خانه » همه » مذهبی » اثبات مهدویت از کتب اهل تسنن در ‘مهدویت در صحاح سته’

اثبات مهدویت از کتب اهل تسنن در ‘مهدویت در صحاح سته’


اثبات مهدویت از کتب اهل تسنن در ‘مهدویت در صحاح سته’

۱۳۹۲/۰۷/۱۷


۲۱۳ بازدید

اثبات مهدویت از کتب اهل تسنن در ‘مهدویت در صحاح سته’

ممهدویت در صحاح سته’ معتقد است، در معتبرترین منابع اهل تسنن که صحاح سته می‌باشند، اصل اعتقاد به مهدی و بعضی علائم ظهور و شرایط خروج حضرت مطرح شده و بسیاری از آنها با احادیث شیعی منطبق است.

اثبات مهدویت از کتب اهل تسنن در ‘مهدویت در صحاح سته’

ممهدویت در صحاح سته’ معتقد است، در معتبرترین منابع اهل تسنن که صحاح سته می‌باشند، اصل اعتقاد به مهدی و بعضی علائم ظهور و شرایط خروج حضرت مطرح شده و بسیاری از آنها با احادیث شیعی منطبق است.

نویسنده در مقدمه‌ کتاب “مهدویت در صحاح سته” هدف و ایده خود را از نگارش این کتاب اثبات مهدویت از کتب اهل تسنن معرفی می‌کند و اثبات می‌کند در معتبرترین منابع اهل تسنن که صحاح سته می‌باشند، در احادیث فراوانی، اصل اعتقاد به مهدی و حسب و نسب آن حضرت و حتی بعضی علائم ظهور و شرایط خروج حضرت مهدی(عج) مطرح شده است و بسیاری از آنها با احادیث و روایات معتبر شیعی منطبق است.

در ابتدای هر فصل درآمدی ذکر شده است که خواندن مقدمه ابتدایی و درآمد هر فصل برای درک هرچه بیشتر کتاب ضروری است زیرا مباحث کتاب پراکندگی زیادی دارد و فهم هر بخش مختص همان بخش است. از آنجایی که موضوع کتاب مهدویت است نویسنده پژوهشش را فقط درمورد همین موضوع انجام داده است و دیگر مسائل اهل تسنن یا دیگر مسائل اصلی مهدویت را مطرح نکرده است.

شیوه نگارش کتاب علمی و پژوهشی است و با موضوع و متن کتاب که بررسی حدیثی است مطابقت دارد، نویسنده برای این که بتواند از این شیوه را صحیح پیاده کند تنها به ذکر حدیث پرداخته و هر حدیث و مشابهش را از مصادر و کتب مختلف اهل تسنن با روایت‌های مختلف نقل کرده و وجوه تمایز آن‌ها را بررسی کرده و سپس با در نظر گرفتن قدر متیقن احادیث مشابه به بررسی آن مسأله از منظر روایی پرداخته اما به دلیل اینکه روش بحث کردن نویسنده برای اثبات مدعایش پذیرفتن مسلمات روایی و رجالی اهل تسنن است به وجوه رجالی احادیث ذکر شده نپرداخته است.

عنوان کتاب “مهدویت در صحاح سته” کاملا روشنگر موضوع کتاب است و به مخاطب برای انتخاب کتاب مورد نظرش کمک می‌کند. طرح جلد کتاب هم نمایی از کتب صحاح سته می‌باشد که هم منظور مخاطب از صحاح سته را برای خوانندگانی که با این کتب آشنایی ندارند روشن می‌کند و هم متناسب با بحث کتاب است.

کتاب شامل چهار بخش و پنج فصل می‌باشد و این امر باعث دوگانگی تقسیم‌بندی می‌شود. در چهار بخش اول نویسنده سعی کرده است مسائل کلی‌تر و صرفا پژوهشی را جای دهد. چهار بخش او عبارتند از: جایگاه مهدویت در اهل سنت، صحاح سته و صاحبان آن، احادیث عام مهدوی در صحاح سته، مهدویت و احادیث خاص در صحاح سته.

این تقسیم‌بندی از نظم خاصی تبعیت نمی‌کند و نامی که برای هر سرفصل انتخاب شده به خواننده کمک نمی‌کند تا فهمی نسبی نسبت به مسائل آن فصل به دست‌آورد. در پنج فصل بعدی نویسنده در صدد تبیین جزئی مهدویت در احادیث اهل تسنن و ذکر شاهد مثال‌ها و مصادیقی از روایات مهدوی است. این پنج فصل عبارت‌اند از: حسب و نسب امام مهدی(عج)، شمایل و سیمای مهدی(عج)، شرایط و علائم ظهور، حکومت جهانی حضرت مهدی، ویژگی‌های حکومت حضرت مهدی(عج).

بر خلاف چهار بخش ابتدایی تقسیم بندی این فصول مطابق زمان منظم شده است و اسامی هر سرفصل گویای موضوع اصلی هر فصل می‌باشد.

با توجه به روش نگارش کتاب و موضوع کتاب مخاطب اصلی این کتاب دانشجویان، طلاب و جوانان هستند. هدف اصلی نویسنده اثبات مهدویت مطابق با عقاید تشیع از کتب اهل سنت است و به دلیل ذکر جامع احادیث و تجمیع و تحلیل آنها در این امر موفق بوده است. نویسنده سعی کرده است کاملا بی‌طرف روایات اهل تسنن را واکاوی کند و سپس با روایات تشیع تطبیق دهد به همین علت می‌توان گفت نویسنده در صدد اثبات عقاید شیعه در مقابل اهل تسنن می‌باشد.

در انتهای کتاب نویسنده به عنوان نتیجه‌گیری ابتدا اعتقاد به منجی را یک امری فطری و فراملی می‌خواند و سپس با استناد به مباحث کتاب تطابق مهدویت شیعه و سنی را نشان می‌دهد.

بعد از نتیجه‌گیری نویسنده منابعی را که از آنها استفاده کرده است را به صورت فهرست وار ذکر می‌کند که شامل نود منبع شیعی و سنی می‌شود. برای مستند و مستدل‌تر شدن کتاب در هر بخش نویسنده در پانویس‌ها آدرس دقیق کتاب مرجع و منبع آن بحث را ذکر کرده است که علمی بودن کتاب را به خوبی نشان می‌دهد. در پانویس‌ها نویسنده مبنایش شرح بیشتر و یا بیان نظر دیگران نبوده است.

با اینکه گستره پژوهش کتاب وسیع می‌باشد اما نویسنده سعی کرده است به صورت مختصر آن را بیان کند به همین خاطر کتاب حجیم نیست و صفحه آرایی و طرح روی جلد متناسب با محتوای علمی کتاب است.

شایان ذکر است، “مهدویت در صحاح سته” نوشته سید‌رضی قادری در 188 صفحه، سال 90 از سوی بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود(عج) منتشر شد.

پایان پیام/

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد