پرسش:
چه اصول اخلاقی را باید در پزشکی رعایت کنیم؟ پرستار تا چه حدی در برابر بیمار وظیفه دارد؟ بعضی بیماران واقعا پرتوقع هستند. توی این وضعیت کار می کنیم و با تاخیر حقوق می گیریم! با این وضعیت اقتصادی، نمی توانیم مخارجمان را تامین کنیم! گاهی واقعا انگیزه و حوصله کار نداریم. چه باید کرد؟ آیا مدیون می شویم و حق الناسی به عهده ماست؟ ممنون که کامل توضیح میدهید.
پاسخ:
مقدمه:
پزشکی و پرستاری یکی از حرفههای محبوب و ارزشمند در معارف اسلامی است که با خاطر حفظ جان انسانها ارزش بالایی دارد. این حرفه نیز مانند سایر شغلها اصول و قوانین اخلاقی دارد که اگر رعایت شود میتواند ارزش و تقدس آن را بالاتر ببرد که در ادامه به بخشی از آنها اشاره میکنیم:
1. بر اساس آموزههای دینی دلسوزی و محبت به بیماران که خود را در پرستاری و مراقبت و انواع رسیدگیها نشان میدهد، بسیار ارزشمند است و ثوابهای زیادی دارد. پیامبر خدا صلیالله علیه و آله و سلّم: «هر کس یک شبانهروز بیمارى را پرستارى کند، خداوند، او را همراه با ابراهیم خلیل، برمىانگیزد و بهسان برقى پُر درخشش، از صراط مىگذرد.»(1) همچنین از امام على علیهالسلام نقل است که پیامبر خدا فرمود: «هر کس در برآوردن نیاز بیمارى بکوشد، خواه آن را برآورد و خواه برنیاورد، از زیر بار گناه خویش بیرون مىرود، بهسان آن روز که از مادر، زاده شده است، در این هنگام، مردى از انصار گفت: اى پیامبر خدا، پدر و مادرم به فدایت! اگر بیمار از خانواده شخص باشد، آیا درصورتیکه در برآوردن نیاز خانواده خویش بکوشد، این کار، پاداش بیشترى ندارد؟ فرمود: چرا دارد.»(2) بنابراین پرستاری یکی از باارزشترین کارهای اخلاقی است که برای سلامتی دیگران تلاش میشود و حفظ جان یک انسان و زنده کردن او مساوی با زنده کرده همه عالم در قرآن دانسته شده است (3).
2. در بعد اصول اخلاقی پزشکی بسیار زیاد میتوان نوشت و در این زمینه کتب و مجلههای اختصاصی برای اخلاق پزشکی تدوینشده است. مهمترین اصول اخلاق پزشکی را میتوان در این اصول خلاصه کرد:
الف: اصل تخصص در کار: پزشک و پرستار کارآزموده و کاردان میتواند بیماری مراجعهکنندگان را به نیکی تشخیص بدهد و از شیوه درمان آنها نیز آگاه باشد. در غیر این صورت، پی آمدهایی چون به خطر افتادن سلامتی و جان بیمار، اتلاف وقت و بازماندن فرد بیمار از کار و زندگی، پرداخت هزینههای سنگین و مصرف داروهای بیاثر، در انتظار بیمار است.
ب: اصل تعهد و فداکاری: پزشکان و پرستاران همواره در معرض بیماری هستند و فداکاری و حفظ جان دیگران است که ارزش و تقدس به کار آنان میبخشد؛ بنابراین اگر فداکاری و ایثار نباشد و خداینکرده سود و منافع مالی در اولویت باشد از اصول اخلاقی دور شدهایم.
ج: اصل رازداری: پزشک و پرستار بهنوعی محرم راز بیماران هستند و این رازداری باعث ایجاد آرامش و حتی تلقین مثبت در بیمار میشود. به همین دلیل سزاوار است، پزشک و پرستار با بیمار خود، رفیق و نگهدار اسرار وی باشند؛ زیرا رفتار دوستانه، مایه آرامش و راحتی روان بیمار میشود.
د: اصل عدالت: یعنی مسائل مربوط به توزیع منابع بهداشتی درمانی کمیاب و تصمیمگیری در مورد اینکه چه کسی چه درمانی را دریافت میکند، در این مورد عدالت و انصاف و برابری رعایت گردد. به همه بیماران بهصورت مساوی و بر اساس کرامت انسان امکانات و سرویس داده شود و فرقی بین فقیر و غنی و پولدار و تهیدست در خدمترسانی نباشد.
و: اصل سودرسانی و عدم ضرر رسانی: یعنی فرد شاغل در این حوزه باید به نفع بیمار و سود او عمل کند؛ و تلاش کند که به فرد آسیبی وارد نشود.
اصول دیگری نیز میتوان بیان کرد مانند اصل احترام به بیمار، اصل صداقت در مورد بیماری با بیمار و…
3. در مورد سختی و فشار کار که نوشتید حق با شماست. گاهی انسان حوصله وتوانش محدود میشود، ولی لزوماً این به معنای کمکاری نیست. این طبیعی است که هر انسانی در سختیها و فشارها توانش محدود میشود و کم میآورد، ولی تا زمانی که اصول را زیر پا نگذاشتهاید و کاری عمداً خلاف سلامت بیمار انجام نداده باشید مدیونی ندارد و حقالناسی نیست. هرکسی ازجمله پرستار در حد توانش مسئولیت دارد. بلکه برعکس؛ کسی که در اوج سختی و فشار مالی و کاری، دست از خدمت و پرستاری و تلاش برنمیدارد اجر و ثواب بیشتری برای او منظور میشود؛ بنابراین قدر کار و خدمت خود را بدانید و سعی کنید درهرحال از اصول و وظایف مقررشده برای خودتان کم نگذارید. در این صورت اصلاً مدیون نیستید، بلکه مأجور هستید.
نتیجه:
پرستاری و پزشکی یکی از ارزشمندترین شغلهای دنیاست چراکه حفظ جان یک انسان برابر بازنده کردن تمام انسانهاست. در این راستا اصولی برای این حرفه وجود دارد مانند اصل تخصص، تعهد و فداکاری، رازداری، عدالت، سودرسانی، عدم ضرر رسانی، احترام و صداقت و … که با رعایت انسان ارزش این حرفه بالاتر میرود. بیحوصلگی براثر فشار کاری و مالی طبیعی است و تا زمانی که به کمکاری یا ضرر رساندن به بیمار نشود حقالناس نیست، بلکه کار در فشار کاری و مالی جهادی بالاتر است و ارزشی بیشتر دارد.
کلیدواژهها:
پزشکی، پرستاری، اصول پزشکی، حقالناس.
منابع بیشتر برای مطالعه:
-ده مورد در اخلاق پزشکی، اطهر معین.
-درآمدی بر اخلاق پزشکی در اسلام، محمود متوسل.
-اخلاق پزشکی، نعمتالله یوسفیان.
-درسنامه اخلاق پزشکی، مهرداد نقی زاده و همکاران.
پینوشتها:
1. شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، دار الشریف الرضی، چاپ دوم، 1406 ق، ص 289.
2. شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، دفتر انتشارات اسلامى وابسته به جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، چاپ دوم، 1413 ق، ج 4، ص 16.
3. سوره مائده، آیه 32.