خانه » همه » مذهبی » تزکیه نفس-راه های تزکیه-جهاد با نفس-

تزکیه نفس-راه های تزکیه-جهاد با نفس-


تزکیه نفس-راه های تزکیه-جهاد با نفس-

۱۳۹۶/۱۲/۰۵


۵۴۵ بازدید

سلام.وقت به خیر.معرفی سخنرانی افرادی که آدم را متحول کند؟معرفی سخنرانی جهت و درباره تهذیب نفس؟؟طریقه تهذیب نفس؟؟
با تشکر

دوست گرامی. ما سخنران خاصی را نمی توانیم توصیه کنیم. همه کسانی که امروزه سخنران های دینی معتبری هستند و مثلا در بیت رهبری یا رسانه های رسمی سخنرانی می کنند گوش کردن به انها خوب است اما توقع نداشته باشید که با صرف گوش کردن به سخنرانی انسان بتواند تهذیب نفس و خودسازی نمایید. خودسازی فرایند طولانی و فنی ای است که باید زیر نظر استاد انجام شود. در حال حاضر ما در خصوص تهذیب نفس راهکاری را ارایه کرده ایم که امیدواریم مفید باشد. روش تهذیب نفس!

تهذیب نفس، پاکسازی روح از بدی ها و رزایل نفسانی و آراستن به خوبی ها و فضایل عقلانی است. رفتن از عالم نفس به عالم عقل و بعد به عالم دل.

مهمترین وظیفه سالک راه خدا و کسی که در پی کمال انسانی و قرب الهی است، پاک سازی نفس از بدی ها و کنار زدن حجاب ها و موانع نفسانی وصول به کمالات است، زیرا با بودن این موانع و حجاب ها انسان از رسیدن به هر گونه کمالی محروم می ماند.

به عبارت دیگر تا انسان رفع حجاب نکند و موانع قرب الهی را از راه خود دور نسازد به هیچ کمالی نمی رسد و هیچ وصولی پیدا نمی کند، در ظلمات جهل و تباهی خواهد ماند و در آتش قهر الهی خواهد سوخت. از خود بگذر، به حق رسیدی.

اما چون ریشه تمام حجاب ها و بدی ها و گناهان در شرک و ریشه تمام خوبی ها و فضایل در توحید نهفته است، راهبرد اصلی تهذیب نفس، تخلیه از شرک و پرستش توحیدی خدای متعال می باشد.

ذکر شریف لا اله الا الله، به همین معنا است و همین راهبرد را رهنمود می دهد. عامل شرک نیز خودپرستی و دنیا پرستی و هرگونه پرستش غیر خدا است.

تهذیب نفس و خودسازی توحیدی، انسان را از خودپرستی و دنیاپرستی و قدرت پرستی و پول پرستی و مانند آن ، نجات می دهد و آزاد می سازد و به او امکان می دهد تا تنها خدای یگانه را بپرستد و راهش به توحید و همه خوبی ها باز گردد.

روش تهذیب نفس:

1- تقویت عقلانیت دینی و ایمان به خدا و معاد.

عقل نیرویی است که باید با عقلانیت الهی حاکم بر دین توحیدی پرورش یابد تا قوی شود و بتواند نفس انسان را مهار نماید.

راه رسیدن به چنین عقلانیتی، جستجوی حقیقت و آشنایی با حقایق ماورای طبیعی به خصوص حقیقت توحید و شرک است.

سیر و سلوک نظری برای همین منظور طراحی شده است. در سلوک نظری شما در حقیقت به یک جستجوگر تبدیل می شوید. کسی که به دنبال حقیقت می گردد و از تمام ظرفیت شناختی خود در جهت یافتن حقیقت سود می برد.

گام اول خودسازی توحیدی، جستجوی حقیقت است. البته ما روش و اهمیت آنرا بیان می کنیم و خود سالک است که باید به عنوان یک جستجوگر و حقیقت جو تلاش نماید و با سیر مطالعاتی، تفکر، تحقیق و پژوهش است

ایمان به دستاوردهای تحقیقات دینی و عمل به وظایف شرعی دستاورد چنین تحقیقاتی است.

2- شناختن نفس و هواهای نفسانی.

نیروی نفس در انسان، اماره بالسوء است و ما را به بدی ها امر می کند، به دنیا و لذت های دنیوی علاقه دارد و طالب افراط در خواسته های غریزی و مادی است.

به طور مثال ما در پیروی از هواهای نفسانی دوست داریم خیلی بخوریم و لذت ببریم. خیلی بخوابیم خیلی حرف بزنیم غیبت کنیم مسخره کنیم جک بگیم لذت ببریم از امور حسی، شهوت رانی کنیم تجمل گرایی کنیم خانه گران و ماشین شاسی بلند گران قیمت و زندگی لاکچری داشته باشیم. دائم موسیقی گوش کنیم تا نصف شب بشینیم فیلم خارجی نگاه کنیم . دائم بگیم بخندیم و مواد مخدر مصرف کنیم و قلیون بکشیم توی پارک.

لب دریا بریم و کیف کنیم. لباس تنگ بپوشیم. خودنمایی کنیم. موهامون رو بگذاریم بیرون خودمون رو خوشگل کنیم و به همه نشون بدیم. تا نگاهشون به ما خیره بشه. زیبایی های مادی رو جلوه بدیم. هرکاری نفسمون می خواد انجام بدیم. خوش بگذرونیم و حال کنیم.

دلمون می خواد ثروت مند بشیم. پول دار بشیم. مشهور بشیم. پست و مقام بگیریم. توی چشم باشیم. دیده بشیم. به همه جای دنیا سفر کنیم. انتالیا بریم. زیبایی های جنسی خودمون رو به همه نشون بدیم. دائم کتاب های رمان بخونیم. توی اینترنت بچرخیم و هر سایتی که دلمون می خواد بریم.

هر عکسی و کلیپی که خوشمون می یاد ببینیم. هر کانالی که دلمون می خواد سر بزنیم. با هر کسی که خوشمون میاد دوست بشیم. دوست دختر و پسر داشته باشیم. آزاد باشیم. خودمون رو از قید دین آزاد کنیم و مطابق نفسمون زندگی کنیم.

آنچه گفته شد تصور کوچکی از خواسته های افراطی نفس و هواهای نفسانی بود که در جهت نفس شناسی لازم است به این امور فکر کنیم و خواسته ها و حیله های نفس را بشناسیم.

البته در این راستا شناخت شیطان هم لازم است. چون شیطان هم کارش گمراه ساختن انسان است و از طریق تحریک نفس به انجام بدی ها به این خواسته می رسد. بنابراین شیطان شناسی هم کمک می کند به مبارزه با نفس.

2- مبارزه با خواسته های افراطی نفس و ایجاد تعادل.

برای مبارزه با خواسته های افراطی نفس باید از عالم طبیعت و نفسانیت مهاجرت نماییم و به سوی عالم عقل و عقلانیت دینی حرکت کنیم تا بتوانیم با عقل قوی در برابر هواهای نفسانی مقاومت نماییم.

در عالم عقل علم و آگاهی و حقیقت و ایمان و معنویت و بیداری حرف اول را می زند و انتخاب های شما دیگر نفسانی نیست و بر اساس آنچه دین و ایمان به شما می گوید گزینش می نمایید. این همان بندگی خدا است.

در این عالم باید ببینیم خدا چی گفته، پیامبر چی گفته امام چی گفته. مرجع تقلید چی می گه. عقل انسان چی می گه . قرآن چی می گه . روایت چی می گه. همون طور زندگی کنیم، نه اینکه چی دلمون می خواد و چی نمی خواد.

اگر کسی خواسته های خدا و پیامبر و امام را بر خواسته های نفس خود ترجیح دهد، کم کم از نفس خودش عبور می کند و به تعادل نفسانی می رسد.

اینجا مدیر و مدبر و حاکم و فرمانروا عقل انسان است. عقل تنها نیرویی است که می تواند نفس را عقال کند. در این عالم نفس با عقل مهار می شود و نمی تواند زیاده روی کند و به اعتدال می رسد. دنیا و طبیعت و نفس داریم و لذت داریم اما کنترل شده توسط دین و عقل.

عقل و دین کارش دعوت به خوبی ها و دور کردن انسان از بدی ها است. کارش اثبات حقیقت و نفی باطل است. کارش اثبات اینکه چی واقعا هست و چی نیست. چه چیزی راست است و چه چیزی دروغ است. کارش مقایسه بین خوبی ها و بدی ها است. کارش استدلال هست فکر کردن هست. عقل به ما یاد می دهد که در انتخابمون بر اساس عقل و استدلال علم کنیم نه احساس و دلبخواهی.

فضای زندگی عقلانی فضای علم و دانایی است فضای مطالعه است فضای تحقیق است. فضای انسانیت است نه بشریت. فضای معنویت است فضای نورانیت است فضای بیداری است فضای توجه به خدا است فضای عشق به خوبی ها است.

فضای علاقه به امام و جهاد و شهادت است. فضای ایمان به خدا است. فضای ارزش های الهی و انسانی است. فضای دعا و مناجات با خدا است. فضای عبادت و معنویت است. فضای ذکر و فکر است. فضای وحدت و آرامش است. عالم سیر و سلوک انسان به سوی خدا است.

جمال و زیبایی اینجا معنای دیگری دارد. معنوی است مجرد است روحانی است نه نفسانی. کسی به زیبایی چهره و لباس و اندام و خونه و ماشینش افتخار نمی کنه. همه افتخار انسان به ایمان اش هست به نزدیک بودنش به خدا و ارزش های اخلاقی است. اینجا لذت هاش معنوی است و سالک از چیزهایی غرق لذت می شود که مردم عادی خبر ندارند.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد