عصراسلام: مزه فلز در دهان میتواند ناخوشایند و مداوم باشد. شما با احساس این مزه معمولا نباید نگران باشید. اما در صورتی که این مشکل ادامه دار بود، شاید نیاز به برخی بررسیهای پزشکی داشته باشید.
مزه فلز پایدار ممکن است مزه مواد غذایی را تحت تاثیر قرار دهد و پس از مصرف غذاهای مورد علاقه نیز یک مزه تلخ در دهان ایجاد شود. این شرایط میتواند کاهش اشتها و همچنین افسردگی را در پی داشته باشد.
شایعترین علت هایی که منجر به بروز طعم فلز در دهان و خستگی به طور همزمان میشوند، عبارتند از:
بیماری کووید -۱۹
COVID-19 بیماری ناشی از ویروس کرونا است که در اواخر سال ۲۰۱۹ کشف شده است. COVID-19 می تواند طیف وسیعی از علائم شبیه آنفولانزا را ایجاد کند. مانند سایر بیماری هایی که باعث اختلال در حس چشایی و بویایی شما می شوند، COVID-19 هم می تواند این تاثیر را داشته باشد و منجر به طعم فلزی در دهان شود.
مصرف بعضی داروها
در شروع مصرف هر دارویی ممکن است که دهان مزه فلز دهد. اگر شما هم با مصرف داروهایتان دچار این مشکل شده اید بهتر است به پزشک تان اطلاع دهید و نسبت به تعویض داروهایتان اقدام کنید. این مشکل جزو عوارض جانبی برخی داروها است که می توان با جایگزین کردن داروی دیگری آنرا برطرف کرد. در بین داروهایی که بیشتر در ایجاد این مشکل دخیل هستند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
آنتی بیوتیکها
داروهای ضدافسردگی
داروهایی که برای برطرف کردن سنگ کلیه استفاده می شوند
داروهای ضددیابت
برخی داروهایی که برای تنظیم کلسیم بدن مصرف میشوند
داروهای ضدفشار خون
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
عدم مراقبت و عدم رعایت بهداشت دندان ها می توانید یکی از عوامل مشکل احساس مزه فلز در دهان باشد. وجود وجود جرم دندان نیز می تواند باعث بروز مشکل ژنژیویت (ورم و خونریزی لثهها) شود. ژنژیویت عبارت است از التهاب و عفونت لثه که باعث تخریب بافت های نگهدارنده دندان می شود. به همین دلیل نیز تمیزی و رعایت بهداشت دهان و دندان برای محافظت از آن و همچنین برطرف کردن مزه فلز از دهان لازم و ضروری است.
بارداری
اکثر خانم ها در طول اولین ماه های بارداری این حس را تجربه می کنند. احساس مزه بد در دهان در دوران بارداری ناشی از تغییرات هورمونی در بدن خانم ها بویژه در سه ماهه اول است. این احساس ناخوشایند ماه های بعد از بین می رود.
آلرژیها و عفونتها
برخی آلرژیها و عفونت های ناشی از قارچهای روی دهان و زبان میتوانند روی پرزهای چشایی تاثیر گذاشته و مزه دهان را تغییر دهند. آلرژیها همچنین به دستگاه تنفسی نیز مربوط میشود و احتقان بینی نیز میتواند منجر به بروز این مشکل شود.
اختلال در سیستم عصبی
اختلال در منطقهای از مغز که حس چشایی را کنترل میکند میتواند باعث بروز احساس مزه فلز در دهان شود. از آنجایی که مغز فرمانده بدن است بی شک هر نوع اختلال در عملکرد سلولهای آن در دیگر اعضای بدن نیز تاثیر می گذارد.
میزان بالای مواد معدنی در بدن
مزه فلز در دهان میتواند از بالا بودن مواد معدنی مانند آهن یا مس در بدن ناشی شود. همانطور که کمبود یا میزان بالای زینک (عنصر روی) نیز می تواند عاملی برای بروز این احساس ناخوشایند در دهان شود. بنابراین اگر با این مشکل مواجه هستید می توانید آزمایش خون بدهید تا میزان مواد معدنی موجود در خون تان مشخص شود.
عوامل سمی
تنفس برخی ترکیبات سمی مانند بنزن، کبالت و غیره یا قرار گرفتن در معرض جیوه و سرب و تنفس میزان زیادی از این ترکیبات می تواند باعث ایجاد مزه فلز در دهان شود. متاسفانه با وجود آلودگی هوا خیلی از افراد در معرض این ترکیبات سمی هستند.
عوامل دیگر
عوامل دیگری نیز هستند که باعث ایجاد مزه فلز در دهان می شوند که از آن جمله میتوان به مسمومیت غذایی بخصوص با مصرف ماهی و غذاهای دریایی اشاره کرد. متخصصان عامل دیگر را به کمبود برخی ویتامین ها و مواد معدنی نسبت می دهند.
احساس طعم فلز در دهان زمانی از بین می رود که عامل آن درمان شده باشد. در صورتی که این عارضه مزمن شده است، با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک معمولا ابتدا شما را به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع می دهد. پزشک با استفاده از آزمایشات مختلف می تواند علت را شناسایی کند و برای درمان شما اقدامات لازم را انجام دهد.
در صورتی که به وجود مسائل دندانپزشکی در دهان خود به عنوان علت این عارضه مشکوک هستید، هر چه سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنید. رعایت بهداشت دهان و دندان، مسواک زدن دو بار در روز، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهان شویه می تواند تا حد زیادی مشکل شما را حل کند
اگر سینوسها در این رابطه مقصر باشند، به محض حل شدن مشکل، اختلال چشایی هم باید برطرف شود. اگر اختلال طعم ناشی از دارو باشد ، در مورد گزینه های جایگزین باید با دکترتان مشورت کنید.
تغییر موقتی طعم فلزی دهان وقتیکه ناشی از شیمی درمانی، بارداری یا سایر مشکلات طولانی مدت باشد، درمان شدنی است.
با این روشها میتوانید اختلال چشایی را کاهش داده یا به طور موقت از بین ببرید:
۱. آدامس بدون قند یا آدامس نعنایی فاقد قند بجوید.از قطرههای ترشمزه استفاده کنید.
۲. مهم است که برای مقابله با اختلال طعم ،عادتهای خوب را تقویت کنیم. بطور مرتب دندانهای خود را مسواک بزنید ، از دهانشویه استفاده کنید و نخ دندان را فراموش نکنید.
۳. ادویهها و چاشنیهای مختلف را همراه با غذاهای مختلف امتحان کنید.
۴. از وسایل آشپزی، بشقابها و ظروف غیرفلزی استفادهکنید. قاشقهای فلزی، چنگالها و بطریهای استیل میتوانند طعم فلزی را بدتر کنند.
۵. نوشیدن آب زیادی در طول روز
۶. پرهیز از کشیدن سیگار
۷. مصرف غذاهایی که ممکن است طعم فلزی یا تلخ داشته باشند را کاهش دهید. نمونههای آن شامل گوشت قرمز، قهوه یا چای است. بهجایش غذاهای پرپروتئین و دارای طعم ملایم مانند مرغ، ماهی، لبنیات و تخم مرغ مصرفکنید.
۸. خوردن غذاهای سردتر ممکن است حس طعم ناخوشایند را کاهشدهد.
اگر همچنان طعم فلزی دردهان دارید، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید تا میزان جدی بودن آن بررسی شود.
منابع: پزشکت، تبیان