فرارو- یک نفس عمیق بکش حالا به آرامی آن را بیرون بده. این فعالیت ساده کاری است که ما در طول روز انجام میدهیم و به ندرت به آن فکر میکنیم، اما زندگی ما به آن بستگی دارد. هر سلول در بدن به اکسیژن نیاز دارد که در هوایی که تنفس میکنیم یافت میشود. ریههای شما این اکسیژن را دریافت میکنند و سپس آن را به جریان خون انتقال میدهند. هر سلول در بدن اکسیژن را با دی اکسید کربن مبادله میکند به اصطلاح «گاز زائد» که جریان خون شما آن را به ریهها میبرد و در آنجا بازدم میشود.
چرا باید نگران ریههای خود باشید
به گزارش فرارو به نقل از یاهولایف، حتی اگر همه این موارد را در کلاس زیست شناسی دبیرستان یاد گرفته باشید احتمالا به ریههای خود زیاد فکر نکرده اید یعنی تا زمانی که دلیلی برای فکر کردن به آن نداشتید البته شیوع کووید-۱۹ باعث شد بسیاری از ما روی سلامت تنفس خود تمرکز کنیم، اما شرایطی مانند سرماخوردگی، آلرژیهای فصلی و آسم نیز باعث تحریک این اندامهای بسیار حساس میشوند.
در حالی که میدانید سیگار، آلودگی و ویروسها میتوانند به ریهها آسیب برسانند ممکن است متوجه نباشید که چاقی و استرس نیز میتواند به ریهها آسیب وارد سازد.
سلامت ریه بر سلامت سایر اندامها به ویژه مغز، گردش خون، روده، عملکرد ایمنی، و سیستم اسکلتی – عضلانی ما تاثیر میگذارد. ریهها و راههای هوایی ما به طور مستقیم به دنیای بیرون متصل هستند. با هر نفس آن چه را در محیط خود است استنشاق میکنیم و در حالت ایده آل تنها باید هوای تمیز را استنشاق کنیم.
چگونه چاقی بر ریههای شما تاثیر میگذارد
دلیلی وجود دارد که افرادی که اضافه وزن دارند یا چاق هستند به راحتی هنگام بالا رفتن از پلهها یا انجام فعالیتهای بدنی دیگر نفس کم میآورند.
یک جنبه مهم چاقی آن است که چگونه بر حجم ریه تاثیر میگذارد. اگر فردی چاق باشد نمیتواند همیشه نفس با حجم کامل را وارد ریههای خود کند که این امر خود میتواند مشکلات تنفسی ایجاد کند.
به طور خاص، چربی اضافی شکم توانایی دیافراگم (دیواره ماهیچهای بین قفسه سینه و شکم) را برای جذب مناسب هوا و انبساط ریهها مهار میکند. افرادی که چاق هستند معمولا حجم ریه کمتری دارند به همین دلیل به تنگی نفس دچار میشوند.
عوامل هورمونی نیز برای مردان و زنان نقش دارند. با تجمع چربی در زیر پوست سلولهای چربی هورمون ترشح میکنند. این هورمونها میتوانند باعث التهاب در سراسر بدن از جمله در ریهها شوند. التهاب شدید ریه یک مشکل اولیه در میان بسیاری از بیماران مبتلا به کووید -۱۹ بود. برای پزشکان تعجب آور نبود که چاقی به عنوان یک عامل خطر اصلی برای بیماری شدید ناشی از کووید -۱۹ ظاهر شد.
کووید دو مرحله دارد. مرحله اول شامل علائمی شبیه سرماخوردگی است که معمولی هستند و در بسیاری از موارد برطرف میشوند. مرحله دیگر، مرحله التهابی است که در آن ریهها میتوانند ملتهب شده و آسیب ببینند و به طور بالقوه منجر به مشکلاتی در قلب و سایر اندامها شود. این همان چیزی است که منجر به بیماری شدید و مرگ میشود.
چاقی یک حالت پیش التهابی است. اگر اثرات ویروس را به آن اضافه کنید التهاب حتی بیشتر میشود.
چاقی حتی برای افرادی که به بیماری کووید مبتلا نشدند چالشهایی را به همراه داشت. برای مثال، کار کردن از خانه، حضور طولانی مدت پشت رایانه در بیشتر ساعات روز و وقت گذاشتن بیشتر میتواند یافتن زمان برای خوب غذا خوردن و ورزش کردن را دشوار کند.
یک توصیه این است که سعی کنید وعدههای غذایی خود را بهتر برنامه ریزی کنید. اگر در خانه هستیم میتوانیم انعطاف پذیر باشیم. سعی کنید حواس تان به آن چه میخورید باشید. این موضوع در مورد مشروبات الکلی نیز صدق میکند.
ورزش روزانه و رژیم غذایی متشکل از غذاهای کامل، سبزیجات، میوه ها، فیبر بالا و پروتئین گیاهی توصیه میشود. سعی کنید هر روز دست کم ۲۰ دقیقه ورزشهای متوسط تا شدید انجام دهید. اگر بتوانید زمان بیشتر را ورزش کنید بهتر خواهد بود. با این وجود، هر مقدار ورزش حتی چند دقیقه در روز بهتر از ورزش نکردن است. یک رژیم غذایی سالم و ورزش برای سلامت خاص ریه و سلامت کلی عالی خواهد بود.
چگونه استرس به ریهها آسیب میرساند
در موقعیتهای استرس زا بدن شما هورمونهایی مانند آدرنالین و کورتیزول ترشح میکند که میتواند به تنفس سریع کمک کند. اگر ریههای شما سالم است این خطرناک نیست. با این وجود، در افراد مبتلا به بیماریهای مزمن ریوی، مانند بیماری انسدادی مزمن ریه یا آسم، ریهها نمیتوانند تا حد لزوم هوا را وارد و خارج کنند. این موضوع میتواند تنگی نفس را افزایش دهد.
ترشح بیشتر کورتیزول هم چنین میتواند باعث چالشهای دیگری از جمله افزایش اشتها شود. برای کسانی که سیگار مصرف میکنند استرس میتواند باعث هوس سیگار کشیدن بیشتر شود. بهترین کار برای سلامت ریه تمرین یک سبک زندگی سالم است که شامل خوب غذا خوردن، ورزش، سیگار نکشیدن و کاهش استرس تا حد امکان میشود. ما میتوانیم استرس خود را با خواب کافی در طول شب کاهش دهیم و هر روز مدتی را برای انجام مدیتیشن و تمرینات تنفسی اختصاص دهیم. هم چنین، مهم است که وقت خود را با دوستان و اعضایی از خانواده سپری کنید که به شما انرژی مثبت میدهند.
چگونه کیفیت هوا بر ریههای شما تاثیر میگذارد
هم آلایندههای داخل ساختمان و هم آلایندههای بیرون میتوانند باعث ایجاد یا بدتر شدن عفونتهای ریوی، سرطانها و سایر شرایط از جمله آسم شوند.
در خانه و محل کار، مواد شیمیایی، رادون، آزبست، محصولات ساختمانی و رنگ، مونوکسید کربن، فرش (که میتواند محل تجمع آلایندهها و مواد حساسیت از جمله گرد و غبار باشد)، نمونههایی از این موارد هستند که میتوانند هوای اطراف ما را ناسالم کند. کنترل کردن شرایط قرار گرفتن شما در معرض آلایندههای هوای بیرون از اگزوز خودروها گرفته تا نیروگاهها و آتشسوزیهای جنگلی میتواند سختتر باشد، اما مهم است بدانید که این گونه قرار گرفتن در معرض آلایندهها میتواند باعث بروز اسمهای دورهای شده افراد را بیمار کند و بر رشد ریههای کودکان تاثیر منفی بگذارد.
میتوانید شاخص کیفیت هوای محلی خود را بررسی کنید، سیستمی که مه دود و ذرات (از خاکستر، نیروگاهها و کارخانه ها، اگزوز وسایل نقلیه، گرد و غبار خاک) و سایر آلایندههای گسترده را ردیابی میکند تا بدانید چه زمانی باید از آن اجتناب ورزید. گذراندن زمان بیش از حد در بیرون این شاخص دارای کد رنگی است و از کیفیت هوای «خوب» در رنگ سبز تا «بسیار ناسالم» در رنگ بنفش متغیر است.
افراد مبتلا به آسم به ویژه نسبت به کیفیت بد هوا حساس هستند. ما میدانیم که آسم در مناطق شهری و در افرادی که در نزدیکی جادههای اصلی زندگی میکنند شیوع بیشتری دارد.
چگونه عفونتها به ریههای شما آسیب میرسانند
بیماریهای تنفسی عفونی، از جمله آنفولانزا، کووید -۱۹، ذات الریه، سیاه سرفه، ویروس سین سیشیال تنفسی (RSV) و سرماخوردگی میتوانند به ریهها آسیب برسانند. این موضوع به ویژه مشکل ساز است، زیرا این شرایط به راحتی از فردی به فرد دیگر انتقال مییابد.
اکثر انواع عفونتهای ریه قابل درمان هستند، اما میتوانند برای نوزادان، سالمندان و افرادی که دارای بیماری ریوی یا سیستم ایمنی ضعیف هستند نیز خطرناک باشند. خوشبختانه واکسنهایی (به استثنای ویروس سین سیشیال تنفسی و سرماخوردگی) برای بسیاری از بیماریهای رایجی که ریهها را تحت تاثیر قرار میدهند وجود دارند.
به دلیل شیوع کووید آگاهی ما درباره ویروسهای ریه افزایش یافته است این که ویروسها چگونه میتوانند بر ریهها تاثیر بگذارند و واکسیناسیون چه نقشی در پیشگیری از بیماریها ایفا میکند. واکسیناسیون موضوع اصلی گفتگوهای بسیاری از افراد حاضر دور میز شام است. این خبر خوبی است، زیرا آگاهی عمومی در نهایت به مردم کمک میکند تا بهتر از ریههای خود مراقبت کنند.