اینجنیوتی، هلیکوپتر کوچک ناسا امروز بعدازظهر به وقت ایران، تنها سه روز پس از انجام نخستین پرواز کنترلشده در جهانی فراتر از زمین، دوباره از روی سطح دهانهی یزرو در مریخ به هوا برخاست. هلیکوپتر در نخستین پرواز ۳۹ ثانیهای خود، صرفا حرکتی مستقیم از پایین به بالا انجام داد و تا ارتفاع تقریبا سه متر از سطح مریخ اوج گرفت: اما تیم هلیکوپتر در جریان پرواز امروز که در ساعت ۱۴ به وقت ایران انجام شد، هواگرد ۱/۸ کیلوگرمی را قدری تحت فشار بیشتر قرار داد.
هلیکوپتر مریخی پرواز دومش را با موفقیت به پایان برد و دوباره با دوربین ناوبری سیاه و سفید خود، تصویری از سطح مریخ به ثبت رساند. اینجنیوتی امروز همچنین توانست تا ارتفاع بیشتر اوج بگیرد، به مدت طولانیتری در هوا شناور بماند و بهطور افقی نیز پرواز کند. میمی آنگ، مدیر پروژهی هلیکوپتر مریخی در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا دیروز در پستی وبلاگی نوشت در پرواز دوم انتظار میرود اینجنیوتی تا ارتفاع ۵ متر صعود کند، شناور بماند، کمی کج شود و بهاندازهی دو متر به طرفین حرکت کند. مریخنورد پرسویرنس ناسا همانند دوشنبه، تمام مراحل پرواز امروز را از فاصلهی تقریبا ۶۴ متری تماشا کرد.
اینجنیوتی، صرفا فضاپیمایی آزمایشی است و بدین منظور طراحی شده تا نشان دهد که کاوش هوایی در مریخ با وجود جو رقیق این سیاره امکانپذیر است. بهگفتهی مقامهای ناسا، هلیکوپترها در آینده میتوانند بهلطف تلاش پیشگامانهی اینجنیوتی به عناصری معمولی در مأموریتهای مریخی تبدیل شوند. هلیکوپتر کوچک ناسا و پرسویرنس اول اسفند سال گذشته بههمراه یکدیگر روی مریخ فرود آمدند. تقریبا دو هفتهی پیش، اینجنیوتی از زیر شکم مریخنورد جدا و روی سطح سیاره مستقر شد و کارزار پرواز یکماههی خود را آغاز کرد.
آنگ و تیم او قصد دارند در دو هفتهی باقیمانده سه پرواز دیگر انجام دهند. آنگ ماه گذشته درجریان کنفرانسی خبری گفت «این پروازها بهتدریج پیچیدهتر و بلندپروازانهتر خواهند شد.» بهگفتهی او، دو پرواز نهایی احتمالا «واقعا پرماجرا» خواهند بود.
مقالههای مرتبط:
- داستان کاوشگر؛ چگونه نخستین هلی کوپتر فضایی ساخته شد؟
- داستان کاوشگر؛ چگونه ناسا برای مأموریت مریخی بعدیاش خودرویی خودران ساخت؟
پرسویرنس بهعنوان رلهی ارتباطاتی بین هلیکوپتر مجهز به پنلهای خورشیدی و گردانندگان آن روی زمین عمل میکند. مریخنورد همچنین با ثبت تصاویر و ویدئوهای خیرهکننده، این کارزار هوایی تاریخی را مستند میکند. بااینحال، پرسویرنس بهزودی باید تمرکز بر مأموریت خود را آغاز کند و بههمین دلیل، کارزار پرواز اینجنیوتی تا اوایل ماه مه به پایان خواهد رسید. مریخنورد وظیفه دارد تا بهجستجوی علائم حیات باستانی مریخ در دهانهی یزرو برود و نمونههایی از سنگ و خاک سیاره را نیز جمعآوری کند. ناحیه تحت کاوش در سیارهی سرخ، در گذشته میزبان دریاچهای بزرگ و دلتایی رودخانهای بود.
مریخنورد ناسا نمونهای آزمایشی از یک فناوری دیگر را نیز حمل میکند: ابزاری بهنام موکسی (آزمایش استفاده از منابع اکسیژن موجود در مریخ) که از کربن دیاکسید غالب در جو سیاره، اکسیژن تولید میکند. بهگفتهی مقامهای ناسا، نمونههای بزرگ موکسی میتوانند به کاوشگران انسانی کمک کنند تا جای پای خود را روی سیارهی سرخ محکم کنند. این رویا روز سهشنبه با تولید اکسیژن برای نخستینبار توسط ماکسی قدری به واقعیت نزدیکتر شد.