خانه » همه » مذهبی » پذیرش عذر جاهل قاصر

پذیرش عذر جاهل قاصر


پذیرش عذر جاهل قاصر

۱۳۹۷/۰۵/۲۲


۹۵۶ بازدید

تفسیر این حدیث که لغزش جاهل بخشوده است، از امام علی علیه السلام چیست؟ با توجه به این همه حدیث و کتابت و فقیه و … در عصر امروز اگر کسی مرتکب گناه شود از روی جهل و نادانی آیا می توان گفت گناهی نکرده؟ چون می توانسته برود جهل خویش را درمان کند.

خیر، نمی شود به صورت کلی گفت: «در عصر کنونی اگر کسی از روی جهل و نادانی مرتکب گناه شود، گناهی نکرده.» زیرا گناه کرده، اما (فقط در یک صورت) عذر گناهش مورد قبول است . امیرالمؤمنین علیّ علیه السلام می فرمایند: «زَلَّةُ اَلْجَاهِلِ مَعْذُورَةٌ ؛ لغزش جاهل و نادان (قاصر) پذیرفتنی است.»
یعنى غلط و خطائى که جاهل بکند ( به جهت عذر موجّه اش یعنی جهل و نادانی او به موضوع و حکم مورد نظر)، مورد مؤاخذه و عذاب قرار نمی گیرد.
در اینجا منظور جاهل قاصر است نه مقصِّر. جاهل قاصر، کسى است که در تحصیل علم کوتاهى نکرده است. یعنى، در شرایطى بوده است که امکان دسترسى به حکم خدا براى او وجود نداشته و یا خود را جاهل نمى دانسته و احتمال بطلان اعمالش را هم نمى داده است.
اما جاهل مقصِّر، کسى است که در تحصیل علم کوتاهى کرده است. یعنى، امکان آموختن و یاد گرفتن احکام الهى را داشته، و می دانسته که نمی داند ولى آنها را یاد نگرفته است.
جاهل قاصر مورد عقاب و عذاب خداوند قرار نمى گیرد، ولى جاهل مقصِّر سزاوار آن است.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد