خانه » همه » جدید ترین مطالب تخصصی » آنچه باید درباره آلرژی و حساسیت در کودکان بدانیم

آنچه باید درباره آلرژی و حساسیت در کودکان بدانیم

آنچه باید درباره آلرژی و حساسیت در کودکان بدانیم

به طور کلی واکنش سیستم دفاعی بدن در مقابل هر گونه عامل خارجی، آلرژی (حساسیت) نامیده می‌شود. زمانی که کودک به هر دلیلی در مقابل مواد آلرژن (حساسیت‌زا) قرار می‌گیرد، بدن علیه آن‌ها آنتی‌بادی یا پادتن ترشح می‌کند؛ این مواد روی سلول‌های ماستوسیت قرار می‌گیرند. اگر برای بار دوم کودک در مقابل همان ماده قبلی قرار بگیرد، این بار این ماده مستقیما روی آنتی‌بادی مربوط به خود در سطح این سلول‌ها قرار می‌گیرد. همین موضوع، عاملی برای ترشح هیستامین از سلول‌های ماستوسیت می‌شود که شروع فرآیند آلرژی در کودک است.

311 compressed - آنچه باید درباره آلرژی و حساسیت در کودکان بدانیم

آلرژی پدیده‌ای است که با توجه به افزایش روزافزون مواد آلرژن در محیط زندگی انسان‌ها، هر روزه تعداد بیشتری از افراد به آن مبتلا می‌شوند.

آلرژی یک مشکل خودایمنی است که در برخی افراد بروز پیدا می‌کند؛ ولی از آنجایی که تحمل هر گونه حالت غیر طبیعی (حتی اگر مسئله دردناکی نباشد) برای کودکان غیرقابل تحمل‌تر از بزرگسالان است، بر آن شدیم تا درباره آلرژی اختصاصا در اطفال صحبت کنیم. در نهایت یک زمینه ذهنی مناسب نسبت به این دسته از بیماری‌ها برای والدین ایجاد می‌کنیم تا بتوانند راحت‌تر با این مشکل در کودکشان مقابله کنند.
 

اصطلاح آلرژی دقیقا به چه معنا است

به طور کلی واکنش سیستم دفاعی بدن در مقابل هر گونه عامل خارجی، آلرژی (حساسیت) نامیده می‌شود. زمانی که کودک به هر دلیلی در مقابل مواد آلرژن (حساسیت‌زا) قرار می‌گیرد، بدن علیه آن‌ها آنتی‌بادی یا پادتن ترشح می‌کند؛ این مواد روی سلول‌های ماستوسیت قرار می‌گیرند. اگر برای بار دوم کودک در مقابل همان ماده قبلی قرار بگیرد، این بار این ماده مستقیما روی آنتی‌بادی مربوط به خود در سطح این سلول‌ها قرار می‌گیرد.همین موضوع، عاملی برای ترشح هیستامین از سلول‌های ماستوسیت می‌شود که شروع فرآیند آلرژی در کودک است. به عبارتی همه نشانه‌های آلرژی در همه افراد از جمله کودکان با ترشح هیستامین آغاز می‌شود و عامل همه این واکنش‌های بدن، افزایش سطح هیستامین خون است.

این مواد شیمیایی به گونه‌ای محرک بوده و باعث ایجاد نشانه‌هایی همچون آبریزش بینی، عطسه، خارش و سرفه می‌شوند.

مواد حساسیت‌زا یا آلرژن برای افراد مختلف متفاوت است که در ادامه به برخی از رایج‌ترین آن‌ها اشاره خواهیم کرد. این مواد از راه‌های مختلفی وارد بدن کودک می‌شوند. برخی از راه‌ مجاری تنفسی، برخی از راه دهان و خوردن مواد، برخی به دنبال تزریق به داخل خون و برخی از طریق پوست راه خود را به داخل بدن کودک پیدا می‌کنند.

نشانه‌هایی که ذکر کردیم در افراد مختلف با شدت متفاوتی بروز پیدا می‌کنند. حتی زمان بروز علائم نیز در افراد مختلف متفاوت است. مثلا بعضی از افراد فقط در بعضی فصول خاص سال و بعضی دیگر فقط زمانی که در معرض تماس با ماده حساسیت‌زا قرار بگیرند، نشانه‌های آلرژی را نشان می‌دهند.

 

شوک آنافیلاکتیک چیست؟

گاهی بعضی افراد از اهمیت آلرژی غافل می‌شوند و حتی این موضوع را اصلا جدی نمی‌گیرند. اما لازم است بگوییم که این مسئله مخصوصا در کودکان اهمیت بسیار زیادی دارد تا جایی که ممکن است شوک آنافیلاکتیک را برای کودک به دنبال داشته باشد. شوک آنافیلاکتیک یک اورژانس پزشکی است. در این شرایط وضعیت تنفسی کودک دچار اختلال خواهد شد. نشانه‌های شروع این حمله ابتدا دشوار شدن قورت دادن آب دهان و سپس دشواری در تنفس است. در این حالت باید فورا  کودک را به بیمارستان برسانیم تا مورد اقدامات اورژانسی پزشک قرار گیرد.

315(1) - آنچه باید درباره آلرژی و حساسیت در کودکان بدانیم

رایج‌ترین مواد حساسیت‌زا

برخی از مواد حساسیت‌زای رایج عبارتند از:
 

  1. بعضی مواد خوراکی مانند بعضی ادویه‌ها، سبزیجاتی مثل گوجه یا بادمجان یا مغزیجاتی مثل بادام‌زمینی
  2. یعضی داروها مثل پنی‌سیلین
  3. حشره
  4. موی حیوانات خانگی مثل سگ یا گربه
  5. گرده گیاهان
  6. پر پرندگان

برخی از کودکان به بالش‌های پر یا پتوهای پشمی هم حساسیت دارند. در مورد دخانیات، شاید کودک شما به طور مستقیم به دود سیگار حساسیت نداشته باشد؛ اما این دود علاوه بر مشکلاتی که برای سیستم تنفسی و سلامت کودک ایجاد می‌کند، باعث افزایش آلرژی او نیز می‌شود.

314 - آنچه باید درباره آلرژی و حساسیت در کودکان بدانیم

آیا آلرژی ارثی است

بله، ارتباط ژنتیک و توارث با آلرژی یک امر اثبات شده است به این معنی که کودکان، استعداد ابتلا به حساسیت را به ارث می‌برند. به عنوان مثال، اگر پدر یا مادر کودک به موی بدن حیوانات یا گرده گیاهان حساسیت دارند، حدود 40 تا 50 درصد احتمال دارد کودک نیز دچار این قبیل حساسیت‌ها بشود. اگر هر دو والدین حساسیت داشته باشند این احتمال به 75 تا 80 درصد می‌رسد. البته شاید هر کدام از اعضای یک خانواده به مواد متفاوتی حساسیت داشته باشند یا شکل و اهمیت حساسیتشان متفاوت با دیگری باشد.

308 - آنچه باید درباره آلرژی و حساسیت در کودکان بدانیم

چگونه مانع از ایجاد حساسیت و آلرژی در کودک بشویم

جلوگیری از حساسیت و آلرژی یا به تاخیر انداختن آن همیشه یک سوال مطرح شده از جانب والدین است. علاوه بر این موضوع، پیشگیری از بروز حملات آلرژی در کودکی که به طور کامل به آلرژی در وی پی برده‌ایم نیز امری بسیار مهم و در برخی مواقع حیاتی است. به همین دلیل بر آن شدیم تا در قسمتی از این مطلب در رابطه با تعدادی از رایج‌ترین مواد آلرژن و راه‌های مقابله با آنها صحبت کنیم.

گرد و غبار در فرش و پارچه‌ها تجمع پیدا می‌کنند در نتیجه در همه اتاق‌های خانه یافت می‌شوند. اما باید بگوییم که بیشترین تماس کودک با این دسته از مواد، در هنگام خواب است زیرا بالش و پتوی کودک مملو از گرد و خاک‌های ریز است.

رختخواب و بالش کودک خود را با پارچه نفوذناپذیر رویه کنید. این پارچه در فروشگاه‌های لوازم ضد آلرژی موجود است. همچنین می‌توانید به جای استفاده از پتوهای پرزدار که حساسیت را در کودک برمی‌انگیزند، از لحاف‌های روکش‌دار استفاده کنید.

حداقل باید هر هفته یک بار رختخواب و ملحفه کودک را با آب داغ بشویید. بهتر است دمای آبی که با آن شست و شو را انجام می‌دهید؛ تا ۶۰ درجه سانتی‌گراد بالا باشد.

عروسک‌ها و اسباب‌بازی‌های پشم‌دار و پرزدار کودک را هر از چند گاهی بشویید و از قرار دادن آنها در محلی که در معرض گرد و غبار بیشتر هستند، مثلا پشت پنجره خودداری کنید.

حداقل هر هفته یک بار خانه را جاروبرقی بکشید و همه وسایل خانه را گردگیری کنید البته سعی کنید در آن زمان کودک در خانه یا اتاق نباشد. گردگیری باعث پخش شدن گرد و غبار موجود روی وسایل در هوا می‌شود اما اگر این کار را با دستمال یا جاروی خیس انجام دهید خاک کمتری در فضا پخش می‌شود.
به هیچ عنوان از موکت مخصوصا موکت‌های قدیمی یا فرش‌های قدیمی در منزلتان استفاده نکنید. حتی توصیه می‌شود که اگر کودک شما حساسیت شدید به گرد و خاک دارد، به جای استفاده از فرش، کف خانه را با پارکت چوبی یا پلاستیکی بپوشانید.  

گرده گیاهان موجود در فضا یکی از رایج‌ترین مواردی است که افراد مختلف حتی بزرگسالان نیز نسبت به آن حساسیت نشان می‌دهند. گیاهان مختلف در فصول مختلفی از سال گرده‌افشانی می‌کنند ولی بیشترین میزان این گرده‌ها در فضا در فصل بهار است. در این زمان سعی کنید از قرار گرفتن کودک در محل‌هایی که مملو از این گرده‌ها هستند جلوگیری کنید. به‌علاوه سعی کنید در خانه از سیستم تهویه استفاده کنید و از باز کردن پنجره‌ها به منظور تهویه هوا خودداری کنید.

موی حیوانات یکی دیگر از مواد آلرژن در محیط است. با توجه به افزایش نگه‌داری حیوانات، تعداد کودکانی که به موی حیوانات حساسیت دارند، روز به روز در حال افزایش است. اگر با چنین مشکلی مواجه هستید، در درجه اول سعی کنید حیوانات خانگی را از کودکتان دور کنید. ولی در صورتی که کودکتان وابستگی زیادی نسبت به این موضوع نشان می‌دهد و شما نگران وضعیت روحی وی هستید، می‌توان تحت شرایط ویژه‌ای حیوان را در منزل نگه داشت. منظور ما از این شرایط ویژه این است که حیوان را به‌صورت مداوم حمام ببرید و شست و شو دهید و تا حد امکان از ریزش موهای بدن حیوان روی وسایل خانه و مخصوصا وسایل کودک جلوگیری کنید. در نهایت حتما وسایل خانه را از این نظر پاکسازی کنید.
 

درمان آلرژی چیست

اگر کودکتان را برای درمان آلرژی نزد پزشک ببرید احتمالا داروهای تجویز شده، آنتی‌هیستامین و اسپری بینی هستند که استفاده از این داروها در کودکان زیر ۶ ماه اصلا توصیه نمی‌شود. هرچند که معمولا کودکان در این سنین علائمی مبنی بر آلرژی از خود نشان نمی‌دهند. اما متاسفانه باید گفت که هیچ درمان قطعی برای آلرژی وجود ندارد و این داروها و اسپری‌ها صرفا درمان‌های علامتی هستند. همین طور هیچ راه پیشگیری یا واکسیناسیون قطعی برای این منظور نیز وجود ندارد.

310(1) - آنچه باید درباره آلرژی و حساسیت در کودکان بدانیم

شروع و ایجاد آلرژی‌ در کودک

بیشتر آلرژی‌ها در طول سال اول یا دوم زندگی کودک ایجاد می‌شود و اگر شما یا همسرتان آلرژی داشته باشید، کودکتان احتمال بیشتری برای ابتلا به آن دارد. اما اگر بتوانید در دوره‌ای که سیستم ایمنی بدن کودک در حال بالغ شدن است، او را از مواد خیلی آلرژی‌زا دور نگه دارید، ممکن است بتوانید به او کمک کنید که به طور کامل از آلرژی در امان بماند. تغذیهٔ کودک تنها با شیر مادر و نه هیچ چیزی دیگری در طول شش ماه اول زندگی‌اش، مؤثرترین اسلحهٔ ضدآلرژی است.
شیر مادر به سلامت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند و برخلاف شیر گاو یا بسیاری از انواع شیر خشک، شیر مادر حاوی پروتئین‌هایی نیست که به راحتی بتواند باعث ایجاد واکنش آلرژیک در کودک شود.
 

آلرژی به شیر مادر در کودک

مادران شیرده ممکن است نگران باشند که آلرژی‌های غذایی خودشان را از طریق شیر مادر به کودکشان منتقل کنند، اما این امر بسیار بعید است. طبق گفتهٔ کارشناسان، واکنش آلرژیک به شیر مادر برای کودک بسیار نادر است و معمولاً واکنش ایجادشده به شیر گاوِ موجود در رژیم غذایی مادر است. در این موارد نادر، واکنش آلرژیک به شیر مادر، واکنش‌های کودک شما آشکار و شامل کولیک شدید، درد معده، راش پوستی، استفراغ، اسهال، یا مشکل تنفسی است. اگر کودک شما هر کدام از این علائم را نشان داد، لازم است با پزشک کودک خود تماس بگیرید.

پزشکان می‌گویند اگر کسی در خانوادهٔ شما آلرژی غذایی شدید دارد، برای رعایت احتیاط می‌توانید در دوره‌ٔ شیردهی‌تان، مصرف محصولات لبنی، ماهی، تخم پرندگان، بادام‌زمینی و سایر آجیل‌ها را محدود کنید. اما در بیشتر موارد، شواهدی وجود ندارد که نشان دهد رژیم غذایی شما روی احتمال ابتلای کودکتان به آلرژی یا مشکل آسم تأثیرمی‌گذارد. اگر کودک شیرخوار شما پس از خوردن غذای خاصی بهانه‌گیری و بی‌قراری می‌کند، سعی کنید مدتی از خوردن آن غذا خودداری کنید.
 

شیر خشک مناسب برای کودک مبتلا به آلرژی

اگر کودکتان ریسک بالایی برای ابتلا به آلرژی دارد و شما نمی‌توانید به او شیر بدهید، از شیر خشک‌های هایپوآلرژنیک به معنای «کمتر از حد طبیعی حساسیت‌زا» استفاده کنید. برچسب شیر خشک باید شامل کلمات «کاملاً هیدرولیزشده» باشد. شیر خشک هیدرولیزه، شیر خشکی است که در آن پروتئین شیر به قطعات بسیار کوچکی شکسته شده است. پروتئین‌ها می‌توانند آلرژی ایجاد کنند، بنابراین شکستن آنها ممکن است از بروز واکنش‌های آلرژیک جلوگیری کند.

کارشناسان، استفاده از شیر خشک‌های سویا را به عنوان راهی برای جلوگیری از بروز آلرژی در کودکانی که در معرض ریسک بالایی برای ابتلا به آلرژی هستند، توصیه نمی‌کند. شیرخشک‌های سویا می‌تواند در کودکان مستعد، واکنش‌های آلرژیک ایجاد کند و شواهدی وجود ندارد که نشان دهد این شیر خش‌کها در دوره‌های بعدی زندگی احتمال ابتلا به آلرژی‌ها را کاهش می‌دهد.

در عوض، امتحان کردن شیر خشک‌های حاوی پروبیوتیک‌ها یا پریبیوتیک‌ها را مد نظر قرار دهید. پریبیوتی‌کها باعث رشد پروبیوتیک‌ها در سیستم گوارش می‌شوند. برخی از تحقیقات حاکی از آن است که پریبیوتیک‌ها و پروبیوتیک‌ها ممکن است آلرژی را کاهش دهند، اما پژوهش‌ها نتایج متفاوتی را نشان داده‌اند. پس قبل از امتحان کردن این شیر خشک‌ها لازم است با پزشک کودک خود مشورت کنید.
 

پیشرفت آلرژی در کودک

حتی اگر فرزندتان اولین سال زندگی خود را بدون نشان دادن علائم آلرژی به پایان ببرد، باید همچنان گوش به زنگ علائم آلرژی باشید. سیستم ایمنی بدن او به طور کامل بالغ نشده است و هنوز هم فرصت اشتباه کردن و ایجاد آلرژی را دارد.

یک راه محافظت از کودکتان این است که از هوایی که تنفس می‌کند محافظت کنید. مهم‌تر از همه، او نباید دود سیگار را تنفس کند. دود دست دوم سیگار ریه‌ها را تحریک می‌کند و باعث می‌شود کودکان در مقابل مشکلات جدی سلامت، از آسم گرفته تا سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، آسیب‌پذیر شوند.

بچه‌های بزرگ‌تر هم هنوز از ریسک ابتلا به آلرژی در امان نیستند. وقتی فرزندتان به سن ورود به مدرسهٔ ابتدایی می‌رسد، سیستم ایمنی بدن او تقریباً به طور کامل بالغ شده است و حتی اگر به نظر می‌رسد که به هیچ چیز آلرژی ندارد، بدان معنا نیست که هرگز به آن مبتلا نخواهد شد.

اگر در خانوادهٔ شما سابقهٔ آلرژی وجود دارد، منطقی است که حتی اگر فرزندتان بدون حتی یک عطسه تا این سن رسیده است، باز هم از او حفاظت کنید. آنچه می‌توانید را برای ضدآلرژی کردن خانه انجام دهید و در مورد واکنش کودک به غذاهای جدید، هشیار و گوش به زنگ باشید.
 

جلوگیری از ابتلای کودک به آلرژی

اطلاعات متناقض زیادی در مورد جلوگیری از آلرژی یا به تأخیر انداختن آن از طریق تأخیر یا تسریع قرارگیری در معرض مواد بالقوه آلرژی‌زا وجود دارد.

برخی از متخصصان آسم و آلرژی معتقدند که در آینده قادر خواهند بود به ژنتیک کودک نگاه کنند و با اطمینان بگویند که این کودک ممکن است که به چه چیزی آلرژی داشته باشد و برای جلوگیری از آن چه کاری باید انجام شود. اما واقعیت این است که در حال حاضر هیچ راه قطعی و کاملی نیست که به شکلی قابل پیش‌بینی و مطمئن به رفع این مشکل کمک کند.

اما به هر حال، اگر شما یا همسرتان به گربه‌ها آلرژی دارید، در هر صورت نمی‌خواهید یک گربه یا هر حیوان یا مواد آلرژی‌زای دیگری در خانه داشته باشید. همچنین صرف نظر از اینکه کودکتان آلرژی دارد یا خیر، تمیز نگه داشتن خانه‌، به خصوص اتاق کودک و به حداقل رساندن کپک و هیره در آن فکر درست و خوبی است.

همچنین در گذشته تصور بر این بود که غذاهای آلرژی‌زا مانند تخم پرندگان یا دادن ماهی به کودکان در سال اول زندگی کاری غیرمنطقی است، اما این نظریه امروزه رد شده است. یک آکادمی طب اطفال معتبر در دنیا می‌گوید، هیچ ایرادی ندارد که این غذاها را از شش ماهگی به کودک خود بدهید، به شرطی که آنها را یکی‌یکی وارد رژیم غذایی‌اش کنید و برای معرفی غذای بعدی حداقل دو یا سه روز صبر کنید.

با این حال، اگر کودک شما سابقهٔ آلرژی غذایی یا اگزمایی دارد که به درمان پاسخ نمی‌دهد، قبل از امتحان کردن هر گونه مواد آلرژی‌زا، لازم است با پزشک اطفال کودکتان مشورت کنید.

312 - آنچه باید درباره آلرژی و حساسیت در کودکان بدانیم

انواع آلرژی تنفسی:

بهاری: هیچ درمانی برای آن وجود ندارد، اما می‌توانید اقداماتی را برای جلوگیری از آن انجام دهید.

تابستانی: آلرژی تابستانی معمولا توسط گرده‌ی گیاهان ایجاد می‌شود.

پاییزی: گرد و غبار بزرگترین عامل ایجاد آلرژی در پاییز است.

زمستانی: علائم آلرژی در زمستان افزایش می‌یابند و فرد مجبور می‌شود زمان بیشتری را در منزل سپری کند.

فصلی یا تب یونجه: به عنوان رینیت آلرژیک یا آبریزش بینی آلرژیک نیز شناخته می‌شود، نوعی اختلال ایمنی است که باعث پاسخ حساسیتی به گرده و دیگر مواد می‌شود.

دو نوع تب یونجه وجود دارد: نوع فصلی که فقط در طی فصولی گرده افشانی گیاهان رخ می‌دهد و نوع پایدار که در کل طول سال وجود دارد.

 آلرژی به گرده

 آلرژی به هاگ گیاهان و کپک ها

آلرژی به گرد و غبار

آلرژی به سگ

آلرژی به گربه: آلرژی به گربه دو برابر شایع‌تر از آلرژی به سگ است.
 

انواع آلرژی غذایی:

آلرژی به شیر: علائم آن شامل خس خس سینه، استفراغ و کهیر است. اگر از حساسیت به شیر رنج می‌برید، اجتناب از محصولات شیری و مواد غذایی حاوی شیر تنها راه جلوگیری از واکنش‌های آلرژیک است.

آلرژی به کازئین: اگر خوردن یک لیوان شیر و یا یک تکه پیتزا باعث تورم لب‌ها، کهیر یا نشانه های دیگر می‌شود ممکن است به پروتئین کازئین موجود در شیر آلرژی داشته باشید. یکی دیگر از پروتئین‌های موجود در شیر، پروتئین وی (Whey Protein) است. برخی از افراد به کازئین و پروتئین حساسیت دارند.

آلرژی به تخم مرغ: در کودکان بیشتر از بزرگسالان دیده می‌شود.

آلرژی به گندم: پیشگیری از این آلرژی می‌تواند مشکل باشد زیرا گندم در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد.

آلرژی به مغزها و آجیل: تنها راه جلوگیری از واکنش‌های حساسیتی، اجتناب از آجیل‌هایی مانند بادام زمینی، گردو، بادام هندی و سایر غذاهای حاوی آجیل است.

آلرژی به صدف دارها: اگر به یک نوع از سخت پوستان آلرژی دارید، ممکن است با دیگر صدف دارها نیز حساسیت داشته باشد.

آلرژی به سولفید: سولفیدها گروهی از ترکیبات گوگردی هستند که ممکن است به طور طبیعی در غذاها وجود داشته باشند یا به عنوان نگهدارنده به غذا اضافه شوند. سازمان FDA تخمین می‌زند که یک نفر از هر ۱۰۰ نفر به این ترکیبات حساسیت دارند.

آلرژی به سویا: سویا، سس سویا و Tofu (پنیر سویا) بخش بزرگی از غذاهای فرآوری شده است که می‌تواند حساسیت‌زا باشد.

عدم تحمل غذا

آلرژی به ماهی

آلرژی پوستی
 

علائم آلرژی پوستی:

بثورات: بثورات یکی از علائم شایع آلرژی پوستی هستند. نواحی پوستی تحریک شده، قرمزو متورم می‌گردد که می‌تواند دردناک یا خارش دار باشد.

اگزما: تکه‌هایی از پوست ملتهب می‌شود و می‌تواند خارش و خونریزی بدهد.

درماتیت تماسی: بلافاصله پس از تماس با آلرژن، پوست قرمز شده و ممکن است خارش دار باشد.

گلو درد: حلق یا گلو ملتهب می‌شود.

کهیر: قرمزی، خارش و تاول که با اندازه و شکل‌های مختلف بر روی سطح پوست ایجاد می‌شود.

تورم چشم‌ها: آبریزش و خارش چشم باعث پف کردن چشم‌ها می‌شود.

خارش: به علت تحریک و التهاب در پوست ایجاد می‌شود.

سوزش: التهاب پوست منجر به ناراحتی و احساس سوزش پوست می‌شود.
 

آلرژی پوستی:

درماتیت تماسی: زمانی که ماده‌ای حساسیت‌زا با پوست تماس می‌یابد، سیستم ایمنی بدن آن را مورد حمله قرار می‌دهد و آنتی‌بادی تولید می‌کند که نتیجه‌ی آن بثورات خارش دار و قرمز در محل تماس آن ماده است.

کهیر و آنژیوادم: تاول و کهیر قرمز رنگ و متورم به شکل تکه ای، به‌طور ناگهانی بر روی پوست ظاهر می‌شوند. در آنژیوادما، تورم در زیر پوست، نه بر روی سطح پوست، اتفاق می‌افتد.

316(1) - آنچه باید درباره آلرژی و حساسیت در کودکان بدانیم

آلرژی به سم پیچک، بلوط، و سماق: پیچک سمی، بلوط سمی و سماق سمی گیاهانی هستند که حاوی روغن تحریک کننده‌ای به نام اوروشیول هستند. اوروشیول باعث ایجاد واکنش آلرژیک هنگام تماس با پوست می‌شود و باعث بروز خارش می‌شود که در عرض چند ساعت یا چند روز پس از قرار گرفتن در معرض سم، ظاهر می‌شود.

آلرژی به نیش حشرات: نیش زنبور عسل، زنبور زرد، زنبور سرخ و مورچه آتشین اغلب آلرژی‌زا است. علائم آن شامل تورم(ادم) در محل نیش، خارش و کهیر در سراسر بدن، سرفه، تنگی قفسه‌ی سینه، خس خس سینه، تنگی نفس و آنافیلاکسی است.

آلرژی به نور خورشید: قرار گیری بیش از حد در معرض اشعه‌ی ماوراء بنفش باعث سوختن پوست می‌شود.

آلرژی به لوازم آرایشی و بهداشتی: مواد خاص استفاده شده در لوازم آرایشی، مانند رایحه و مواد نگهدارنده، می‌تواند به عنوان آلرژن عمل کرده و باعث واکنش‌های آلرژیک شوند.

آلرژی به نیکل
 

تشخیص بررسی‌های آزمایشگاهی

ابتدا دکتر آلرژی درباره نشانه‌ها از شما سوال می‌کند و معاینه‌ی فیزیکی انجام می‌دهد. سپس درباره‌ی هر غذای غیرمعمولی که ممکن است اخیرا خورده باشید و هر ماده‌ای که با آن تماس داشته باشید می‌پرسد. در نهایت، آزمایش خون و آزمایش پوستی می‌تواند آلرژن‌هایی را که پزشک به آن‌ها مشکوک است را تایید کند یا تشخیص دهد. با این حال آگاه باشید که این آزمایش‌ها می‌توانند مثبت کاذب یا منفی کاذب باشند.

تست پوستی: پزشک پس از خراشیدن پوست مقدار کمی آلرژن پروتئینی را در تماس با محل خراش قرار می‌دهد. اگر حساسیت داشته باشید در محل خراش ضایعات پوستی و کهیر ایجاد خواهد شد.

آزمایش خون: آنتی‌بادی ای  که هنگام حساسیت در خون آزاد می‌شود، تحت عنوان ایمونوگلوبولین (IgE) شناخته می‌شود. در آزمایش خون IgE خاصی (sIgE) در خون اندازه‌گیری می‌شود.
 

تشخیص‌های افتراقی 

سرماخوردگی: آبریزش بینی، عطسه و سرفه از علائم شایع آنها هستند که در سرماخوردگی و عفونت سینوس نیز اتفاق می‌افتند. علایم همراه می‌تواند در افتراق بین بیماری‌ها کمک کند. به عنوان مثال، آلرژی می‌تواند باعث خارش پوست و چشم شود. سرماخوردگی می‌تواند باعث بدن درد و تب شود. عفونت سینوس معمولا با ترشحات غلیظ و زرد از بینی همراه است. آن می‌تواند در طولانی مدت سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و مستعد ابتلا به عفونت‌های ویروسی کند که ویروس سرماخوردگی یکی از آن هاست.

سرفه آلرژیک: هنگامی که فردی مبتلا به آلرژی فصلی در معرض آلرژن قرار گیرد، راه‌های هوایی تنگ شده و منجر به سرفه می‌شود. تب یونجه می‌تواند نشانه‌هایی مانند عطسه، سرفه‌ی مزمن و تنگی نفس ایجاد کند. تب یونجه مسری نیست، اما می‌تواند ناراحت کننده باشد. بر خلاف سرفه‌های مزمن، سرفه‌ی ناشی از آن و تب یونجه موقتی است و تنها در زمان‌های خاصی از سال که گیاهان گل می‌دهند علائم آن را تجربه می‌کنید. علاوه بر این، آلرژی فصلی می‌تواند باعث آسم شود، و آسم می‌تواند موجب سرفه شود.

برونشیت: برونشیت می‌تواند ناشی از ویروس و باکتری و یا آلرژی باشد که دو نوع دارد. نوع اول، برونشیت حاد، معمولا پس از چند روز یا چند هفته بهبود می‌یابد. برونشیت مزمن می‌تواند به مدت چندین ماه، پایدار باشد و اغلب عود می‌کند. سرفه تنها علامت مشترک بین برونشیت مزمن و حاد است. قرار گرفتن در معرض آلرژن‌هایی که در محیط خانه یا کار یافت می‌شوند مانند دود سیگار، آلودگی هوا، گرد و خاک، گرده‌ی گیاهان و گازهای شیمیایی، شایع‌ترین علت برونشیت مزمن هستند.

منبع: سایت دکتر دکتر
سایت مادر شو
سایت دکتر تو

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد