خانه » همه » خبر » ترند ترین های خبری امروز » تغییر محل مذاکرات از وین به یک کشور حاشیه خلیج فارس چه پیام و معنایی دارد؟

دانلود کتاب های امتحان شده

تغییر محل مذاکرات از وین به یک کشور حاشیه خلیج فارس چه پیام و معنایی دارد؟

تغییر محل مذاکرات از وین به یک کشور حاشیه خلیج فارس چه پیام و معنایی دارد؟

بین الملل تابناک: سفر روز شنبه جوزف بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران و دیدار و رایزنی با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان تحلیل های زیادی را به دنبال داشته و به نظر می رسد بعد از دوره رکود سه ماهه در مذاکرات هسته ای، باید شاهد از سرگیری مذاکرات در شکل، مکان و موقعیت جدیدی باشیم.

در این راستا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: قرار است بعد از سفر من مذاکره ادامه یابد و تیم من به عنوان تسهیل‌گر خواهند بود. می‌توانم به شما بگویم که در وین نخواهد بود و نباید با مذاکراتی که همه مشارکت‌کنندگان برجام در آن شرکت می‌کنند، اشتباه گرفت. مذاکرات پیش‌رو در جایی نزدیک‌تر به خلیج فارس یا مثلاً در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس انجام می‌شود.

نکته قابل توجه درباره از سرگیری مذاکرات این است که اینبار مذاکرات نه در وین بلکه در یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس از سر گرفته می شود. این مذاکرات بین ایران و آمریکا شروع خواهد شد تا اختلافات سیاسی بین این دو کشور مورد بحث گفتگو قرار بگیرد که بورل آن‌ را توافقی سیاسی می‌خواند.

در همین رابطه، تابناک در گفتگو با «رحمان قهرمانپور» کارشناس ارشد مسائل هسته ای به چرایی تغییر مکان مذاکرات از وین به یکی از کشورهای حاشیه خلیج فارس(عمان یا قطر) پرداخته است.

قهرمانپور در گفتگو با تابناک عنوان کرد: از ابتدای روی کار آمدن دولت بایدن یک جریانی در داخل تیم امنیت ملی آقای بایدن وجود داشت که خواهان این بود که آمریکا به یک توافق جامع با ایران برسد که برجام بخشی از آن باشد و علاوه بر برجام، مسئله منطقه هم در این توافق باشد؛ البته ابتدا بحث موشکی هم مطرح شد و بعد به دلیل اینکه از نظر حقوقی دست آمریکا در این مورد بسته است و ایران هم مواضع سختی در این مورد داشت و دارد، لذا مسئله به دو چیز محدود شد: توافق در مورد مسائل منطقه‌ای و توافق درباره مسئله هسته ای. در طول این تحولاتی که رخ داد در واقع دو جناحی که در داخل دولت پایین بودند، توافق کردند که مذاکرات در وین از سر گرفته شود به دلیل اینکه ایران در آن مقطع مذاکرات منطقه‌ای را به شدت رد می کرد و در همین چارچوب یعنی بحث مذاکرات منطقه‌ای ما دیدیم که مذاکرات ایران و عربستان شروع شد که مهم بود. برخی‌ها همان زمان بحثشان این بود که مذاکرات ایران و عربستان در همان چارچوب مسائل منطقه‌ای است که آمریکا دنبالش است چرا که به کاهش تنش‌های منطقه‌ای منجر میشود و اولویت آمریکا در این مقطع این است که تنش‌ها در منطقه خاورمیانه کمتر شود.

وی افزود: اولین چیزی که از این تغییر مکان مذاکرات به ذهن متبادل می‌شود، این نکته است که تغییر مکان مذاکرات و برگزاری مذاکرات در عمان یا قطر به معنای آغاز مرحله مذاکرات منطقه‌ای باشد؛ اما در این مورد باید قدری محتاط باشیم به دلیل اینکه هنوز مسئله برجام به سرانجامی نرسیده است و از طرفی دیگر مسئله این است که ما هنوز نمی‌دانیم مذاکرات عمان مذاکرات دوجانبه میان ایران و آمریکا خواهد بود؟ مذاکرات میان ایران و آمریکا با میانجی‌گری و حضور اروپا خواهد بود یا مذاکراتی در ادامه مذاکرات وین با اطلاع و رضایت روسیه و چین خواهد بود؟ هنوز ماهیت این مذاکرات برای ما مشخص نیست، خبری هم منتشر نشده است.

این کارشناس مسائل بین الملل افزود: این مذاکرات هم می‌تواند به معنای رفع اختلافات دوجانبه ایران و آمریکا بر سر مسئله سپاه با میانجی‌گری اروپا باشد، هم می‌تواند به معنای آغاز نوعی تبادل نظر و گفتگو در مورد مسائل منطقه‌ای در مورد آینده منطقه، بحث محور ابراهیم و نظير اینها باشد، هم می‌تواند به این معنا باشد که روسیه و چین رضایت دادند که آمریکا و ایران و اروپا باهم برجام را به سرانجام برساند. هنوز اطلاعات موثقی در رسانه‌ها منتشر نشده که ما بتوانیم حدس بزنیم که محور مذاکرات عمان چیست؛ لذا باید قدری در این مورد محتاط باشیم.

قهرمانپور در در پایان گفت: همزمان شدن این مسئله با سفر بایدن به اسرائیل و عربستان به نظر من معنادار است؛ طبیعتا آمریکایی‌ها میخواهند پیام واضحی را به عربستان، اسرائیل و ترکیه برسانند و آن هم این است که دیگر قرار نیست آمریکا مثل دو دهه گذشته تمام و کمال از متحدان منطقه‌ای خود در مقابل ایران حمایت کند بلکه به دنبال معادله‌ای در منطقه است که در آن حفظ امنیت برای آمریکا اولویت اصلی را دارد و مهم‌تر از جانب‌داری از یکی از بازیگران است و اگر اینگونه باشد قاعدتا فرصت بزرگی است که دستگاه دیپلماسی ایران می‌تواند از این استفاده کند و در معادلات منطقه‌ای سهم خودش را افزایش دهد.

درباره admin

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

تازه ترین ها