عصراسلام: پژوهشگران ارتباطات معتقدند در جلسات آنلاین به دلیل نبود زبان بدن، مغز ناچار است از روی تصاویر صورت افراد، مربتا تحلیلهایی را درباره احساسات طرف مقابل انجام دهد که این پردازشها باعث خستگی زودرس میگردد. در ارتباط رودرو، زبان بدن حدود ۸۵ درصد از ارتباط را دربر می گیرد، درصورتیکه در جلسات آنلاین، این قسمت از ارتباطات وجود ندارد.
یک مطالعه درباره پدیده موسوم به خستگی زوم (Zoom Fatigue) طی دوران دنیاگیری و افزایش استفاده از ویدئوکنفرانس و گوشی هوشمند نشان میدهد شیوع و شدت این مشکل در زنان بیشتر از مردان است.
اینکه مجبور باشید ساعتها در محدوده نگاه دوربین باشید باعث میشود اندامها خشک و نشیمنگاه زخم شود. و نگاه کردن به تصویر خودتان بهمدت طولانی تأثیر بدی روی اعتمادبهنفس شما میگذارد. همچنین ذهن کارمندان در یک کنفرانس مجازی علاوه بر اختلاف زمانی از قراین دیداری معمول در دنیای واقعی نیز محروم است و این باعث افزایش فشار بر مغزی میشود که از قبل هم تحت استرس است.
بیش از ۱۰ هزار نفر در این مطالعه که توسط محققین دانشگاه گوتنبرگ و با استفاده از پرسشنامه و ضریب خستگی زوم (ZEF) انجام شد شرکت داشتند. در حدود ۱۴ درصد زنان و کمتر از ۶ درصد مردان درجاتی از خستگی گزارش شد.
این احتمالاً به دلیل رفتار متفاوت زنان در فضای مجازی است. تعداد ملاقاتهای مجازی روزانه در زنان تقریباً مشابه با مردان ولی مدت این ملاقاتها اغلب طولانیتر است. این میتواند ناشی از نوع فعالیت برخط زنان و سایر مسئولیتهای آنان مانند مراقبت از کودکان باشد.
خیره شدن به صفحه نمایش به مدت طولانی و بدون وقفه اثر مشابه با انحراف چشم (استرابیسم، لوچی یا چپچشمی) بر مغز دارد. همچنین زنان توجه و حساسیت بیشتری نسبت به تصویر بدن و چهره خود دارند و این بر شدت فشارهای فوق میافزاید.
علاوه بر جنسیت، عوامل دیگری مانند سن نیز احتمالاً در خستگی زوم مؤثر هستند و این پدیده در افراد جوانتر و همچنین افراد درونگرا و نژادهای غیرسفید شایعتر و شدیدتر است.
چند راه ساده برای مقابله با خستگی زوم پیشنهاد شده است. حتیالامکان در تماسهای خود به تماس صوتی اکتفا کنید. ببینید همکاران شما از چه ترفندهایی استفاده میکنند. همچنین پس از اینکه مطمئن شدید وضعیت ظاهری و چهره شما مرتب است، عملکرد سلف-ویو را در گوشی خودتان غیرفعال کنید.
دکتر بابک عزیزافشاری
منبع: اکونومیست