خانه » همه » مذهبی » تفاوت شیطان و نفس اماره در چیست؟

تفاوت شیطان و نفس اماره در چیست؟

[ شیطان ( ابلیس ) غیر از نفس اماره می باشد .نفس اماره وسوسه گر درونی است وشیطان وسوسه گر بیرونی . البته گاهی به نفس اماره،»شیطان نفس« می گویند.بنابراین شیطان در معانی مختلفی به کار گرفته می شود: الف) ابلیس که همان شیطان جنی معروف است که بر اثر خودداری از سجده بر آدم ، از درگاه الهی رانده شد. ب) هرگونه عامل شر، اعم از نفس اماره ، انسان های بد ( شیاطین انسی ) و یا عوامل طبیعی مانند میکرب و …بنا بر آنچه که در روایتی آمده فرموده اند : ( ( شیطان مانند خون در بدن انسان ها جریان دارد ) ) ، (کافی ، ج 2،ص 440 – نیز، ج 8، ص 113) . از طرفی از آیات و روایات دیگر استفاده می شود که شیطان موجود دیگری است ، لذا از جمع این دو دسته آیات وروایات این طور نتیجه می گیریم که انسان دارای نفسی است که مرتبا او را به کارهای بد امر می کنند و در قرآن و روایات از آن به عنوان نفس اماره بالسوء یعنی امر کننده به بدی ها یاد شده است .
شیطان بیرونی حکم راهنما ووسوسه کننده این نفس را دارد .در مقابل خداوند دو حجت و راهنما برای ماقرار داده است یکی حجت و چراغ باطن که عقل و فطرت است و در مقابل نفس اماره ، انسان را به کارهای شایسته دعوت می کند. از خارج هم انبیا و ایمه و علما و اولیا را قرار داده که عقل را شکوفا و رهبری کنند و انسان را به سرچشمه سعادت برسانند، بنابراین می توان گفت نفس و شیطان هر دو درگمراهی انسان نقش دارند، یکی از طریق کشش های درونی و دیگری باوسوسه و تحریک بیرونی. لیکن شیطان بیرونی هیچ سلطه ای بر آدمی ندارد واین خود انسان است که وسوسه های شیطان را می پذیرد و به حکم نفس اماره تن می دهد و یا به مقابله با آن برخاسته و به حکم عقل و شرع و فطرت تسلیم می شود .
به عبارت دیگر انسان از نظر ( ( درونی ) ) دارای استعداد و توانمندی ارتباط با عوامل ( ( بیرونی ) ) می باشد که مرتبه عقلانی روح او با فرشتگان درارتباط قرار می گیرد و مرتبه نفس اماره روح او با شیطان در ارتباط قرار می گیردو علاوه بر آن ( ( روح آدمی ) ) توانایی تدبیر و اولویت دهی و اختیار به کارگیری هر کدام از مراتب را نیز دارا می باشد.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد