خانه » همه » مذهبی » ارشاد همسر

ارشاد همسر


ارشاد همسر

۱۳۹۶/۰۸/۰۴


۳۴۰ بازدید

بسم الله الرحمان الرحیم
سلام علیکم
بنده سوالاتی رو با کدهای ۱۱۵۳۵۱۲ و ۱۱۵۳۶۱۵ و ۱۱۵۴۴۹۹ از محضرتون پرسیدم
شما در پاسخ نکاتی رو بمن فرمودید ازتون تقاضا میکنم که نکاتی را در زمینه جگونگی نفوذ و تاثیرگذاری در دیگران را برام ذکر کنید.
چون احساس میکنم این منم که نمیتونم بدرستی با همسرم ارتباط برقرار کنم و معارف دینی رو بهشون بگم.

پرسشگر ارجمند، تکرار ارتباط شما، نشانه افتخاریست که در جلب اعتماد شما داریم.در پاسخ به سوالتان ما به برخی از روش‌های تأثیرگذاری بر دیگران اشاره می‌کنیم. شما با یادگرفتن و پیاده کردن این مهارت‌ها، قطعاً می‌توانید بر همسرتان تأثیرگذار باشید و به نتایج شیرینی دست پیدا کنید.
1. صمیمیت و ابراز آن: صمیمانه وی را دوست داشته باشید و محبت قلبى خود را به او اظهار دارید. علاقه قلبى و ابراز آن مهم ترین گشاینده راه ارتباط مفید و مؤثر است. باید سعی کنید بر قلب و دل همسرتان حکومت کنید.
2. برخورد با نشاط: یکی از تکنیک های مؤثر ارتباطى به منظور جلب نظر دیگران و تأثیرگذارى بر آنها، داشتن برخورد شاد و با نشاط است. سلام و احوال پرسى کردن، تبسم بر لب داشتن، احترام به طرف مقابل و پذیرش وى راه نفوذ در قلب او است. در فرهنگ اسلامى نیز نسبت به امورى از قبیل سلام کردن، مصافحه، تبسم، احترام، ابراز محبت و علاقه قلبى به دیگران سفارش زیادى وجود دارد.
3. آغاز مثبت: یک یا چند نکته مثبت و ارزشمند را در فرد مورد نظرتان شناسایى و برجسته سازید و با تحسین صادقانه به جهت وجود آن امر مثبت، ارتباط خود را با وى محکم سازید و هیچ گاه رابطه خود را با نکته اى منفى آغاز نکنید.
4. عدم سرزنش مستقیم: در صورتى که اشتباه و لغزشى در او مشاهده کردید، به طور مستقیم از او گلایه نکنید و وى را مورد انتقاد مستقیم و سرزنش قرار ندهید. وقتى تذکر اخلاقى با کنایه و اشاره گفته شود، زودتر اثر مى بخشد تا اینکه با صراحت از گناه یا اشتباه نام برده و انتقاد گردد. چه بسا برخورد مستقیم و بى پرده با گناه و لغزش در مراحل اولیه، سبب گستاخى و جرأت بیشتر وى شود و زشتى کار در نظر او رنگ باخته و به توجیه آن بپردازد و یا به شکل دیگرى مقاومت کند. بنابراین باید مانند یک دوست دلسوز یا مشاورى دانا با او برخورد شود. امام على(ع) مى فرماید: «موقعى که جوان نورسى را به سبب گناهانش، نکوهش مى کنى، مراقب باش که قسمتى از لغزش هایش را نادیده انگارى و از تمام جهات مورد اعتراض و توبیخش قرار ندهى، تا جوان به عکس العمل وارد نشود و نخواهد از راه عناد و لجاج، بر شما پیروز گردد»(1)
5. خودگشایی: قبل از انتقاد از دیگران، مى توانید به برخى از اشتباهات، شکست ها و ناکامى هاى خود در زندگى و چگونگى اصلاح و بهبود آن اشاره کنید. خودگشایى باعث نزدیکى به او شده و فضاى صمیمیت را مى گشاید. خودگشایى، اضطراب را کاهش مى دهد؛ چون وی اطمینان مى یابد که در احساسات یا ترس ها، تردیدها، مشکلات، سختى ها و ناکامى هاى خود تنها نیست. البته استفاده از این روش نباید موجب افشاى اسرار و رازهاى پنهان آدمى شود.
