فرارو- پژوهشگران شبیهسازی کردند که اگر امریکا و روسیه از ۴۴۰۰ سلاح هستهای ۱۰۰ کیلوتنی برای بمباران شهرها و مناطق صنعتی استفاده کنند چه اتفاقی برای سیستمهای زمین رخ خواهد داد.
به گزارش فرارو به نقل از جروزالم پست، روسیه با تهاجم خود به اوکراین همواره تهدید جنگ هستهای را بار دیگر مطرح کرده است. یک جنگ هستهای مدرن چه تاثیری بر جهان امروز خواهد داشت؟ یک مطالعه جدید اطلاعات واضحی در مورد تاثیر جهانی جنگ هستهای ارائه میدهد.
مسئول اصلی این پژوهش پروفسور «شریل هریسون» در دپارتمان اقیانوس شناسی و علوم ساحلی دانشگاه ایالتی لوئیزیانا و همکارانش تاثیرات اقلیمی جنگهای هستهای آمریکا، روسیه و هند و پاکستان را شبیهسازی کردهاند. بر اساس گزارش موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم در حال حاضر ۹ کشور بیش از ۱۳۰۰۰ سلاح هستهای در جهان را در اختیار و تحت کنترل خود دارند.
پژوهشگران شبیه سازی کردند که اگر آمریکا و روسیه از ۴۴۰۰ سلاح هستهای ۱۰۰ کیلوتنی برای بمباران شهرها و مناطق صنعتی استفاده کنند منجر به آتش سوزی و تولید ۱۵۰ تراگرم (بیش از ۳۳۰ میلیارد پوند) دود و سیاه جذب کننده نور خورشید میشود و کربن وارد اتمسفر فوقانی میشود.
آنان هم چنین شبیهسازی کردند که اگر هند و پاکستان حدود ۵۰۰ سلاح هستهای ۱۰۰ کیلوتنی را منفجر کنند که منجر به ایجاد ۵ تا ۴۷ تراگرم (۱۱-۱۰۳ بیلیون پوند) دود و دوده در اتمسفر فوقانی شود چه اتفاقی رخ میدهد.
«آلن روبوک» از اساتید برجسته در دپارتمان علوم زیست محیطی در دانشگاه راتگرز میگوید: «جنگ هستهای عواقب ناگواری برای همه دارد. رهبران جهان پیشتر از نتایج مطالعات ما به عنوان انگیزهای برای پایان دادن به مسابقه تسلیحات هستهای در دهه ۱۹۸۰ میلادی و پنج سال پیش برای تصویب معاهدهای در سازمان ملل به منظور ممنوعیت سلاحهای هستهای استفاده کردند. ما امیدواریم نتیجه مطالعه تازهمان کشورهای بیشتری را به تصویب معاهده ممنوعیت کاربرد تسلیحات هستهای و کشتار جمعی تشویق و ترغیب کند».
طوفانهای آتش
نتیحه مطالعه تازه نشان داد که طوفانهای آتش ناشی از جنگ هستهای ذرات معلق در برابر نور را به استراتوسفر منتقل میکند و منجر به خنک سازی جهانی میشود. در آن صورت اقیانوس در دو مقیاس زمانی پاسخ میدهد: یک رویداد خنک کننده سریع و یک بازیابی طولانی که نشان دهنده واکنش پسماند (تاخیر ورودی / خروجی در یک سیستم در حال تغییر) اقیانوس به خنک سازی جهانی است.
طوفان آتش باعث از بین رفتن محصولات در سراسر جهان میشود. در ماه نخست پس از انفجار هستهای میانگین دمای جهانی تقریباً ۷ درجه سانتیگراد کاهش مییابد که تغییر دمایی بزرگتر از آخرین عصر یخبندان است.
فورانهای آتشفشانی
فورانهای آتشفشانی هم چنین ابرهایی از ذرات را در اتمسفر فوقانی ایجاد میکند. در طول تاریخ، این فورانها اثرات منفی مشابهی بر سیاره و تمدن داشتهاند.
ما میتوانیم از جنگ هستهای اجتناب کنیم، اما فورانهای آتشفشانی قطعا دوباره رخ خواهند داد و هیچ کاری نمیتوانیم در مورد آن انجام دهیم. بنابراین، زمانی که در مورد انعطافپذیری و نحوه طراحی جامعه خود صحبت میکنیم مهم است در نظر بگیریم که برای آماده شدن به منظور شوکهای آب و هوایی اجتناب ناپذیر چه کاری باید انجام دهیم.
کاهش ناگهانی نور و دمای اقیانوسها به ویژه از قطب شمال تا اقیانوس اطلس شمالی و اقیانوس آرام شمالی جلبکهای دریایی را که پایه و اساس شبکه غذایی دریایی هستند از بین میبرد و اساسا قحطی در اقیانوس ایجاد میکند. این امر بخش اعظم ماهیگیری و آبزیپروری را متوقف میکند.
شریل هریسون میگوید: «با این وجود، ما میتوانیم و باید هر کاری که میتوانیم برای جلوگیری از جنگ هستهای انجام دهیم. این اثرات در سطح جهانی بسیار محتمل هستند».