عصراسلام: بالشهای پری که از پرز لایه زیرین پرهای غاز یا اردک پر شده اند، نرمترین و گرانترین نوع بالش هستند. برای تعادل بیشتر، شما میتوانید بالش خود را از مخلوط پر و کرک یا پر خالص که کمی سفتتر است، انتخاب کنید. بالشهای پرشده از الیاف پلی استری، نازک و نرم بوده و قیمت مناسبی دارند. اما ممکن است در اثر شستوشو در آن برآمدگی ایجاد شود و گوله شوند.
بالشهای اسفنجی نیز بسیار نرم و دارای اشکال گوناگون منحنی مانندی هستند که از گردن و سر محافظت میکنند و خود به خود حالت سر را به خود می گیرند. اما حتی بالشهای اسفنجیای که قیمتهای بالاتری دارند نیز نسبت به آنها که ارزان ترند، از نظر راحتی هیچ گونه برتریای ندارند. بین زانوها مانند بالشتکهای مخصوص ارتوپدی میتواند به تسکین کشیدگی و کاهش فشار روی قسمت تحتانی کمر کمک کند.
انواع مواد پرکننده بالش
بالشها را از مواد مختلفی پر میکنند که هرکدامشان هم مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. انتخاب شما میتواند به ترجیحات فردی و مشکلاتی از قبیل گردندرد بستگی داشته باشد. درادامه مختصری از ویژگیهای رایجترین پرکنندههای بالش را با هم بررسی میکنیم.
کُرک
بالشهای کرک را از پرز نرم قسمتهای زیرین پر پرندگانی مثل اردک، غاز یا قو پُر میکنند. کرک معمولا در ترکیب با پر استفاده میشود. اما بالشی بالش کرک است که بیش از ۲۵ درصد پر نداشته باشد. بالشهای کرک فوقالعاده سبک و انعطافپذیرند و دوام نسبتا بالایی دارند. ازطرفی چون گرمای بدن را به خود جذب میکنند، البته نه زیاد، در فصل سرما گرمای مطبوعی خواهند داشت.
منتها کرک جنس لاکچری بهحساب میآید و بالشهای کرک قیمت بالایی دارند. برای اینکه از ریخت نیفتند هم باید هرازگاهی با دست پفشان دهید (این نکته درمورد بالشهای الیافمصنوعی و پر هم صدق میکند). ضمنا ضخامت این جنس بالشها اغلب بین حد کم تا متوسط است که اگر سر بزرگ یا شانههای پهنی داشته باشید شاید احساس راحتی نکنید. اگر گردندرد دارید هم همینطور. بهاضافه اینکه کرک میتواند حساسیتزا باشد و حتی گاهی بوی بد بدهد.
پلیاستر
بالشهای پلیاستر بهخاطر قیمت مقرونبهصرفهترشان پرطرفدارند. الیاف پلیاستر به دو نوع سیلیکونیشده و معمولی تقسیم میشوند. پلیاسترهای سیلیکوندار قابلیت ارتجاعی بیشتری دارند و از لحاظ نرمی و سبکی به بالشهای کرک بیشباهت نیستند. با این تفاوت که پلیاستر به گرانی کرک نیست و حساسیت ایجاد نمیکند.
عیب عمده بالشهای پلیاستر در دوام کوتاهمدتشان است. معمولا یکی دو سال بیشتر دوام ندارند، چون گوله میشوند و پفشان میخوابد. مگر اینکه بهعنوان بالش تزئینی استفاده شوند که دوام بیاورند. یادتان هم باشد که پلیاستر چربی و عرق را زود به خود میگیرد و به شستوشوی مکرر نیاز دارد. بالشهای پلیاستر را میتوانید در ماشین لباسشویی هم بیندازید. اما با هر بار شستوشو کیفیتشان افت میکند.
پر
بالشهای پر را معمولا از پر بال و پشت پرندگانی چون اردک یا غاز پُر میکنند. ترکیب کرک و پر هم رایج است. اما بالشهای کرک و پر از بالشهایی که فقط با پر پُر شده باشند، گرانترند. بالشهای کرک و پر درصورتیکه مقدار کرکشان بیشتر از ۱۰ درصد نباشد همان بالش پر تلقی میشوند.
بالشهای پر کمی سفتاند و اغلب قابلشستوشو نیستند. مثل کرک میتوانند حساسیتزا باشند و بوی ناخوشایندی بدهند. اما از بالشهای کرک تختتر و سنگینترند. دوامشان هم از بالشهای الیافمصنوعی بالاتر است.
پنبه
پنبه مادهای طبیعی و ضدحساسیت است. بالشهای پنبهای قابلتنفساند و شستنشان ممانعتی ندارد. الیاف طبیعی درکل بهنسبت الیاف مصنوعی خیلی نرمترند و راحتی و محافظتکنندگی بیشتری هم دارند. بهعلاوه در مقایسه با پلیاستر و فوم خنکترند. منتها الیاف پنبه در عرض چند ماه بر اثر استفاده گوله میشوند و پف یکدستی نخواهند داشت. بههمین خاطر بالشهای پنبهای معمولا درصدی هم الیاف مصنوعی دارند تا شکلشان را بیشتر حفظ کنند.
مموری فوم
مموری فوم از ابداعات ناسا بوده است و بهاسم فوم ویسکواِلاستیک پلییورتان هم شناخته میشود. بالشهای مموری فوم برای محافظت از گردن و ستون فقرات مناسباند. اما تنها اگر به پشت یا پهلو میخوابید برایتان قابلاستفاده خواهند بود. بالشهای مموری فوم میتوانند از خردهفوم یا فوم یکتکه باشند که البته یکتکه بهتر است.
قیمت بالا و وزن سنگینشان را هم نباید از نظر انداخت. ضمن اینکه پس از چند ساعت استفاده گرم میشوند و زمانی که از تازگی بیفتند بوی خاصی خواهند داشت. اما بالشهای فومی، چه مموری فوم چه لاتکس، بهنسبت سایر انواع بالشها صدای کمتری در گوش ایجاد میکنند.
لاتکس
لاتکس مادهای طبیعی است که از شیره درختانی نظیر کائوچو بهدست میآید. بالشهای لاتکس را در محافظتکنندگی و کاهش فشار میتوان همپای بالشهای مموری فوم دانست، اما اینها معمولا سبکتر و تنفسپذیرترند. بالشهای لاتکس در زمان استفاده فرم سر و گردن را به خود میگیرند، اما قادرند به حالت اولیه برگردند.
اغلب بالشهای لاتکس ضخامتشان بین حد متوسط تا زیاد است و در درجات سفتی متنوعی تولید میشوند. علاوهبر اینها بالشهای لاتکس دوام بالایی دارند و دیر از ریخت میافتند. فقط اینکه گراناند و اوایل استفاده شاید بوی عجیبی برایتان بدهند.
توصیه میشود بالشتی را که برای خواب شبانه استفاده میکنید پس از ۱۸ ماه تعویض نمایید.
میزان نرمی بالش به این علت مهم است که به طور مستقیم بر راحتی و کیفیت خواب شما تاثیرگذار خواهد بود. تنها لحاظ نمودن چند نکته کافیست تا بتوانید میزان نرمی مورد نیاز یک بالش را برای خود تعیین کنید.
عادت خواب شما: شما به بالشی نیاز دارید که میزان نرمی و بلندی آن بر اساس حالت قرارگیری شما در هنگام خواب باشد. به طور مثال، ترجیح کسی که عادت دارد بر شکم بخوابد، بالشی نرم با بلندی کم خواهد بود، چرا که بالشی با این خصوصیات به قرارگیری گردن در حالتی طبیعی و درست کمک میکند. در مقابل، کسی که معمولا به پهلو میخوابد، برای قرار گرفتن سر و گردن در راستای بدن و داشتن خوابی راحت، بالشی سفت را انتخاب میکند.
وزن بدن شما: وزن بدن میتواند بر میزان نرمی مورد انتظار بالش تاثیرگذار باشد و در صورت هماهنگی این دو عامل، بهترین حالت قرارگیری بدن در هنگام خواب فراهم میشود. به عنوان مثال، بالشهایی بسیار سفت بهترین انتخاب برای تسکین درد و فشار بر ستون فقرات هستند، اما برای افرادی با وزنی کمتر از ۶۰ کیلوگرم توصیه نمیشوند.
درد در ناحیه سر و یا گردن: در این شرایط، اگر بالش شما به اندازه کافی سفت نبوده، پشتیبانی خوبی از سر و گردن نداشته باشد، تکیه خوبی ایجاد نکرده و راستای ستون فقرات را حفظ نکند، میتواند بر شدت اینگونه دردها بیافزاید.
طرز قرارگیری بالش زیر سر
بهطورکلی اگر از آندسته افرادی هستید که بالش را کاملا زیر سرتان قرار میدهید، احتمالا با بالشهای ارتفاع کم تا متوسط احساس راحتی بیشتری خواهید کرد. اما اگر بالش را کامل زیر سرتان قرار نمیدهید، چون دراینصورت همه سر توسط بالش محافظت نمیشود، پس شاید بالشهای با ارتفاع بلندتر برایتان مناسبتر باشند. منتها در تصمیمگیری برای ارتفاع بالش صرفا به این نکته اکتفا نکنید.
وزن بدن
افراد سنگینوزن، مثلا بالای ۱۰۰ کیلو، بدنشان در تشک بیشتر فرو میرود، خصوصا اگر جنس تشک از فوم یا لاتکس باشد، و بنابراین سرشان بالاتر قرار میگیرد. به همین خاطر برای سنگینوزنها ارتفاع بالش در حد کم تا متوسط بهتر است. اما برای سبکوزنها، مثلا زیر ۶۰ کیلو، بالشهای بلندتر مناسبترند. کسانی هم که وزنشان بین سبکوزن و سنگینوزن است معمولا روی بالشهای با ارتفاع متوسط بیشتر احساس راحتی میکنند.
حالا که از وزن بدن گفتیم بد نیست همین جا نکتهای را هم درخصوص اندازه و وزن سر خدمتتان عرض کنیم. کسانی که سر بزرگ و سنگینی دارند اغلبشان بالشهای بلندتر را ترجیح میدهند. پهنای شانهها هم میتواند عامل تأثیرگذاری باشد. اگر شانههای پهنی دارید بهتر است بالشی انتخاب کنید که کمی بلند باشد.
منابع: شرق، درجه