چنین گفته است: «آن زمانیکه من شروع به مکتوب کردن این خاطرات کردم تعدادی از دانشجویان را میدیدم که همان اتفاقاتی که برای من پیشآمده برای بعضی از اینها نیز افتاده بود. اینها در برخورد با این اتفاقات واکنشهای خوبی بروز نداده بودند. زیرا در آنجا با پوشش و حجاب خانمها برخورد خوبی ندارند ازاینرو تصمیم گرفتم خاطراتم را که بخشی از آن مربوط به برخورد با اینگونه رفتارها بود را مکتوب کنم تا از این طریق آموزشی نیز داده باشم.»
خانم شادمهری هم اکنون عضو هیات علمی دانشگاه هنر هستند.
این کتاب در سال ۹۶ و با دو طرح جلد متفاوت منتشر شده است؛ یکبار توسط انتشارات کجاوه سخن سورهی مهر در ابتدای سال ۹۶ و دیگری در پاییز ۹۶ توسط انتشارات سوره مهر.
رهبر انقلاب چندی پیش در جریان یکی از دیدارها گفتند: کتاب خاطرات سفیر را توصیه کنید که خانمهایتان بخوانند.
__________________________
همچنین از رمان های مجموعه های فرهنگی انقلابی زیر می توانید استفاده کنید .
سال گرگ /نوشته جواد افهمى./ شهرستان ادب
برج قحطى/نوشته،هادى حکیمیان/ موسسه فرهنگی شهرستان ادب
سرخ سفید/ اثر مهدى یزدانى خرم /
تی لم – میثم امیری
این داستان درباره زندگی یکجوان دانشجوی عدالتخواهاست و از دوره تولد او در سال ۲۹ تا مرگ او را که در همان دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی رخ میدهد را در بر میگیرد. بیشتر رویدادهای این داستان در سال ۴۸ رخ میدهد و درواقع ۱۶ آذر سال ۴۸ مبدأ اتفاقیدر این داستان میشود و مابقی آن با برگشت به عقب و شکلگیری شخصیت راوی در دانشگاه تهران روایت میشود.
«کیومرث» شخصیت اصلی رمان است و داستان زندگی کیومرث، دغدغههای فردی و اجتماعی او را در سالهای 29 تا 48 روایت میکند. کیومرث یک آرمانخواه عدالتطلب است. چپ نیست، راست هم نیست. او مثلِ همه شخصیتهای خودساخته که هویتشان با شورِ جوانی و دغدغه عدالتخواهی آمیختهشده، در پی ساختنِ جهانی بهتر است.
در بین داستان از شخصیتهای مؤثر آن سالها نقل میشود. هر یک از این افراد به فراخورِ قصه، در داستان حضور مییابند. بهعنوانمثال از آقای مطهری در حد یک خط و از آقای طالقانی در حد چند صفحه یادشده است، البته برخی هم مانند حضرت امام (ره) در داستان حضور ندارند، ولی فضای داستان را تحت تأثیر قرار دادهاند. یکی از کسانی که بر کیومرث اثر میگذارد جلال آل احمد است و در بین علما هم از آقای شعرانی بهره میبرد. تمام مطالب این کتاب پیغامی برای نسل آینده دارد زیرا آرمانخواهی و عدالتخواهی یک جوان دانشجو را به نمایش میگذارد.
امیری در مصاحبهای پیشتر گفته بود: «این داستان ریشه در واقعیت ندارد و به معنی معمول مستند نیست. من این رمان را پس از یک سال تحقیق در مرود سوژه و بستر اجتماعی و سیاسی رخدادش در سال ۹۲ نوشتم»
به هم رسیدن در میانسی – مهدی کرد فیروزجایی
«به هم رسیدن در میانسی» روایت نوجوانی به نام «شکرا…» است که بهواسطه برادر ناتنیاش «زکریا»، ناخواسته وارد فضای مبارزات علیه رژیم پهلوی میشود و اتفاقاتی خواندنی برای او رقم میخورد. این رمان حول محور تلاش شکرا…برای نجات زکریا است که بهواسطه مبارزات انقلابی تحت تعقیب ساواک قرارگرفته است میچرخد. شکرا… عزم خود را جزم میکند تا هر طور شده مانع از دستگیری زکریا توسط ساواک شود.
شکرا… در میان روایت داستان و تلاش برای سردرگم کردن مأموران در دستگیری زکریا، گهگاه نقبی به گذشته میزند و با روایت داستانی فرعی به عمق ماجرا میافزاید. رمان «به هم رسیدن در میانسی» رویهمرفته، روایت خوشخوانی از زندگی نوجوانان است با همان طنازیها و اضطراب و هوس قهرمان شدن که در «به هم رسیدن در میانسی» بهخوبی با زبان داستان عجین شده و خواننده در فرازوفرودهای آن با هم ذات پنداری باشخصیت اصلی گامی مهم در ارتباط برقرار کردن با داستان برمیدارد.
داستان بلند «به هم رسیدن درمیانسی» نوشته مهدی کرد فیروزجایی نویسنده ساکن قم، اولین اثر داستانی این داستاننویس است که به چاپ رسیده است. این اثر که برای گروه سنی نوجوان به نگارش درآمده است سال گذشته در جشنواره داستان انقلاب برگزیده شد. علاوه بر این «به هم رسیدن درمیانسی» بهعنوان برگزیده جشنوارههای «اشراق» و «طلوع خرداد» نیز شناختهشده است.
سالهای بنفش – ابراهیم حسن بیگی
«سالهای بنفش» اثری بسیار جذاب در حوزه انقلاب اسلامی است. شخصیت اول داستان در دوران پهلوی به خاطر مبارزات علیه رژیم به زندان رژیم طاغوت رفته و اتفاقاتی در آن مکان برایش رخ میدهد. «سالهای بنفش» داستان پسری روستایی است به نام علی که در حوالی بندر شاه (بندر ترکمن فعلی) زندگی میکنند. علی که کلاس پنجم دبستان تحصیل میکند، با روحانی جوانی به نام سید رسول که به روستای آنها، خواجه نفس تبعیدشده، آشنا میشود. پدر علی، اوستا ابوالحسن مردی متدین و از معدود خانوادههای شیعه در روستایشان است که علیرغم دیگران، از ارتباط پسرش با سید رسول جلوگیری نمیکند و همین ارتباط و رفتوآمد، علی را بهتدریج وارد فعالیتهای سیاسی میکند، تا آنجا که رسماً یکی از مبارزین علیه حکومت پهلوی شده و توسط ساواک دستگیر و به 15 سال حبس محکوم میشود.
گرگ سالی – امیرحسین فردی
کتاب«گرگ سالی» نوشته زندهیادامیرحسین فردی است. کتابی که ادامه رمان برجسته او با عنوان « اسماعیل » است.
داستان رمان « گرگ سالی » درباره جوانی مبارز است که پس از فرار از دست نیروهای ساواک به منطقه سبلان پناه میبرد و در آنجا با گرگهای آدمخواری که آمریکاییها برای اصلاح نژاد گرگهای ایرانی به آن منطقه فرستادهاند، درگیر میشود. فردی در این داستان به کشمکش میان اسماعیل و گرگهایی میپردازد که آمریکاییها برای اصلاح نژاد گرگهای ایرانی به منطقه سبلان آوردهاند. آمریکاییها که در آن زمام کشت و صنعت مغان را بر عهده داشتند، درصددند گرگهای آدمخواری را در این منطقه بارآورند تا بتوانند برای کشتن افراد انقلابی از آنها استفاده کنند.
کلت ۴۵ – حسام الدین مطهری
پدر و مادر خانواده فیروزی از اعضای سازمان مجاهدین خلق هستند و مشغول مبارزه با رژیم شاهنشاهی. دستگیری آنها باعث بیسرپناهی پسر و دختر خانواده شده و یکی در خانوادهای مذهبی و انقلابی رشد میکند و دیگری در خانوادهای که پسر ارشدشان از اعضای سازمان مجاهدین است. و این نهایتاً آنها را در دو جبهه مخالف قرار داده و مجبور میکند جوری رفتار کنند که شاید تصورش در ابتدای رمان ممکن نباشد.
تالار پذیرایی پایتخت – محمد علی گودینی
نویسنده در این اثر به وضعیت خانوادههای روستایی بعد از انقلاب سفید و مهاجرت آنان به تهران و شهرهای دیگر پرداخته است و تضادهای فرهنگی و اجتماعی روستائیان و اهالی شهرها را موردبررسی و تحلیل قرار داده و همچنین به نحوه ورود آنان به واقعه ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ اشاره میکند.
ازآنجاکه تاکنون به بحث شرایط سیاسی و خاطرات افراد در حوادث انقلاب اسلامی پرداختهشده است در کتاب تالار پذیرایی پایتخت، وضعیت افراد جامعه بهصورت جزئی نگرانه بررسیشده و همچنین ماجرای جشنهای ۲۵۰۰ ساله شاه مخلوع از دید یک سرباز آن روز روایتشده است که تا حدود سال ۱۳۵۵ را شامل میشود.
ماجراهای داستان این کتاب از ۶ بهمن سال ۱۳۴۱ همزمان با طرح انقلاب سفید آغاز و در خلال آن به جریانهای روابط اربابورعیتی و انقلاب رعیت علیه ارباب اشاره میشود. مهاجرت روستاییها به شهر و مشکلاتی که از این مهاجرت دامنگیر آنها میشود و مسائلی همچون اعتیاد و خواری پذیری در شهرها ازجمله موضوعاتی است که در رمان تالار پذیرایی پایتخت به آنها اشارهشده است.
وقایع این رمان که قبل از ۱۵ خرداد سال ۴۲ شروعشده و وقایع انقلاب را بهطور غیرمستقیم موردتوجه قرار داده پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۵۳ به پایان میرسد. از منظر نویسنده، کارگران بهعنوان یکی از ارکان اساسی جامعه نقش تعیینکنندهای در شکلگیری پایههای انقلاب اسلامی در زمان حکومت طاغوت داشتهاند.
زغال سرخ – سید حسن حسینی ارسنجانی
موضوع رمان روایت ظلم خوانین قبل از انقلاب است. زورگویانی که دسترنج اهالی روستا را تصاحب میکنند و آن را حق مسلم خود میدانند. داستانی خواندنی راجع به مرگ مشکوک یکی از اهالی روستای سرخآباد به نام اسماعیل که پسرش «شجاع» که شخصیت اصلی ماجراست درصدد شناخت قاتل او برمیآید و در این میان، با جریانات انقلاب و ظلم دستگاه سلطنت و نقش آن در قتل پدرش، آشنا میشود. در زغال سرخ بهراستی میتوان روح عدالتخواهی و مبارزه با دولت خودکامه را در چهرۀ شجاع مشاهده کرد