6. شنونده خوب بودن: بکوشید شنونده خوبى باشید و زمینه اى فراهم آورید که همسرتان درباره خودش، براى شما حرف بزند. اگراو احساس کند شنونده خوبى براى سخنان خود یافته است، به راحتى مى توانید افکار و احساسات خود را به او منتقل کنید و به ایجاد ارتباط با او اقدام نمایید. در این مرحله شنونده مى تواند به تأثیرگذار خوبى تبدیل شود. پیامبر اکرم(ص) شنونده بسیار خوبى بود. همین خلق نیکوى آن حضرت، یکى از مهم ترین عوامل مقبولیت و محبوبیت او بین مردم بود.
7. ارج گذارى: به او اعتبار بدهید، شخصیتش را ارج بنهید و کارى کنید که احساس اهمیت و شخصیت کند.
8. پذیرش مثبت بدون شرط: کارى کنید که طرف مقابل احساس کند او را به دلیل ارزش ذاتى اش پذیرفته اید و به او اهمیت مى دهید و به عنوان یک انسان مورد احترام صادقانه و خالصانه شما قرار گرفته است و بدون توجه به نکات ضعف و عیوبى که دارد مورد پذیرش شما است. این توجه و پذیرش مثبت، به طرف مقابل احساس ارزشمندى مى بخشد و تأثیر پذیرى اش را نسبت به شما افزایش مى دهد.
9. ایجاد انگیزش: نسبت به کار مثبتى که مى خواهید انجام دهید، میل شدیدى در همسرتان ایجاد کنید و فضاى روانى لازم براى انجام دادن آن فراهم را سازید. کوچک ترین پیشرفت را در طرف مقابل، تحسین نموده و با تشویق او کارى کنید که احساس کند حرکت به سمت مطلوب و جبران اشتباهات، ساده است و به خوبى مى تواند مشکلات را حل و کاستى ها را جبران کند.
10. رفتار مطلوب: رفتارهاى خوبى را که از دیگران نسبت به خود انتظار دارید، با او در پیش گیرید. به عبارت دیگر آنچه را براى خود مى پسندید، براى وى نیز بپسندید و او را به سوى آن رهنمون شوید.
11. تحمیل گریزى: نقطه نظرات و دیدگاه هاى خویش را بر وی تحمیل نکنید؛ زیرا معمولاً افراد دوست ندارند به آنان دستور داده شود.
12. هدیه دادن: گاهى لازم است از اهرم هدیه دادن استفاده شود. تأثیرپذیرى دیگران در پرتو نیکى و احسان، چندین برابر است. مخصوصاً که خانم‌ها خیلی این مسائل برایشان مهم است و در ذهنشان می‌ماند. یک شاخه گل هم می تواند هدیة خوبی باشد و همیشه نیازی به هدیه‌های گران قیمت نیست. همچنین همیشه دنبال یک مناسبت، مثل سالروز ازدواج یا تولد و … ) برای هدیه گرفتن نباشید. در پرتو محبت به وجود آمده، مى توان به جلب اعتماد طرف مقابل پرداخت و تأثیرگذارى خود را افزایش داد.
13. گفتار زیبا: سخن نیکو را به نوعى سحر تشبیه کرده اند که در جان و اعماق وجود افراد تأثیرگذار است. بنابراین در استفاده از کلمات و جملات براى ایجاد ارتباط و تأثیرگذارى، باید به اندازه کافى دقت و بهترین کلام در کوتاه ترین و زیباترین جملات و الفاظ بیان شود.
