خانه » همه » مذهبی » تحلیل آماری استفاده از شبکه‌های اجتماعی در خاورمیانه

تحلیل آماری استفاده از شبکه‌های اجتماعی در خاورمیانه

عصراسلام: این پژوهش توسط «دامیان رادکلیف و هدیل أبوحمید» و با مشارکت آکادمی رسانه‌های نوین امارات۱ تهیه و در ماه فوریه ۲۰۲۱  منتشر شده است. هدف از انجام آن، بیان آخرین تحولات شبکه‌های اجتماعی در خاورمیانه و شمال آفریقا (منطقه منا) بوده است و در این یادداشت به بیان مهم‌ترین نکات این گزارش می‌پردازیم.

در ابتدای این گزارش به این نکته اشاره می‌شود که خاورمیانه از گسترش ویروس کرونا در جهان مستثنی نبوده و کرونا باعث تغییر عادت‌های ما در استفاده از شبکه‌های اجتماعی شده است؛ افزایش نسبت استفاده از شبکه‌های اجتماعی در ابتدای همه‌گیری آن، مؤید این سخن است. البته شبکه‌های اجتماعی در کنار دولت‌ها توانستند در انتشار پیامهای بهداشتی و مقابله با محتوای گمراه‌کننده در این زمینه، کمک شایانی کنند.

علاوه بر این، در سال ۲۰۲۰ شاهد افزایش محتوای تولید شده و همچنین حضور بازیگران سنتی رسانه در پلتفرم‌های مختلف شبکه‌‎های اجتماعی بوده که نشانگر افزایش محبوبیت آنهاست.

وضعیت شبکه‌های اجتماعی در منطقه مِنا (خاورمیانه و شمال آفریقا) در سال ۲۰۲۰

آمارها نشان می‌دهد که استفاده از اینترنت نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. طبق سایت «البوابه العربیه للتنمیه»، در سال ۲۰۱۸، نسبت کاربران اینترنت در کشورهای عربی، در مقایسه با سال ۲۰۱۰، بیش از دو برابر بوده است.۲

براساس پژوهشی که مرکز «GlobalWebIndex» انجام داده است، کاربران شبکه‌های اجتماعی در خاورمیانه، به طور میانگین، دارای ۸.۳ حساب در این شبکه‌ها هستند. این آمار در امارات، ۱۰.۵ حساب برای یک شخص ثبت شده است. در تصویر زیر این آمار را در سطح جهانی بیان شده است.۳

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - تحلیل آماری استفاده از شبکه‌های اجتماعی در خاورمیانه


از سال ۲۰۱۴ تا الآن، میزان استفاده از شبکه‌های اجتماعی در تلفن‌های همراه در کشورهای عربی، ۴۴% افزایش یافته است.۴

سرعت اینترنت در خاورمیانه، از بالاترین مقادیر آن در سطح جهان است. سه کشور از شورای همکاری خلیج فارس یعنی امارات، قطر و عربستان سعودی در بین ۱۰ کشور برتر جهان در این زمینه قرار دارند. سرعت دانلود در امارات به عنوان اولین کشور بیش از ۱۷۰ مگابایت بر ثانیه می‌باشد.۵

کاربران شبکه‌های اجتماعی در منطقه مِنا (خاورمیانه و شمال آفریقا)، به طور میانگین ۳.۵ ساعت در روز از این رسانه‌‎ها استفاده می‌کنند. کاربران منطقه تمایل دارند از شبکه‌های اجتماعی برای جستجوی برندهای تجاری استفاده کنند که این امر معمولاً بر تصمیمات خرید آنها تأثیر می‌گذارد. 

طبق آمار شبکه‎‌های اجتماعی عربی، در سال ۲۰۱۵، ۲۵% جوانان عرب از این شبکه‌های اجتماعی به عنوان منبعی برای اخبار استفاده می‌کردند؛ درحالیکه این میزان در سال ۲۰۲۰ به ۷۹% رسیده است. 

بررسی شبکه‌های اجتماعی:

فیس‌بوک:

مصر، نهمین کشور استفاده کننده از فیس‌بوک در جهان است. ۴۴ میلیون کاربر مصری تا اکتبر سال ۲۰۲۰، در فیس‌بوک فعال بوده‌اند. در لیست ۲۰ کشوری که بیشترین کاربران را در این شبکه اجتماعی دارند، ترکیه به عنوان تنها کشور منطقه خاورمیانه، با ۳۷ میلیون کاربر در رتبه سیزدهم این لیست قرار گرفته است.

استفاده از فیس‌بوک در شمال آفریقا رو به افزایش است.

واتس‌اپ:

در سال ۲۰۱۴، فیس‌بوک سهام واتساپ را خریداری کرد. تعداد کاربران واتساپ در فوریه ۲۰۲۰ به بیش از ۲ میلیارد نفر در جهان رسید. تحقیقات دانشگاهی نشان می‌دهد که نفوذ این شبکه اجتماعی در بین کاربران منطقه، از دیگر پلتفرم‌های موجود، بیشتر است.۸

شرکت‌های مختلف به طور فزاینده‌ای از واتساپ برای برقراری ارتباطات کاری استفاده می‌کنند.۹

چندین کشور، از این برنامه برای مقابله با مسائل و نگرانی‌های مربوط به ویروس کرونا استفاده می‌کنند. برای مثال اداره بهداشت ابوظبی یک گفتگو به صورت بات خودکار راه اندازی کرده است که پاسخ سوالات رایج شهروندان در مورد این ویروس را می‌دهد.

یوتیوب:

سال ۲۰۲۰، پانزدهمین سال تأسیس یوتیوب بود. از این شبکه اجتماعی، ماهانه ۲ میلیارد نفر بازدید کرده و همچنین ویدیوهای آن، روزانه ۱ میلیارد ساعت مشاهده می‌شوند!۱۱

نتایج تحقیقات نشان می‌دهد، ۷۰% از کاربران اینترنت در مصر، هر روز از یوتیوب بازدید می‌کنند.

پس از راه اندازی YouTube Premium و YouTube Music در مناطق مختلف خاورمیانه در سال ۲۰۱۹، سرانجام این سرویس به بزرگترین بازار منطقه، یعنی مصر رسید. همه کاربران در مصر به مدت یک ماه در YouTube Music و همچنین YouTube Premium- که محصولی از شرکت یوتیوب است که خالی از تبلیغات بوده و امکان ورود به سیستم بدون اتصال به اینترنت در آن وجود دارد- دریافت کردند. 

در سال آوریل ۲۰۲۰، یوتیوب، ۱۶ کانال مرتبط با ایران را از دسترس خارج کرد. این کانالها محتوایی درباره روابط عربستان سعودی و آمریکا و همچنین وضعیت ویروس کرونا در آمریکا منتشر می‌کرده‌اند.۱۲ پایگاه (Middle East Eye) نیز بیان کرد که سایت گوگل، حساب شبکه‌ی رسانه‌ای مرتبط با جمهوری اسلامی در ولایات متحده آمریکا در این پلتفرم را مسدود کرده است.

اسنپ‌‌چت:

تعداد کاربران فعال اسنپ‌چت در سال ۲۰۲۰، روزانه به ۲۴۹ میلیون رسید که این آمار ۱۸% نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است. کاربران منحصر به فرد اسنپ‌چت در منطقه مِنا، به ماهانه نزدیک به ۶۷ میلیون می‌رسد که نسبت به سال گذشته ۳۸% رشد داشته است. ۶۰% کاربرانی که در این پلتفرم حضور دارند در امارات بین سنین ۱۳ تا ۲۴ و در عربستان سعودی بین سنین ۱۳ تا ۳۴ هستند.
اینستاگرام:

سال ۲۰۲۰، دهمین سال راه‌اندازی این شبکه اجتماعی بوده است. تعداد کاربران فعال اینستاگرام به بیش از یک میلیارد نفر در ماه می‌رسد.

کاربران خاورمیانه از بزرگترین مخاطبان اینستاگرام هستند؛ به‌گونه‌ای که سه کشور منطقه مِنا، جزء بیست کشور اول لیست کشورهایی که بیشترین استفاده از اینستاگرام را دارند، قرار گرفته‌اند. ترکیه در جایگاه ششم (۴۴ میلیون کاربر)، عربستان سعودی در جایگاه شانزدهم (۱۵ میلیون کاربر) و مصر در جایگاه بیستم (۱۴ میلیون کاربر) قرار دارند.
تیک‌تاک:

یکی از دلایل رشد تیک‌تاک، مناسب‌بودن این بستر برای خلاقیت است. گزارش مرکز «Anavizio Data Solutions» در آگوست ۲۰۲۰ نشان دهنده رشد خارق‌العاده‌ی این شبکه اجتماعی در بین مردم کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بوده است. 
براساس گزارش بی‌بی‌سی، پنج زن جوان مصری به دلیل نقض ارزش‌های خانوادگی از طریق پست‌های تیک‌تاک و اینستاگرام خود، به دو سال زندان و جریمه نقدی نزدیک به ۲۰ هزار دلار محکوم شدند.۱۶

توییتر:

توییتر در چند سال گذشته، جایگاه ویژه‌ای در بین مردم منطقه پیدا کرده است؛ به‌گونه‌ای که در سال ۲۰۲۰، در بین ۲۰ کشوری که از استفاده بیشتری از توییتر داشته‌اند، ۳ کشور از منطقه مِنا، حضور دارند. ترکیه (جایگاه ششم)، عربستان سعودی (جایگاه هشتم) و مصر (جایگاه هجدهم) را در این لیست به خود اختصاص داده‌‌اند.

«الیسا» خواننده زن لبنانی، مؤثرترین شخصیت جهان عرب در توییتر در سال ۲۰۲۰ است؛ او تنها شخصی از منطقه بود که نامش در بین ۵۰ شخصیت مؤثر در توییتر در سال ۲۰۲۰ ذکر شده است.۱۷

توییتر، ۱۳۰ حساب کاربری ایرانی را به دلیل ایجاد اخلال در طی مناظرات ریاست جمهوری آمریکا، مسدود کرد.۱۹ همچنین در سال ۲۰۲۰، این شبکه اجتماعی، ۵۳۵۰ حساب سعودی و ۲۵۴۱ حساب مصری افراطی که پیام‌هایی به طرفداری از حکومتشان ارسال می‌کردند، از دسترس خارج ساخت.۲۰

مهم‌ترین هشتگ‌های مورد استفاده کاربران در سال ۲۰۲۰:

۱. توافقنامه‌های موسوم به آبراهام (عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی):

هشتگ‌های «#میثاق_فلسطین، #التطبیع_خیانه، #خلیجیون_ضد_التطبیع، #مغربیون_ضد_التطبیع» بیشترین هشتگ‌هایی بوده است که در انتقاد به عادی‌سازی روابط کشورهای عربی (امارات، بحرین، مغرب و سودان) با رژیم صهیونیستی به کار گرفته شد.

طبق گزارش روزنامه هآرتص، ۹۰% محتوایی که در موضوع عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی منتشر شد، محتوایی سلبی و ضد عادی‌سازی بوده است.۲۱

۲. انفجار بندر بیروت:

این انفجار در ۴ آگوست ۲۰۲۰ اتفاق افتاد که منجر به کشته شدن ۲۰۰ تن و مجروح شدن صدها نفر شد. خبرگزاری رویترز این انفجار را یکی از بزرگترین انفجارهای غیر هسته‌ای ثبت شده در تاریخ دانست.۲۲

تصاویر انفجار با سرعت بسیار زیادی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد و براساس پایگاه «Meltwater»، در شبکه‌‎های اجتماعی بیش از ۶۰۰ هزار بار به انفجار لبنان اشاره شد.

هشتگ‌هایی همچون «#صلوا_من-أجل_لبنان، #صلوا_من-أجل_بیروت، #انفجار_بیروت، #لبنان، #بیوتنا_مفتوحه» طی این حادثه در شبکه‌های اجتماعی، مورد استفاده قرار گرفت.

تعداد زیادی از ساکنین لبنان محتوایی با هشتگ «#علقوا_المشانق» را در اعتراض به فساد حکومت در شبکه‌های اجتماعی منتشر کردند.

۳. کشته شدن جورج فلوید (Black Lives Matter):

در اعتراض به کشته شدن جورج فلوید در ماه می، محتوایی ضد خشونت علیه سیاه‌پوستان در جهان و منطقه با هشتگ‌هایی همچون «#حیاه_السود_مهمه، #BLM، #BlackLivesMatter»، منتشر شد.

صفحه‌ای در اینستاگرام با عنوان «Black Lives Matter Tunisia» راه اندازی شد و در آن از رفتارهای خشونت‌آمیز علیه سیاه‌پوستان در جهان عرب انتقاد می‌کرد. 
منبع: شعوبا/ رضا جهانبازی
منابع:

https://www.newmediaacademy.comhttps://www.arabdevelopmentportal.com/datahighlighted/percentage-individuals-total-population-using-internet-arab-regionhttps://www.globalwebindex.com/reports/socialhttps://www.gsma.com/mobileeconomy/wp-content/uploads/2020/03/GSMA_MobileEconomy2020_MENA_Eng.pdfhttps://www.speedtest.net/insights/blog/icymi-ookla-data-and-analysis-from-november-2020https://www.globalwebindex.com/reports/socialhttps://hootsuite.com/resources/digital2020-q4-updatehttps://blog.whatsapp.com/two-billion-users-connecting-the-world-privately/?lang=enhttps://www.cequens.com/story-hub/everything-you-need-to-know-about-whatsapp-business-in-the-middle-east-and-north-africahttps://www.arabyouthsurvey.com/findings.htmlhttps://www.youtube.com/intl/en-GB/about/presshttps://blog.google/threat-analysis-group/tag-bulletin-q2-2020https://www.brandindex.com/ranking/2020-womenshttps://share.hsforms.com/1Xw5qNRZlRV6qd_ThnIHCcQ4ltlkhttps://blog.globalwebindex.com/trends/2020-consumers-story-so-farhttps://www.bbc.com/news/world-middle-east-53733841https://www.brandwatch.com/blog/react-50-most-influential-people-twitter-2020https://hootsuite.com/resources/digital2020-q4-updatehttps://twitter.com/TwitterSafety/status/1311462538056544258?s=20https://twitter.com/TwitterSafety/status/1245682438174638083?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1245682439969792005%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.middleeasteye.net%2Fnews%2Ftwitter-deletes-thousands-accounts-connected-egypt-saudi-arabiahttps://www.haaretz.com/israel-news/.premium-report-90-percent-of-arabic-social-media-chatter-about-israel-gulf-deals-negative-1.9226902https://www.reuters.com/article/us-lebanon-crisis-blast-victims/months-after-beirut-blast-victims-await-answers-idUSKBN28Y0R6

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد