فرارو- بسته بندی متوسط، جلوگیری از افزایش قیمت و حسابرسی از فروشندگان بخشی از جنگ “شی جین پینگ” علیه افراط اجتماعی و “پول پرستی افراطی” است.
به گزارش فرارو به نقل از گاردین، مقامهای چینی در میانه تلاشهای دولت آن کشور برای مهار فساد و زیادهرویهای اجتماعی سرکوب قیمتهای کیک ماه را پیش از جشنواره پاییزی آخر هفته آغاز کرده اند.
کیک ماه نوعی شیرینی چینی است که طول جشن نیمه پاییز خورده میشود. این جشن که فستیوال ماه نیز نامیده میشود یکی از چهار عید مهم چینی هاست و مراسمی برای ستایش و تماشای ماه میباشد و کیکهای ماه جزئی ضروری از آن جشن هستند که دوستان یا اعضای خانواده در طول جشن کیکها را به یکدیگر تعارف میکنند.
کیک ماه با طرحهای مختلف پخته میشود و جایگاهی مهم در مهمترین تعطیلات در تقویم قمری چینی دارد. این جشنواره که در چین و تایوان به عنوان جشنواره نیمه پاییز شناخته میشود در ژاپن تسوکیمی، در کره جنوبی چوسئوک و در ویتنام تت ترونگ تو نامیده میشود.
قیمتها برای برخی از کیکهای ماه بیش از ۲۰ پوند برای هر یک کیک است که با مارکهای لوکس عرضه میشود. با این وجود، در چین تحت زمامداری “شی جین پینگ” چنین هدایای لوکسی نه تنها پذیرفتنی نیست بلکه به شدت تحت نظارت و سرکوب قرار میگیرند.
پیش از برگزاری فستیوال پائیزه، مقامهای چینی مبارزه با فساد و گران فروشی فروشندگان را هدف قرار داده اند فروشندگانی که بیش از حد برای یک محصول هزینه و قیمت گذاری میکنند یا بسته بندی بیش از حد را انجام داده اند که از محدودیتهای سختگیرانه در هزینههای تولید و مواد ممنوعه فراتر رفته است.
به عنوان بخشی از این کارزار، فروشندگان موظف هستند سوابق فروش کیک ماه را به مدت دو سال نزد خود نگه دارند. اداره دولتی تنظیم بازار چین اعلام کرده که ماموران اجرای قانون آن اداره از اوایل ماه آگوست ۱۸۰ هزار فروشنده و تامین کننده را مورد بازرسی قرار داده اند.
رسانههای محلی اعلام کردهاند که مقامهای دولتی گفتهاند هزینه تولید جعبه کیکهای ماه به طور متوسط حدود ۷۰ رنمینبی (۸ پوند) است و نباید از قیمت خرده فروشی ۵۰۰ رنمینبی تجاوز کند. رسانههای محلی گزارش دادند که حدود ۸۰ درصد محصولات با کمتر از نیمی از این قیمت فروخته میشدند، اما برخی از فروشندگان با قیمت گذاری کیکهای خود در قیمت ۴۹۹ رنمینبی یا ترکیب آن با بستههای هدیهای که به طور فزایندهای گران قیمتتر شدند قوانین را زیرپا گذاشته بودند.
برخی از آنان کیکها را با محصولات دیگری مانند آجیل یا مشروبات الکلی بسته بندی کرده و آن را به اشتباه به عنوان “مجموعه هدیه شیرینی” نامگذاری کرده یا آن بستهها را به عنوان بخشی از بستههای گران قیمت در هتلها فروخته اند.
یکی از رسانههای محلی گزارش داد: «کیک هنوز همان کیک است، اما جعبه آن سال به سال در حال گسترش است». بازار بسیار رقابتی جعبه هدیه کیک ماه در چین حدود ۱۶.۹ میلیارد یوان ارزش دارد و تولیدکنندگان به طور فزایندهای ابتکار عمل و خلاقیت از خود نشان میدهند تا از سایرین متمایز شوند.
“کلاریسا وی” روزنامه نگار ساکن تایپه و نویسنده کتاب “آشپزی تایوانی آینده” به “گاردین” میگوید: «اهدای کیک ماه به طور دسته جمعی از اواسط قرن بیستم در هنگ کنگ آغاز شد و به سرزمین اصلی چین گسترش یافت. کیکهای ماه اکنون به نمادی از رقابت تبدیل شده اند. در طول سالیان گذشته بسته بندی کیکها پیچیدهتر شده و از بسیاری جهات اگر نه بیش تر، اما به اندازه خود شیرینی اهمیت پیدا کرده است. بسیاری از برندها تا یک سال وقت صرف طراحی جعبههای کیک ماه اواسط پاییز خود میکنند».
سرکوب قیمت کیک ماه چین دست کم دو بار پیش از این در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ میلادی نیز رخ داده بود و نشانه تلاش حزب کمونیست چین برای مهار زیاده رویهای اجتماعی است.
کارزارها یا قوانین دیگر از برگزاری جشنهای عروسی پرهزینه و شیوههای “مبتذل” که بازتاب دهنده “پول پرستی بی رویه” میباشند جلوگیری نموده اند و تعداد غذاهایی را که میتوان روی یک میز در رستوران سرو کرد را محدود کرده و جریمههایی را برای ترویج پرخوری نمایشی وضع کرده اند.
یکی از مقامهای دولتی چین به هفته نامه “چاینا نیوز” میگوید: «کیکهای ماه گران قیمت نه تنها باعث انحراف از خاستگاه فرهنگ سنتی چینی میشوند بلکه به اسراف و به نوعی تباه کردن اموال دامن میزنند و تاثیر منفی بر فضای اجتماعی میگذارند و حتی ممکن است باعث ایجاد فساد شوند».
برخی از فروشندگان در چین معتقدند که بازگشت آشکار فروش گران قیمت کیک ماه در سرپیچی از ممنوعیت با مشکلات اقتصادی چین مرتبط است چرا که کسب و کارهای کوچک و متوسط در جریان رکود مالی عمدتا ناشی از محدودیتهای وضع شده از سوی حکومت چین برای مقابله با شیوع کووید -۱۹ آسیب دیده اند.
خرده فروشی “نانجینگ” که کیکهای ماه استاندارد و کیکهای فانتزی میفروشد به “گاردین” میگوید: «تجارت بسیار بدتر از سالهای گذشته شده است».
مقامهای چینی از شهروندان آن کشور خواسته اند به موضوع “ارتکاب فساد در جشنواره” توجه کنند و مواردی ارتکابی را برای پیگیری به نهادهای حکومتی گزارش دهند.