14. تبلیغ عملى: آنچه نقش اساسى ترى در مسئله تأثیرگذارى دارد، عملکرد و رفتار شماست. امام صادق (ع) می فرماید: « به وسیله اى غیر از زبان خود، مردم را به کارهاى خیر و صحیح دعوت کنید.» (2) رفتار و منش شخصى و اعمال افراد، بیش از هر چیزى در ذهن دیگران ماندگار است. البته این بدین معنا نیست که از زبان استفاده نشود ولی قطعاً باید بیشترین تلاش ما این باشد که رفتار خودمان برای دیگران الگو باشد.
15. توجه به تفاوت ها: نسبت به تفاوت هاى فردى موجود در بین افراد، هشیار بوده و هیچ گاه همسرتان را با دیگران مقایسه نکنید. این کار علاوه بر این که اثر مثبتی ندارد، خدای ناکرده باعث دلسردی خود شما هم می‌شود.
16. همدلى: یعنی در نگرانی ها، اضطراب ها، غم ها و مشکلات او سهیم و با وی همراه شوید.
17. رعایت اصل تدریج: در عین جدى بودن و جدى رفتار کردن، باید همواره انعطاف پذیرى مناسب را حفظ نمود. نباید انتظار داشت تغییر و اصلاح در اندیشه و رفتار همسرتان ناگهانى، بلافاصله و یک مرتبه انجام گیرد؛ این مسئله نیازمند زمان و تدریج است. همسرتان سال‌ها با همین خصوصیات اخلاقی و ویژگی‌های رفتاری زندگی کرده است. بنابراین باید به وی، زمان و فرصت کافى بدهید تا به تدریج تغییر و تحول لازم را در خود ایجاد کند.
18. اطلاع از ویژگی‌ها و تفاوت‌های زنان و مردان: تفاوت‌های بین زن و مرد یکی از مسائل مهمی است که شما باید مد نظر داشته باشید. ما بسیاری از اوقات به این دلیل که از روحیات همسرمان بی‌اطلاعیم مرتکب اشتباهاتی می‌شویم که گاهی اوقات جبران آنها هم بسیار مشکل است. برای اطلاع از ویژگی‌ها و تفاوت‌های زنان و مردان می‌توانید به این کتاب مراجعه فرمایید: ویژگی‌ها، تفاوت‌ها و نیازهای عاطفی زنان و مردان، مجتبی حیدری، قم، انتشارات مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره).
19. افزایش اطلاعات دینی: سعی کنید اطلاعات خودتان دربارة مسائل دینی روز به روز افزایش دهید تا بتوانید اطلاعات صحیحی را در اختیار همسرتان قرار دهید. همچنین اگر همسرتان اهل مطالعه است، می‌توانید کتاب‌هایی در مورد مسائل دینی ،البته با زبانی ساده، برای وی تهیه کنید تا از آنها استفاده کند.
یک نکته: به هیچ عنوان کارتان را کوچک نشمارید و تا رسیدن به نتیجة مطلوبتان دست از تلاش برندارید. پیامبر عزیزمان در کلامی ارزشمند به حضرت علی (ع) چنین می‌فرماید: « این که یک نفر به دست تو هدایت شود، برای تو بهتر است از تمام چیزهایی که خورشید بر آنها طلوع و غروب می‌کند (یعنی از تمام دنیا)» (3) پس با توکل به خدا و استمداد از ائمه اطهار با انگیزه و تلاش بیشتری کارتان را پیگیری کنید که حتماً موفق خواهید شد. ما هم برایتان آرزوی سربلندی و موفقیت می‌کنیم.
(1) ابن ابى الحدید، عبدالحمید، شرح نهج البلاغه، تحقیق مجدد ابوالفضل ابراهیم، داراحیاء الکتب العربیه، ج 20، ص 333. (2) کافى، ج 2، ص 78. (3) همان، ج5، ص28.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد