خانه » همه » مذهبی » کسانی که میانه خوبی با دین ندارند، معنویت را جای دین قرار می‌دهند

کسانی که میانه خوبی با دین ندارند، معنویت را جای دین قرار می‌دهند


کسانی که میانه خوبی با دین ندارند، معنویت را جای دین قرار می‌دهند

۱۳۹۲/۱۱/۲۸


۱۲۲ بازدید

آیت‌الله مصطفی محقق داماد رئیس گروه علوم اسلامی فرهنگستان علوم در نشست دینی مرکز گفت‌وگوی ادیان و تمدن‌ها با شورای جهانی کلیساها با محوریت «معنویت و مدرنیته» اظهارداشت: کشور جمهوری اسلامی ایران بیش از ۲۰ سال است که در زمینه گفت‌وگوی ادیان و تمدن‌ها سابقه دارد و اصل گفت‌وگوی میان ادیان را جمهوری اسلامی ایران بیش از ۳ دهه است که آغاز کرده و میزبان این جریان در داخل و خارج کشور به شمار می‌رود.

آیت‌الله مصطفی محقق داماد رئیس گروه علوم اسلامی فرهنگستان علوم در نشست دینی مرکز گفت‌وگوی ادیان و تمدن‌ها با شورای جهانی کلیساها با محوریت «معنویت و مدرنیته» اظهارداشت: کشور جمهوری اسلامی ایران بیش از 20 سال است که در زمینه گفت‌وگوی ادیان و تمدن‌ها سابقه دارد و اصل گفت‌وگوی میان ادیان را جمهوری اسلامی ایران بیش از 3 دهه است که آغاز کرده و میزبان این جریان در داخل و خارج کشور به شمار می‌رود.

وی عنوان کرد: خوشبختانه این ندا از سوی جمهوری اسلامی به دلیل پیروی از قرآن کریم آغاز شده است. براساس تعالیم قرآن مسئله توحید و خداپرستی، مسئله مشترک میان تمام ادیان است و پیروی از ادیان باعث بلند شدن این ندا از سوی جمهوری اسلامی ایران شده است.

رئیس گروه علوم اسلامی فرهنگستان علوم با اشاره به مسئله «مدرنیته و معنویت» خاطرنشان کرد: در این زمینه از تضاد و آشتی میان مدرنیته و معنویت سخن می‌گوییم و باید پرسید که آیا معنویت بدون دین معنا دارد، آیا می‌توان معنویت را از ادیان جدا کرد و آن را مستقل از ادیان پنداشت؟

وی ادامه داد: شاید کسانی که امروز میانه خوبی با دین ندارند این پرچم را بلند کرده‌اند که معنویت را به جای دین قرار دهند.

* در گفت‌وگوی ادیان منظومه‌ای از مباحث را تعریف کنیم که هر مبحث حلقه‌ای از آن منظومه را تشکیل دهد

حجت‌الاسلام علی‌اکبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در ادامه تصریح کرد: هفتمین دور گفت‌وگوهای علمی دینی، طی 20 سال گذشته ادامه پیدا کرده است که پیش از آن نیز مرکز گفت‌وگوهای دینی وجود داشت و ذیل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می‌کرد.

وی گفت: از زمان آغاز این فعالیت در ارتباط با شورای جهانی کلیساها ما بحث‌های خوبی را دنبال کرده‌ایم تقریباً در تمام این نشست‌ها بنده در محضر اساتید و دوستان حضور داشته و مباحث ارزشمندی در این 20 سال مورد بررسی قرار گرفته است از جمله مباحث مربوط به صلح، عدالت و اکنون نیز بحث معنویت و مدرنیته.

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اظهارداشت: با توجه به سابقه طولانی گفت‌وگوهای علمی دینی 2 نکته را مورد توجه قرار می‌گیرد؛ با وجود اینکه هرچند طرفین در انتخاب موضوعات، متمرکز بر یک چارچوبی هستند و به صورت ارتکازی، حوزه‌ و رویکردی را مدنظر داریم اما چون این ارتباط معنوی دوام یافته به نقطه مطلوبی رسیده است جا دارد که ما منظومه‌ای از مباحث را تعریف کنیم که هر مبحث، حلقه‌ای از آن منظومه را تشکیل دهد.

وی ادامه داد: همانند صفحه شطرنج که هر بحثی در جای خودش بنشیند و در مجموع نیز سایر مباحث را تقویت کرده و با یک اولویت گذاری به مبانی که از اهمیت بیشتری برخوردارند، حرکت کنیم.

رشاد گفت: گاهی تبیین این مباحث تابع شرایط است و گاهی هم شرایط جهانی اقتضاء می‌کند که برخی از مباحث و موضوعات از ارجحیت خاصی برخوردار باشد.

وی با بیان اینکه ما در طی 20 سال گذشته یک تلاش مشترک گسترده و متداومی را در خصوص موضوع گفت‌وگوی ادیان و تمدن‌ها با شورای جهانی کلیساها پی گرفته و بکار بسته‌ایم، خاطرنشان کرد: در این مدت فعالیت دینی، فکری و معنوی به حدی رسیده است که اکنون جای ارزیابی داشته باشد.

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی عنوان کرد: در این خصوص باید کامیابی‌ها و ناکامی‌های محتمل را ارزیابی کنیم؛ این کار طولانی و مفصل می‌تواند اهمیت سنجش داشته باشد، از این رو جا دارد دست کم یک کارگروهی را مأمور کنیم تا پیشینه این روابط معرفتی و دینی همچنین فراز و نشیب این دوره 20 ساله را ارزیابی کند تا ببینیم چه مواقعی موفق بوده و از چه کاستی‌ها و آسیب‌هایی رنج برده‌ایم تا این روند بتواند هرچه بالنده‌تر و تکاملی مسیر خود را طی کند.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد