خانه » همه » مذهبی » خستگی و نماز اول وقت

خستگی و نماز اول وقت


خستگی و نماز اول وقت

۱۳۹۷/۰۴/۱۷


۹۵۶ بازدید

من ظهر از سر کار برمیگردم با خستگی نماز میخونم اگه یک ساعت دیگه بخونم نماز اول وقت نمیشه تکلیف من چیه اینجوری ارامش بعد نماز رو هم ندارم؟

پرسشگر گرامی ، الف ) فضیلت نماز اول وقت شارع مقدس اسلام ، براى هر نمازى دو وقت قرار داده است : وقت فضیلت ، وقت غیر فضیلت . آیات و روایات سفارش مى کنند که : نماز را در وقت فضیلتش بخوانید. وقت فضیلت هر نماز،مراتبی دارد که قطعا اول وقت آن ( بعداز اذان هر نماز ) از ثواب بیشتری برخوردار است.مستحب است انسان تا آنجا که ممکن است بدون عذر شرعی نماز را از اول وقت تأخیر نیندازد،( مگر این که کاری که انجام آن شرعا مقدم بر نماز باشد مانند نجات جان یا مال محترم و یا دادن طلب کاری یا امانت مردم یا تطهیر مسجدی که نجس شده ) مانع شود و همین طور اگر منتظر برپا شدن جماعت باشد تأخیر نماز اشکال ندارد. هر چه به اول وقت نزدیکتر باشد ثوابش بیشتر است و انتهای وقت فضیلت به شرح زیر است.
اوقات فضیلت نماز: وقت فضیلت نماز ظهر از ابتدای ظهر است تا وقتی که سایه شاخص به اندازه خود آن بشود.وقت فضیلت نماز عصر، بعد از فضیلت نماز ظهر و تا آن زمانى است که سایه شاخص (چوب یا میله اى صاف که در زمین مسطح به صورت عمود نصب شود) به دو برابر خود برسد.وقت فضیلت نماز مغرب از مغرب است تا سرخی آسمان در طرف مغرب تمام شود.وقت فضیلت نماز عشا موقعى است که شفق (سرخى طرف مغرب) از بین برود تا «یک سوم» از شب بگذرد.ملاک براى شروع در نماز صبح، طلوع فجر است اگر با شروع اذان و یا تمام شدن اذان علم به دخول وقت پیدا شود مى توان نماز را شروع نمود. لکن چون نظر منجمین در تشخیص ساعت دقیق طلوع فجر اختلاف دارد احتیاط آنست که تا چند دقیقه پس از اذان نماز صبح را تأخیر بیاندازیم. و وقت فضیلت نماز صبح از طلوع فجر است تا زمانی که سرخی در طرف مشرق آشکار شود. (عروه الوثقی، فصل اوقات الیومیه و نوافلها)
ب ) اگر واقعاً پس از استراحت مختصرى نماز با حال ترى مى خواند ، به تأخیر انداختن آن بهتر است ولى باید توجّه داشت که این موضوع شاید به شکل عادت در بیاید زیرا ممکن است شیطان به همین وسیله آدمى را فریب داده و از فیض نماز اول وقت محروم سازد .
ج ) نماز اول وقت در نصوص دینى
نماز اول وقت در نصوص دینى ، مورد تأکید بسیار قرار گرفته و فضایل فراوانى براى آن نقل شده است .
1 . سالار شهیدان ، ثابت کرد که در میدان جنگ آن هم در بدترین شرایط مى توان نماز را در « اول وقت » به جا آورد . آن حضرت حتى جهاد و قتال با دشمنان را مانع نماز اول وقت نمى بیند . او نمى گوید ، وقت بسیار است ، بگذارید اول تکلیف جنگ را معلوم کنیم . آن حضرت نمى گوید : هم اکنون وقت کار و جهاد است بلکه مى فرمایند : نداى اذان سر دهید تا نماز گزاریم زیرا او براى « نماز » جهاد مى کند . کارى که پدرش امیرالمؤمنین ( علیه السلام ) در جنگ صفین کرد همان کسى که فرمود :
« صَلِّ الصَّلاه لوقْتِ ها المُوقَّت لَ ها ، و لا تُعجِّل وَقتَ ها لِفراغ ، و لا تُؤخَّرها عن وَقتِ ها لِاشْتِغالٍ » « نماز را در وقت معین آن بخوان ، و به خاطر اینکه بى کارى ، پیش از وقت آن را به جا نیاور ، و به بهانه کار داشتن ، آن را به تأخیر مینداز . »[2]و نیز آن بزرگوار « نماز اول وقت » را یکى از موارد امتحان شیعیان محسوب نموده ، مى فرماید :
« شیعیان ما را به دو خصلت امتحان کنید ، اگر این دو را داشتند شیعه هستند : اهمیت به نماز در اول وقت ، و دستگیرى برادران دینى خود با مال . اگر این دو در آنان نبود ، از ما دورند و دورند و دورند » .
2 . امام باقر ( علیه السلام ) مى فرمود : « بدان که اول وقت همیشه بهتر است پس تا جایى که مى توانى به کار خیر بشتاب . محبوب ترین کارها نزد خداى عزّوجلّ کارى است که بنده به آن مداومت ورزد گرچه اندک باشد » .
3 . حضرت رضا ( علیه السلام ) براى استقبال از برخى علویان بیرون رفت . در این هنگام وقت نماز رسید حضرت راه خود را به طرف کوشکى که در آن نزدیکى بود ، کج کرد و زیر صخره اى فرود آمد و فرمود : اذان بگو . عرض کردم : آیا منتظر نمى مانیم تا یارانمان هم به ما ملحق شوند ؟ حضرت فرمود : خدا تو را بیامرزد ، هرگز نمازت را بدون علت از اول وقت به تأخیر مینداز . همیشه رعایت اول وقت را بکن پس ، من اذان گفتم و نماز خواندیم .
بنابراین در درجه اول باید به نماز اهمیت بدهید و آن را بر هر کارى دیگرى مقدم بدارید و سعى کنید همیشه قبل از وقت ، خود را براى نماز مهیا کنید و حتى الامکان در نماز جماعت شرکت نمایید . بدیهى است در ابتدا نفس راحت طلب با وسوسه اى شیطانى ، انسان را از این کار منصرف مى کند ، ولى با توکل به خدا و اراده قوى ، مى توانید بر هواى نفس و وسوسه هاى شیطان غلبه نمایید . در بعضى از روایات آمده است که نماز در اول وقت رضایت و خشنودى خداوند را به همراه دارد و در غیر اول وقت ، موجب بخشش و غفران خداست و کسى که بدون هیچ عذرى و از روى سهل انگارى نماز را به آخر وقت موکول کند ، حق نماز را تضییع کرده است .

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد