خانه » همه » خبر » تابلوی نارنجی فرابورس به سوی قرمز شدن!

تابلوی نارنجی فرابورس به سوی قرمز شدن!

ایمان گودرزی؛ بر اساس پذیره‌نویسی تعداد یک میلیارد و ۲۳۶ میلیون و ۹۹ هزار و ۶۵۶ سهم از سهام جدید شرکت فرهنگی ورزشی استقلال ایران (سهامی عام) در نماد معاملاتی (استقلالح ۱) و تعداد یک میلیارد و ۳۴ میلیون و ۸۴۰ هزار و ۵۶۷ سهم از سهام جدید شرکت فرهنگی ورزشی پرسپولیس (سهامی عام) در نماد معاملاتی (پرسپولیسح ۱) ناشی از سلب حق‌تقدم به روش ثبت سفارش در تابلو نارنجی بازار پایه فرابورس ایران، از ۱۵ اسفندماه آغاز شده بود سرانجام در ۲۸ اسفند سال گذشته به پایان رسید. حال پس از گذشت حدوداً ۲ ماه از این پذیره نویسی حالا هیچ چیز در مورد آینده این واگذاری مشخص نیست.

طبق آمار در پذیره نویسی پرسپولیس ۳۲۰ هزار نفر مشارکت کردند. ۲۶۱ میلیارد تومان از سهام این باشگاه توسط حقوقی ها و بیش از ۸۸ میلیارد تومان نیز توسط حقیقی ها خریداری شد. همچنین ۲۸۶ هزار نفر در پذریه نویسی استقلال شرکت کردند که ۲۸۰ میلیارد تومان از سهام این باشگاه توسط حقوقی ها و ۷۹ میلیارد تومان توسط حقیقی ها خریداری شد. عرضه سهام استقلالح و پرسپولیسح نیز آغاز شده و با تکمیل معاملات به خریداران اضافه خواهد شد.

بر این اساس و حدود یک هفته پس از اتمام پذیره نویسی، سازمان خصوصی سازی در فراخوانی از متقاضیان بالقوه برای خرید بلوک های مدیریتی استقلال و پرسپولیس دعوت و اعلام کرد در جهت تحقق گام بعدی فرآیند خصوصی سازی این دو باشگاه و واگذاری سهام مدیریتی آنها؛ سازمان خصوصی سازی در نظر دارد نسبت به عرضه رقابتی بلوکهای مدیریتی سهام شرکتهای مذکور از طریق فرابورس اقدام کند. به منظور دستیابی به الگوی مطلوب برای تعیین شرایط و نحوه واگذاری بلوکهای مدیریتی، از کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی و شرکتهای صاحب صلاحیت و با سابقه دعوت به عمل می آید جهت انجام مذاکره و ارائه پیشنهادهای خود به سازمان خصوصی سازی(دفتر بازاریابی و واگذاری بنگاهها) مراجعه و یا مکاتبه کنند.

بدیهی است مطابق قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، واگذاری سهام مدیریتی این دو شرکت نهایتاً بر اساس قیمت و شرایط تعیین شده توسط هیئت محترم واگذاری و با بررسی صلاحیتهای عمومی و تخصصی متقاضیان در چارچوب «دستورالعمل اجرایی روش انتخاب مشتریان راهبردی (استراتژیک) و احراز و پایش اهلیت مدیریتی در واگذاری ها» صورت خواهد گرفت.

۳۵۰ میلیارد تومان در حساب پرسپولیس

به گفته حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان، رقم واریزی به حساب پرسپولیسی ها ۳۵۰ میلیارد تومان است.با پیگیری‌های صورت گرفته مشخص شد که مبلغ ۳۵۰ میلیارد تومان به حساب باشگاه پرسپولیس واریز شده اما هنوز مسئولان این باشگاه قادر به برداشت این پول نیستند. دلیل این مسأله واریز پولی است که این باشگاه باید انجام دهد که ظاهرا هنوز این اتفاق رخ نداده است.باشگاه پرسپولیس باید مبلغی در حدود سه میلیارد تومان به حساب کارگزاری که کارهای ورود پرسپولیس به بورس را انجام داده است، واریز کند تا بتواند از ۳۵۰ میلیارد تومان استفاده کرده و آن را برای اهداف مختلف هزینه کند. در این خصوص مدیران باشگاه پرسپولیس قرار است تا هفته آینده این مبلغ را به حساب کارگزاری مورد نظر واریز کنند تا مجوز استفاده از این پول را به دست بیاورند.

اولویت مدیران باشگاه پرسپولیس برای استفاده از این پول پرداخت بدهی‌ها است که باعث شده مشکلات مالی روی این باشگاه سایه بیندازد. از طرف دیگر با به راه افتادن یک کارگروه اقتصادی که متشکل از مدیران اقتصادی و بانکی کشور است، قرار است راه‌های درآمدزایی ترسیم شده تا باشگاه پرسپولیس بتواند با این پول روش‌های درآمدزایی را انجام داده تا دیگر شاهد مشکلات مالی نباشند.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - تابلوی نارنجی فرابورس به سوی قرمز شدن!

۳۵۸ میلیارد تومان در حساب استقلال

با خرید سهام باشگاه استقلال در سازمان فرابورس توسط هواداران، مبلغ ۳۵۸ میلیارد تومان به حساب این باشگاه واریز شده که می‌تواند گره گشای بسیاری از موانع و دردسرهای مالی باشد.البته این پول هم مثل پرسپولیسی ها هنوز، قابل دخل و تصرف توسط باشگاه استقلال نیست و باید مجوز سازمان خصوصی سازی برای آن صادر شود. با اینحال براساس روال موجود، سازمان خصوصی سازی برای هزینه های جاری یا آتی، مجوز برداشت نمی‌دهد و برای قسمت اعظم این پول، صرفا مجوز سرمایه گذاری در محل‌های مورد تایید این سازمان، صادر می‌شود.مابقی پول نیز طبق لیست صورت‌های مالی مورد تایید سازمان حسابرسی دولتی ایران و تحت نظارت سازمان خصوصی سازی، صرف پرداخت بدهی خواهد شد. باشگاه استقلال در تلاش است تا با کسب مجوز برداشت از نهادهای مربوطه بتواند بخشی از مشکلات مالی خودش را حل کند.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - تابلوی نارنجی فرابورس به سوی قرمز شدن!

با توجه به اینکه در تاریخ بازار سرمایه این نخستین مرتبه است که دو باشگاه ورزشی عرضه می شوند و با توجه به زیان ده بودن صورت های مالی این دو باشگاه و از طرف دیگر با توجه به نحوه عرضه آن‌ها، نمی‌توان پیش بینی دقیقی از آینده این عرضه در تابلوی نارنجی فرا بورس ایران ارائه کرد. بر اساس قوانین، باشگاه‌های استقلال و پرسپولیس مجبورند تمامی رخدادهای خود را در سامانه کدال اطلاع‌رسانی کنند که با توجه به شرایط موجود در باشگاه‌های ایرانی و حواشی گوناگون آن‌ها، می‌تواند به توقف نماد در اکثر روزها منجر شود. باید دید سرانجام این واگذاری چه خواهد شد! آیا این واگذاری کمکی به خصوصی سازی این دو تیم خواهد کرد یا به جز ضرر برای متقاضیان چیزی نخواهد داشت و عملاً این خصوصی سازی نمایشی بیش نخواهد بود!

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== - تابلوی نارنجی فرابورس به سوی قرمز شدن!

با حسین قربان زاده رئیس سازمان خصوصی سازی در مورد آخرین وضعیت خصوصی سازی استقلال پرسپولیس و سوال های باقیمانده در مورد آینده این طرح به گفت و گو پرداختیم؛

*میزان در آمد دو باشگاه استقلال و پرسپولیس از پذیره نویسی فرابورس چقدر بود و این دو تیم چطور می‌توانند از این پول استفاده کنند؟

قبل از اینکه کسی بخواهد افزایش سرمایه بدهد، طرحی می‌دهد که مشخص شود برای چه می‌خواهد افزایش سرمایه بدهد و با این پول می‌خواهد چکار کند. طرح توجیهی افزایش سرمایه را هیات مدیره تهیه کرده و به تایید سازمان حسابرسی رسیده، در آنجا محورها را مشخص کرده‌اند. با تایید حسابرسی طرح آمده و مجمع برگزار شده است. مجمع تایید کرده، بعد به سازمان بورس رفته و به همین ترتیب مجوزهای لازم را گرفته است. افزایش سرمایه از محل صرف سهام مراحلی دارد. اول مشارکت مردم اتفاق افتاد و پایان پذیره نویسی ۲۸ اسفند بود که اعلام شد. ۱۰ درصدِ فروش سهام تمام شد. اکنون فرآیند صرف پذیره نویسی است که تاییدیه بانکی، مجوز سازمان بورس و مجوز اداره ثبت شرکت‌ها، طی شده، در مورد استقلال که تقریبا تمام شده و در مورد پرسپولیس هم در انتهای کار است.این مبلغ را که ۳۵۰ میلیارد تومان برای پرسپولیس و ۳۵۹ میلیارد تومان برای استقلال است، مطابق طرح افزایش سرمایه‌ای که دادند و سازمان حسابرسی تایید کرده، باید هزینه کنند. طبیعتا چون شرکت (باشگاه) قواعد و اصول خودش را دارد. هیات مدیره دارد و اصول حسابرسی داخلی‌شان باید رعایت شود، خود شرکت متولی اصلی است. یک کمیته مصارف هم با هماهنگی وزیر ورزش و وزیر اقتصاد تشکیل شده و با نظارت سازمان خصوصی سازی، منابع حاصل از افزایش سرمایه را نظارت می‌کنند که به چه محلی و مصارفی می‌رسد. بنابراین الان هم که منابع تامین شده باید به همان مصارفی برسد که در طرح توجیهی وجود دارد.

*افزایش سرمایه سرخابی‌ها در چه موارد و زمینه‌هایی بوده است؟

طرح توجیهی افزایش سرمایه دو باشگاه به صورت مجزا برای هرکدام، در سایت کدال وجود دارد و می‌توانید آن را ببینید. شفافیت و انتشار اطلاعات برای همین است که رسانه‌ها و مردم عادی مراجعه کنند و جزئیات را ببینند. اصل مستند در این سایت وجود دارد و می‌توانید ۸۰۰ صفحه موضوعات مختلف را با جزئیات مصارف ببینید.

*باشگاه‌ها چه زمانی می‌توانند این پول را برداشت کنند؟

برای استقلال قابل برداشت و پرسپولیس هم در مراحل آخر است. البته برداشت پول باید به تایید کمیته مصارفی که با نظارت سازمان خصوصی سازی است، برسد. در این زمینه جلساتی هم داشتیم و برگزار می‌کنیم. این کمیته متشکل از خودم به عنوان رئیس سازمان خصوصی سازی، مدیرعامل و مشاورین و معاونین اقتصادی هر باشگاه و همچنین نماینده وزارت ورزش است.

*بخشی از این پول برای پرداخت بدهی‌ها در نظر گرفته شده ؟

در همین کمیته مصارف، تعیین شده که چه درصدی از این پول باید به تسویه بدهی‌ها برسد. این پولی که از جیب مردم از طریق بورس وارد حساب باشگاه شده قطعا باید خرج زیر ساخت های باشگاه و خرج بستن تیم قوی برای فصل آینده بشود.

۲۵۴ ۲۵۱

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد