خانه » همه » مذهبی » تفسیر آیه ۷ سوره محمد

تفسیر آیه ۷ سوره محمد


تفسیر آیه ۷ سوره محمد

۱۳۹۲/۰۳/۲۷


۳۵۴۹ بازدید

می خواستم تفسیر سوره ی محمد ایه ی۷ رو بدونم؟

درسوره محمد : آیه 7خداوندمتعال می فرماید.یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ أَقْدامَکُمْ – اى کسانى که ایمان آورده اید! اگر خدا را یارى کنید شما را یارى مى کند و گامهایتان را استوار مى دارد. این آیه وآیات  بعد ادامه تشویق مؤمنان به مساله پیکار با دشمنان حق است، با تعبیرى جالب و رسا آنها را تشویق به جهادمى کند مى فرماید: اى کسانى که ایمان آورده اید اگر خدا را یارى کنید شما را یارى مى کند، و گامهایتان را استوار مى دارد .تکیه بر مساله ایمان اشاره به این است که یکى از نشانه هاى ایمان راستین پیکار با دشمنان حق است.تعبیر به یارى کردن خدا به وضوح به معنى یارى کردن آئین او است، یارى کردن پیامبر او، و شریعت و تعلیمات او، و لذا در بعضى دیگر از آیات قرآن یارى کردن خدا و رسولش در کنار یکدیگر قرار داده شده است، در سوره حشر آیه 8 مى خوانیم: وَ یَنْصُرُونَ اللَّهَ وَ رَسُولَهُ أُولئِکَ هُمُ الصَّادِقُونَ .با اینکه قدرت خداوند بى پایان است، و قدرت مخلوقات در برابر او بسیار ناچیز، ولى باز تعبیر به یارى کردن خداوند مى کند، تا اهمیت مساله جهاد و دفاع از آئین حق را روشن سازد، و تعبیرى از این با عظمت تر براى این موضوع پیدا نمى شود. اما ببینیم وعده اى را که خداوند در برابر دفاع از آئینش به مجاهدان داده چیست؟ نخست: مى گوید: شما را یارى مى کند اما از کدام طریق؟از طریق بسیار، در قلب شما نور ایمان و در روح شما تقوا، در اراده شما قدرت، در فکر شما آرامش مى افکند.از سوى دیگر فرشتگان را به یارى شما مى فرستد، حوادث را به نفع شما تغییر مسیر مى دهد، قلوب مردم را به شما متمایل مى کند، سخنانتان را نافذ، فعالیتهایتان را پر ثمر مى سازد، آرى یارى خدا جسم و جان و درون و برون را احاطه مى کند.اما در میان تمام اشکال یارى کردن روى مساله ثبات قدم تاکید مى کند، چرا که ایستادگى در برابر دشمن مهمترین رمز پیروزى است، و برندگان جنگها آنها هستند که ثبات و استقامت بیشترى نشان مى دهند.و لذا در داستان پیکارطالوت، فرمانده بزرگ بنى اسرائیل، با جالوت آن زمامدار ستمگر و خونخوار و قوى پنجه، مى خوانیم: مؤمنان اندکى که با او بودند به هنگامى که در برابر انبوه دشمن قرار گرفتند چنین گفتند: رَبَّنا أَفْرِغْ عَلَیْنا صَبْراً وَ ثَبِّتْ أَقْدامَنا وَ انْصُرْنا عَلَى الْقَوْمِ الْکافِرِینَ : پروردگارا! صبر و استقامت را بر ما بریز و گامهاى ما را استوار دار و در برابر قوم کافر یارى فرما.
و در آیه بعد از آن مى خوانیم: فَهَزَمُوهُمْ بِإِذْنِ اللَّهِ ،یاران طالوت لشکر نیرومند جالوت را به فرمان خدا شکست دادند.آرى نتیجه ثبات قدم پیروزى بر دشمن است.و از آنجا که گاهى نیروى متراکم دشمن و انبوه جمعیت و انواع تجهیزات او، فکر مجاهدان راه حق را به خود مشغول مى دارد .
لازم به ذکراست انسان، موجودى محدود است و نصرت و یارى او از راه خدا نیز محدود؛ ولى خداوند بى نهایت است و نصرت او برخاسته از قدرت نامحدود.
خداوند چند چیز را در گرو چند چیز بر خود لازم کرده است:
– توجّه و یادکردش را در گرو یادکرد انسان. «فَاذْکُرُونِی أَذْکُرْکُمْ.
– نصرت ویاریش را در گرو یارى انسان. «إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ.
– برکت و ازدیاد را در گرو سپاسگزارى انسان. «لَئِنْ شَکَرْتُمْ لَأَزِیدَنَّکُمْ.
– وفاى به عهدش را در گرو وفادارى انسان. . «أَوْفُوا بِعَهْدِی أُوفِ بِعَهْدِکُمْ.
حضرت على علیه السلام مى فرماید: اگر خدا را یارى کنید، خداوند شما را یارى مى کند و گام هاى شما را استوار مى سازد … خداوند از روى خوارى و ناچارى از شما نصرت ویارى نمى خواهد .او از شما یارى خواسته در حالى که خود عزیز و حکیم است و سپاهیان آسمان ها و زمین به فرمان او هستند. نصرت خواهى و استقراض الهى براى آن است که شما را بیازماید و بهترین عامل به نیکى ها را مشخص سازد.
 
 
____________________________
 
تفسیر نور(10جلدى)، ج 9، ص: 67
تفسیر نمونه، ج 21، ص: 426
 

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد