خانه » همه » مذهبی » جبروت، ناسوت، ملکوت و لاهوت به جه معناست؟

جبروت، ناسوت، ملکوت و لاهوت به جه معناست؟

در رابطه با عوالم وجود بین فلاسفه و مفسران و عرفا نوعا دو تبیین معروف است:

الف: عوالم را برکل هستی حتی اسما و صفات حق اطلاق می کنند و قائلند چهار عالم وجود دارد:

1. عالم لاهوت یا عالم اسماء و صفات: که عالم ظهور اسم و صفت خاص و تعیین خاصی از حضرت ذات حق و جلوه ای از جلوات پروردگار به بیان دیگر عالم لاهوت عالمی است که بیانگر کمال ذات حق و تنزه و طهارت او از هر عیب و نقص و شائبه حدود و نیستی ها می باشد.

2. عالم تجرد تام که عالم عقل و روح و جبروت تام دارد که این عالم هم از ماده و هم از احکام ماده مجرد و مبراست و از حیث وجودی از سایر مراتب و عوالم وجودی بعدی مرتبه بالاتری دارد. در این عالم از محدودیتهای زمانی و مکانی و سایر احکام ماده مبراست.

3. عالم مثال. که به آن عالم خیال منفصل و مثل معلقه، برزخ و ملکوت گویند این عالم گر چه از ماده مبراست لکن از احکام ماده مثل زمان و مکان و … پیراسته نیست. که این عالم مترتب بر عالم اول و نشأت گرفته از آن است.

4. عالم ناسوت. همان عالم طبیعت و جسم جسمانیات که نه از ماده مبراست و نه از احکام ماده که آخرین عالم و پایین ترین عالم از عوالم وجود و هستی است که محدود به موجودات زمانی و مکانی و نواقص و فقدانها است و نشأت گرفته از عالم مثال است.

ب: عوالم را به غیر اسماء و صفات حق یعنی به سه قسم دیگر اطلاق کرده اند و گفته اند سه عالم داریم، به همان بیانی که گذشت_برای مطالعه تفصیلی این مطالب می توانید به ؛

1. مسائل توحیدی، علامه طباطبایی، ترجمه و تحقیق استاد شیروانی.

2. و دو کتاب بازگشت به خدا و بازگشت به هستی، استاد محمد شجاعی، مراجعه بفرمایید.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد