عصراسلام: حجامت، بدن را سبک میکند و بر خلاف خون دادن، قوت بدن را نمی گیرد، اما موضع حجامت تا زمان التیام کمی ضعیف میشود.
امیرالمومنین علی علیه السلام:
اِنَّ الْحِجامَةَ تُصَحِّحُ الْبَدَنَ وَ تَشُدُّ الْعَقْلَ.
حجامت، بدن را سالم و عقل را تقويت مىكند. خصال، ص ۶۱۱، ح ۱۰
نشانههای فوری حجامت:
اگر نشانههای زیر را دارید، یعنی خون در بدنتان هیجان کرده و با خواندن آیت الکرسی فوری باید حجامت کنید، حتی اگر قمر در عقرب یا جمعه یا ماه مبارک رمضان باشد:
خارش پوست
جوش و دمل
احساس حرکت حشره روی پوست
سرگیجه
قرمزی پوست
خواب آلودگی
در روایتی دیگر امام کاظم (علیه السلام ) می فرمایند: هرگاه هیجان خون پیدا کردید، شب یا روز، آیت الکرسی بخوان و حجامت کن.
الخصال، ج ۲، ص ۳۹۰
افراد زیر نباید حجامت کنند:
زنان باردار
زنان در مدت ایام عادت ماهیانه
افراد دارای كمبود پلاكت خون
افرادی كه با تعریف طب اسلامی دچار غلبه شدید بلغم هستند.
بهترین زمان برای حجامت:
بهترین فصول برای حجامت به ترتیب شامل بهار، پاییز، تابستان و زمستان است که حجامت در دو فصل تابستان و زمستان فقط در مواقع ضرورت انجام می گیرد. دکتر زارعیان می افزاید:
بهترین وقت حجامت در فصول گرم، طی روز و دو ساعت بعد از صبحانه (۸:۳۰ تا ۹ صبح) و در فصول سرد سال، سه تا چهار ساعت بعد از صبحانه (۹ تا ۱۱ قبل از ظهر) که تا ناهار یک تا دو ساعت فاصله داشته باشد. در این ساعات حجم خونی بدن رقیق و خروج آن سهل تر است.
بعد از حجامت نیز بهتر است تا یک ساعت غذا میل نشود. در روایات و طب اسلامی آمده است، بهترین زمان حجامت اوایل روز یا زمان نزدیک به غروب آفتاب است، بخصوص این که در اواسط ماه قمری باشد و قبل از حجامت، خواندن آیت الکرسی و صدقه دادن نیز توصیه شده است.
متاسفانه امروزه شاید ۸۰ درصد از حجامت ها اصولی و دقیق نباشند.
امام رضا علیه السلام:
اما آنچه که درد حجامت را کاهش میدهد، سبک و خفیف بودن مکش اول حجامت است.سپس مکش را به تدریج زیاد می کنند بگونهای که مکش مرحله دوم بیش از مکش مرحله اول باشد و مکش مرحله سوم بیشتر از مرحله دوم باشد. و باید صبر کرد تا محل حجامت کاملا قرمز شود.
بهتر است که قبل از ایجاد خراش با تیغ، محل حجامت چرب شود تا اینکه تیغ در روی پوست به نرمی فرود آید. چرب کردن تیغ برای انجام حجامت و نیز چرب کردن موضع حجامت پس از اتمام آن مناسب است.
رساله ذهبیه
طب ائمه، سیمرغ