به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، این استاد دانشگاه در کلابهاوس خبرانلاین با موضوع ممنوعیت آیفون؛ زندگی چه کسانی قرار است لوکس شود، گفت: سیاستگذار باید در اشلی بزرگ سیاستهایش را تدوین کند و مهمترین مصداق درستی یک برنامه، این است که خروج سرمایه از ایران متوقف شود.
گفتنی است در روزهای اخیر رئیس کل سازمان توسعه تجارت گفته است عدهای که بهدنبال سود خود بودهاند، با فضاسازی روانی خبر ممنوعیت واردات آیفون را منتشر کردهاند؛ درحالیکه دوبرابر نیاز ثبت سفارش آیفون انجام دادهاند. بهگفته او، مردم برای خرید آیفون بهتر است عجله نکنند.
خبر احتمال واردات گوشی آیفون زمانی منتشر شد که در اواخر اردیبهشت گروهی از واردکنندگان با انتشار تصویری اعلام کردند که هنگام ثبت سفارش گوشی مدل آیفون در سامانه جامع تجارت با این پیام روبهرو شدند که امکان ثبت سفارش تلفنهمراه با برند اپل را تا روز شنبه ۳۱ اردیبهشت نخواهند داشت.
بیشتر بخوانید:
قیمت آیفون به ۸۳ میلیون تومان هم رسید/ قیمت گوشیهای آیفون دوباره کاهش مییابد؟
ممنوعیت واردات آیفون قطعی نیست/ قیمت برندهای رقیب آیفون ریخت
در گام بعدی هم، برخی از واردکنندگان با انتشار تصویری دیگر گفتند که هنگام ثبت سفارش گوشیهای آیفون در سامانه جامع تجارت برای دریافت ارز، با پیغام «باتوجهبه قرارگیری تلفنهمراه با برند اپل در گروه کالایی ۲۷ (کالای لوکس و غیرضروری) امکان ثبت سفارش آن وجود ندارند» روبهرو شدهاند.
این خبرها باعث افزایش نجومی قیمت آیفون از ۳۵ تا ۴۵ میلیون تومان در مدلهای مختلف این گوشی به ۵۵ تا ۶۵ میلیون تومان شد. همچنین، بسیاری از فروشندگان چه در بازار فیزیکی و چه در وبسایتهای آنلاین گوشی در هفته جاری فروش مدلهای مختلف آیفون را متوقف کردهاند.
بعد از افزایش بیشازحد قیمت آیفون، مدیرکل دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صمت در واکنش به خبرهای ممنوعیت واردات آیفون گفت که ثبت سفارش موبایلهای آیفون با هیچ محدودیتی همراه نیست.
پشت پرده ممنوعیت آیفون چیست؟
با این حال سعدوندی به اعلام ممنوعیت واردات آیفون و حرف و حدیثهای بعدی و تکذیب این موضوع اشاره کرد و گفت: از قبل درباره ضرورت ممنوعیت واردات گوشیهای لوکس از سوی مقامات وزارت صمت اطلاع رسانی شد. من این تصمیم را واقعا تصویر درستی نمیدانم. فردی که گوشی در حد و اندازه آیفون میخواهد، به گوشی پایینتر رضایت نمیدهد و در برندی دیگر این گوشی را انتخاب میکند .
وی با تاکید بر اینکه محدودیتها عامل مهم فرار سرمایه هستند، گفت: شاید برخی بگویند ممنوعیت واردات آیفون ضرری برای دهکهای پایین درآمدی و همچنین طبقه متوسط ندارد، گفت: این تصور کاملا اشتباه است. بازار گوشی تلفن همراه فقط سه بازیگر بزرگ دارد. یک شرکت متعلق به چین است، یکی متعلق به کره جنوبی و یکی متعلق به این شرکت آمریکایی .
وی ادامه داد: حالا ببینید که وقتی یک بازیگر حذف میشود کدام شرکتها نفع میبرند. در ضمن وقتی حق انتخاب را از کاربر بگیرید، در نهایت این شرکتهای خارجی منتفع میشوند نه مردم . بالا رفتن قیمت آیفون، در نهایت قیمت سایر کالاهای این بازار را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
وی گفت: میگویند باید در ارز صرفهجویی کرد این در حالی است که به دو روش ارز ازکشور خارج میشود، یکی از طریق واردات کالا و خدمات دیگری از طریق فرار سرمایه . وقتی شما واردات خودرو و واردات گئشی تلفن همراه و واردات دیگر کالاهای مورد نیاز انسان مدرن را از او میگیرید در نهایت با ایجاد ناامیدی سبب میشوند که روند خروج سرمایه از کشور شدت بگیرد.
وی با تاکید بر اینکه این تصمیمات باید در راستای ایجاد امید و انگیزه اتفاق بیفتد، تاکید کرد: خروج سرمایه و ایجاد ناامیدی بسیار بیشتر سبب خروج سرمایه میشود و باید ریشه چنین تصمیمات عجیبی روشن شود.
سعدوندی با تاید بر اینکه جامعه سی سال قبل پذیرفت که نباید خودروی خارجی وارد بازار شود و مردم با این تصمیم همراهی کردند و به امید خودروساز شدن ، ممنوعیت واردات خودرو را به رسمیت شناتند .
وی گفت: با همین دست فرمان، در مورد هواپیما ساز شدن و کامپیوتر ساز شدن و لوکوموتیو ساز شدن داشتیم اما در نهایت نتیجه فقط منع واردات بود .
به گفته وی وقتی رقیب خارجی از بازار حذف میشود، دیگر تولیدکننده داخلی وقعی به افزایش کیفیت نمیگذارد و انحصار تشویق میشود .
وی اضافه کرد: در این شرایط باید از تصمیمات اشتباه در بازار گوشی تلفن همراه پرهیز کرد چون در نهایت حتی نفع تولیدکننده داخلی نیز در میان نیست و فقط بازیگران بزرگ این بازار یعنی شرکت های سامسونگ شیائومی منتفع میشوند .
در این نشست، سعید اشتیاقی ، فعال اقتصادی و عضو اتاق بازرگانی نیز گفت: خارج کردن دلار از بازار میتواند صرفهجویی بسیار اندکی در بازار ایجاد کند چرا که رجیستری آیفون کمی سختتر از گوشیهای اندرویدی است در ضمن چون گوشی نیاز به رجیستری دارد، نمیشود قاچاق بی حساب و کتاب آن اتفاق بیفتد.
وی با تاکید بر اینکه بازار موبایل متولی خاصی ندارد، گفت: صدای واحدی به گوش مسئولان نمیرسد چرا که ما هم انجمن واردکنندگان موبایل داریم، هم اتحادیه صوتی و تصویری و اتحادیه مخابرات و انجمن موبایل که همین تعدد سبب شده دغدغههای اینها شنیده نشود.
223223