خانه » همه » مذهبی » مسئولیت پذیری-ابعاد مسئولیت پذیری

مسئولیت پذیری-ابعاد مسئولیت پذیری


مسئولیت پذیری-ابعاد مسئولیت پذیری

۱۳۹۶/۱۱/۱۱


۷۲۹ بازدید

سلام ببخشید من در قبال دوستانم بسیار احساس مسئولیت میکنم.مثلا در ایام امتحانات یکی از دوستان بهم گفت “فلان درس سخته؟”.من که کلاًهمه چیزو سخت میگیرم گفتم آره.بعد دوستم گفت پس اگه اینطوره من نمیام امتحان بدم.حالا من خیلی ناراحتم که چرا این آدم بخاطر حرف من از امتحان دادن منصرف شد.ای کاش این حرفو نزده بودم کلاً دچار عذاب وجدان شدم.به نظر شما،ما در قبال دیگران تا چه حد مسئولیم؟

باسلام واحترام حضورپرسشگرگرامی؛
همان­طور که از واژه مسئولیّت­پذیری برمی­آید یعنی آن­که اگر کسی وظیفه و یا نقشی را در زندگی خانوادگی و یا اجتماعی خود برگزید همه تلاش خود را در راه انجام موفّق آن بذل نموده و در برابر کم و کیف انجام آن پاسخگو باشد. همین طور ما درقبال دوستانمان مسئولیت داریم، ولی عذاب وجدان شما الان مسئله ای را حل نمیکند جز اینکه روح وروان شما را ناراحت میکند. لذا تصمیم بگیرید از حالا به بعد، قبل از هرگفتاری ابتدا به عواقب آن فکر کنید و توجه به این نکته ضروری است که همه ما درمقابل کلام و سخنانمان مسئول هستیم.
مسئولیت پذیری ابعاد مختلفی دارد و مهمّ‌ترین آن‌ها عبارت است از:
1مسئولیت پذیری انسان در برابر خداوند، مسئولیت پذیری در برابر خدا، اطاعت از قوانین و دستورات اسلام است و گسترة وسیعی را شامل می‌شود.
2 مسئولیت پذیری انسان در برابر خود. . مسئولیت پذیری در برابر خود، همان خودشناسی و عمل به تعهدات اخلاقی است، همة ما وظیفه داریم که مقام و منزلت خود را درک کنیم، و عبادات و اعمال اخلاقی را به عنوان وظیفه انجام دهیم تا شخصیت انسانی ما شکوفا گردد.
3. مسئولیت پذیری انسان در برابر دیگران. رسول گرامی اسلام فرمود: «کسی که صبح کند و به امور مسلمانان اهتمام نداشته باشد، مسلمان نیست».
مسئولیت پذیری متفرع بر مسئولیت شناسی است جهت رسیدن به این منظور والا اولین قدم بازنگری و اصلاح نگرش به جهان و به عبارتی جهان‌بینی است، یعنی اینکه دریابیم از کجا آمده‌ایم، کجا زندگی می‌کنیم، رهسپار کجاییم و با توجه به مبداء و مقصد وظیفه و تکلیف ما در این جهانی که فعلا در آن می زییم چیست؟ قدم بعدی آموزش مهارتهای زندگی برای رسیدن به مقصود است. حال اگر کسی می­خواهد برچسب« مسئولیّت­پذیری» به وی بخورد، ضروری است:
1- با حقوق، مسئولیت­ها و وظایف خود آشنا باشد.
2- به حقوق دیگران از جمله اعضای خانواده، همکاران، همسایه­ها، ارباب رجوع و … احترام بگذارد.
3- منظم بوده و سعی نماید کارها و ظایفی را که بر عهده می­گیرد به موقع انجام دهد.
4- برنامه­ریزی کوتاه مدّت و بلند مدّت داشته باشد.
5- از میزان پیشرفت کارهای خود و انجام صحیح امور ارزیابی واقع­بینانه داشته باشد.
6- انعطاف­پذیر باشد.
7- با اطرافیان خود در خانواده و اجتماع سازگار باشد.
8- از رشد فکری خوبی برخوردار باشد.
9- در عین حال که برای انجام صحیح وظایف از دیگران مشاوره می­گیرد، استقلال فکری و عملی داشته باشد.
10- همه مراقبت­ها را در این نکته مصروف سازد که اشتباهی در انجام مسئولیّت خود نداشته باشد، اگر هم اشتباهی رخ داد از زیر بار پذیرش آن شانه خالی نکند، بلکه با تمام توان در اصلاح آن بکوشد.
موفق ومؤید باشید.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد