اکثر افراد به دلیل نیاز به جایگزینی دندان از دست رفته خود، یک یا چند ایمپلنت دندانی دارند. ایمپلنت دندانی راه حل دائمیتری برای جایگزینی دندان از دست رفته ارائه می دهد که این روش، عوارض جانبی سایر روشهای درمانی اعم از دندان مصنوعی سنتی را نیز ندارد. با رعایت بهداشت دهان و دندان، ایمپلنتهای دندانی می توانند ماندگاری مادام العمری داشته باشند. با اینکه نحوه مراقبت از ایمپلنت دندانی نیز مشابه مراقبت از دندانهای طبیعی است؛ اما جهت اطمینان از اینکه هیچگونه آسیبی به آنها نرسد و پس از هر مصرف هر وعده غذایی به خوبی تمیز شوند، باید همواره از چند نکته و گام مهم پیروی کرد.
آیا مسواک زدن برای مراقبت از ایمپلنت دندان مهم است؟
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه از جمله مهمترین اقداماتی است که انجام آن برای ماندگاری طولانی مدت ایمپلنت دندانی ضروری و حیاتی است. همچنین، مکملهای دیگری نیز وجود دارند که می توان از آنها برای تمیزی بیشتر ایمپلنت دندانی استفاده کرد. دندانپزشک نیز یک برنامه رژیم غذایی مختص مراقبت از ایمپلنت دندانی در منزل برای شما طراحی خواهد کرد که کاملا با نیازهای فردی شما مطابقت داشته باشد.
ابزارهای مناسب برای مراقبت از ایمپلنت دندان
مسواک ایمپلنت
انتخاب ابزار مناسب، مهمترین بخش مراقبت از ایمپلنت دندانی است. اکثریت دندانپزشکان، فهرستی از ابزار و وسایل مخصوص مراقبت از ایمپلنت دندان را برای بیماران ارائه می دهند. یکی از این ابزارهای مناسب برای مراقبت از ایمپلنت دندانی، مسواک نرم است. برای پیشگیری از آسیب دیدن ایمپلنت دندانی حین مسواک زدن، استفاده از مسواکی با برس نرم اهمیت ویژهای دارد. علاوه بر مسواک نرم معمولی، مسواکهایی نیز موجود هستند که با نام مسواک ایمپلنت، منحصرا برای مراقبت و تمیز کردن ایمپلنت دندانی طراحی شدهاند. این دسته از مسواکها دارای گردنی زاویه دار و برسهای باریکی هستند تا حتی مناطقی که دسترسی به آنها با مسواک معمولی دشوار است را به بهترین شکل و همراه با ملایمت تمیز کنند. دندانپزشکان برای مراقبت بهتر از ایمپلنت دندانی ممکن است حتی مسواک بین دندانی را نیز به شما توصیه کنند. این نوع مسواکها نیز دارای برسی نرم و باریک هستند که برای تمیز کردن بین دندانها بهترین کارآیی را دارند.
نخ دندان کشیدن
علاوه بر مسواک مناسب، استفاده از نخ دندان نیز برای مراقبت از ایمپلنت دندان ضرورت دارد. نخ دندان بهترین وسیله برای تمیز کردن فضای ما بین ایمپلنت دندانی است. استفاده از نخ دندان مانع جمع شدن تکه غذا ما بین دندانها می شود. نخ دندان نرم با دسته پلاستیکی، بهترین گزینه برای این کار است. توجه داشته باشید که در مورد ابزار مناسب مراقبت از دندان و همچنین ایمپلنت دندانی، همیشه از ابزارهای نرم استفاده کنید چرا که نرمی این ابزار برای جلوگیری از آسیب رسیدن به دندان و لثه ضروری است.
خمیر دندان ایمپلنت
اکثریت خمیردندانهای معمولی حاوی فلوراید هستند و برای مراقبت از دندانهای طبیعی طراحی شدهاند. فلوراید آسیبی به ایمپلنت دندان نمی رساند؛ اما حتما باید از مصرف خمیر دندانهایی که بیش از حد، مواد ساینده دارند (مانند خمیر دندان حاوی جوش شیرین، خمیر دندان جرم گیر و سفید کننده، خمیر دندان مخصوص افراد سیگاری و غیره) خودداری کنید. خمیر دندانهای جرم گیر و سفید کننده (ساینده) می توانند موجب سایش سطح ایمپلنت دندان اکریلیک شده و همچنین درخشندگی ایمپلنت دندان پرسیلن را نیز کاهش دهند. برای مراقبت از ایمپلنت دندانی، خمیر دندانهای غیر ساینده که از آنها به عنوان خمیردندان ایمپلنت نیز یاد می شود منحصرا جهت استفاده برای ایمپلنت طراحی شدهاند.
دهانشویه
اکثریت دهانشویههای تجاری از ترکیباتی ساخته می شوند که می توانند حس طراوت و تازگی در دهان و دندان ایجاد کنند. اما الکل مورد استفاده در ترکیبات این نوع دهانشویهها می تواند باعث خشکی دهان شود. افرادی که در حالت عادی نیز دچار خشکی دهان و زبان هستند نباید از دهانشویههای حاوی الکل استفاده کنند. امروزه دهانشویههای غیر الکلی متعددی موجود است که می توانید برای شستشوی دهان و دندان از آنها استفاده کنید.
تکنیکها و روش صحیح استفاده از ابزار مراقبت از ایمپلنت دندان
با انتخاب ابزار و لوازم مناسب برای مراقبت از ایمپلنت دندان، شما تنها نیمی از این مسیر را طی کردهاید. درک روش صحیح استفاده از این ابزار برای تمیزی کامل و مراقبت بهتر از ایمپلنت دندان نیز مهم است. استفاده صحیح از این ابزار باعث می شود تا ایمپلنتهای دندانی آسیبی نبینند و حتی بهتر تمیز شوند. روزانه حداقل ۲ مرتبه مسواک زدن با استفاده از مسواک نرم و ۱ الی ۲ بار نخ دندان کشیدن به روش صحیح می تواند بهداشت دهان و دندان را به سطح مناسبی ارتقا دهد.
روش اصلاح شده باس، بهترین تکنیک مسواک زدن برای مراقبت از ایمپلنت دندانی است. برای انجام این تکنیک به روش صحیح، باید سر مسواک را روی دندان و خط لثه قرار دهید به طوریکه برس مسواک تا حدودی لثه را لمس کند. برس مسواک را با زاویه ۴۵ درجه در تماس با مرز لثه قرار دهید. برس مسواک را در همین امتداد و با حرکات کوچک و ملایم به جلو و عقب تکان دهید تا خط لثه به طور کامل تمیز شود. سپس مسواک را به صورت رفت و برگشت بروی سطح فوقانی دندان بکشید تا محل برخورد دندان و خط لثه کاملا تمیز شود. همین روال را برای سایر دندانهای خود تکرار کنید. برای سطوح دیگر دندان، مسواک را مستقیما بروی سطح دندان قرار داده و رو به عقب و جلو حرکت دهید.
بهترین تکنیک نخ دندان کشیدن نیز حرکت دورانی نخ دندان، ما بین دندانها است. برای این کار هر دو سمت نخ دندان را در فضای ما بین دندانهای خود قرار داده و به صورت دورانی نخ را حرکت دهید. سپس، نخ را با حرکت رو به عقب و جلو از پایین ترین قسمت، رو به بیرون بیاورید تا فضای ما بین دندانها کاملا تمیز شوند.
ایمپلنت دندان یک راه حل دائمی برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است؛ اما با این حال، ایمپلنت دندانی نیز دقیقا مانند دندانهای طبیعی، در برابر مشکلات ناشی از بهداشت نامناسب دهان و دندان آسیب پذیر است. پیروی از نکات ذکر شده در این مقاله و همچنین توصیههای دندانپزشک می تواند طول عمر و ماندگاری ایمپلنت دندانی شما را تضمین کرده و در داشتن لبخندی زیبا و سالم به شما کمک کند.
چگونه باید ما بین ایمپلنتهای دندانی خود را تمیز کنیم؟
بهترین راه برای تمیز کردن فضاهای کناری و ما بین ایمپلنتهای دندانی استفاده از مسواک بین دندانی مخصوص ایمپلنت است. ساختار ایمپلنت دندانی دسترسی آسان برای تمیز کردن تمام نقاط آنرا فراهم می کند. می توانید از دندانپزشک خود بخواهید که محل دقیق قرارگیری ایمپلنتها را به شما نشان داده و همچنین شما را در انتخاب مسواک مناسب راهنمایی کند. انتخاب مسواک مناسب اصلا دشوار نیست و مسواکهای بین دندانی نیز در سایزهای مختلف و با برس نرم در دسترس هستند.
آیا ممکن است لثه اطراف ایمپلنت دندانی ملتهب شده و دچار عفونت شود؟
چنانچه دندانهای خود را مسواک نزنید، پلاک دندانی در اطراف ایمپلنتها تشکیل می شود که این امر منجر به التهاب سریع لثه خواهد شد. به این حالت، موکوزیت (التهاب لثه ایمپلنت) گفته می شود و بسیار شایع است. این التهاب باید قبل از اینکه در لثه گسترش پیدا کند سریعا درمان شود. چنانچه عفونت و التهاب در لثه پیشرفت کند می تواند باعث آسیب به استخوان فک شود که به این عارضه پری ایمپلنتایتیس گفته می شود.