مضرات حکومت دینی از نگاه آخوند خراسانی؟
۱۳۹۷/۰۲/۱۶
–
۱۴۹۱ بازدید
کتاب “دیدگاه های آخوند خراسانی و شاگردانش” بر اساس دو گزارش که در کتابهای تاریخ مشروطه وجود ندارد به ایشان منتسب شده است! ایشان خود از ارکان جنبش مشروطه بودند.ادبیات این گزارش با ادبیات عصر آخوند و خصوصا نثر ایشان تفاوت دارد و با عملکرد و استدلالهای فقهی او در باب ولایت فقیه متضاد است!
از نظر سندی حداقل به پنج دلیل مهم زیر این گزارش صحت ندارد:
دقت گزارش با وجود گذشت زمان طولانی
ناسازگاری مطالب با روزگار آخوند
از نظر سندی حداقل به پنج دلیل مهم زیر این گزارش صحت ندارد:
دقت گزارش با وجود گذشت زمان طولانی
ناسازگاری مطالب با روزگار آخوند
سطحی بودن استدلالها و ناسازگاری با مقام علمی آخوند
وجود ابهامات در گزارش
تناسب نداشتن زمان مشروطه با پیشنهاد حاکمیت سیاسی فقیهان
از نظر استدلالی و فقهی به دلایل گوناگونی این گزارش که شامل 21 مورد است، قابل رد بوده و با مقام علمی ایشان در تضاد است. با توجه به تلخیص آنها به 11 مورد در متن منتشر شده، به ترتیب شماره های متن شبهه به آنها پاسخ مختصر داده ایم. برای مطالعه بیشتر به لینک منبع مراجعه فرمایید:
1. حکومت اسلامی، براساس اعتدال و عقلانیت است و بنا بر تعصبات مذهبی ندارد تا تعصبات مذهبی در مناطق دیگر شکل بگیرد!
2. از شروط مهم فقیهی که حاکم میشود، داشتن درجة بالای تقواست. این ویژگی در تمام حکومت لازم است و با از دست دادن آن، فقیه مشروعیتش را از دست میدهد.
3. این بند سه پیشفرض اشتباه دارد؛ تقوای فقیه در نظر گرفته نشده، سیاست و حکومت مطلقا مساوی با فساد دانسته شده و با ظن ایجاد گناه برای فرد، اصلاحات اجتماعیـ سیاسی نهی شده است!
4. یکی از شرایط مهم فقیهِ حاکم، آشنایی با مسائل جهان و توان مدیریت جامعه است!
5. اینجا نیز شرط تقوا برای حاکم در نظر گرفته نشده و یا حکم حکومتی که نتیجة تزاحم و تضاد عملی دو دستور شرعی با یکدیگر است، اشتباها مبنای شبهه قرار گرفته است.
6. با دادن آگاهی به مردم میتوان این تلقی افراطی را که «با حاکمیت سیاسی فقیهان، وضعیت جامعه مانند حکومت عدل امام زمان میشود» برطرف کرد.
7. اینجا شرط تقوا برای فقیه حاکم و سایر فقها در نظر گرفته نشده که مانع از تکفیر بدون تحقق شرایط میشود. عمل به تشخیص فردی میان فقها، زمانی که فقیه جامع الشرایط در صدر است به حداقل می رسد.
8. لازمة حکومت اسلامی عهدهداری تمام امور توسط فقها نیست بلکه اداره امور براساس فقه شیعه و مدیریت یک فقیه در رأس و با مشارکت آحاد جامعه است.
9. همچنان که گفته شد در حکومت اسلامی تمام امور به دست روحانیان نیست تا حوزه ها خالی شود، بلکه با حاکمیت فقیهان، زمینة بیشتری برای ترویج دین به وجود میآید.
10. بزرگان حکومت اسلامی می بایست نزدیکان خود را از کانونهای قدرت و ثروت دور نگاه دارند، چنانچه امام راحل و رهبر معظم انقلاب چنین کردند.
1-1- لازمه حکومت دروغ نیست، اگر بود حکومت معصومین(ع) چگونه بوده است؟! بی اعتمادی مردم زمانیست که هدف علما جز خدمت باشد.
-پس نه تنها ایرادات متن شبهه بر حاکمیت فقیهی باتقوا، عادل، دارای بینش صحیح سیاسی و اجتماعی، باتدبیر، شجاع و… و در یک کلام جامع الشرایط وارد نیست، بلکه در زمان غیبت از نظر عقلی و شرعی واجب است.
حق جو و حق طلب باشیم
https://t.me/SHAYEAAT/2731