امام عصر(ع) در زمان غیبت پناهگاه علمی علما است
۱۳۹۲/۱۱/۰۸
–
۱۵۸ بازدید
امام عصر(ع) در زمان غیبت پناهگاه علمی علما است
یکی از برکات امام عصر(ع) در عالم این است که پناهگاه علمی و فکری برای علما و مراجع هستند، در زمان غیبت پناهگاه شیعیان نایبان عام حضرت و علما هستند، پس اگر امام به آنها توجه نداشته باشند، دچار مشکل می شوند.
خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام حائری پور، استاد مرکز تخصصی مهدویت در برنامه “منتظران” رادیو معارف که یک دوره آموزش رادیویی معارف مهدوی است، به موضوع فواید غیبت امام مهدی(ع) می پردازد.
یکی از برکات امام عصر(ع) در عالم این است که پناهگاه علمی و فکری برای علما و مراجع هستند، در زمان غیبت پناهگاه شیعیان نایبان عام حضرت و علما هستند، پس اگر امام به آنها توجه نداشته باشند، دچار مشکل می شوند.
خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام حائری پور، استاد مرکز تخصصی مهدویت در برنامه “منتظران” رادیو معارف که یک دوره آموزش رادیویی معارف مهدوی است، به موضوع فواید غیبت امام مهدی(ع) می پردازد.
در رابطه با آثار و برکات امام غایب این سوال مطرح می شود که در زمان غیبت چگونه از وجود امام استفاده می کنیم؟ و آیا در پرده غیبت امکان استفاده از وجود امام وجود دارد یا نه؟
باید بگوییم که امام یک شئون و وظایفی دارند. یکی از وظایف امام تشکیل حکومت است که مربوط به دوران ظهور است که تا امام ظاهر نباشد، امکان چنین خیری وجود ندارد یا مثلا هدایت و رهبری و رهنمون امام نسبت به مردم که هدایت مستقیم مربوط به حضور حضرت است. ولی باید توجه داشته باشیم که امام کارهای بسیاری در عالم انجام می دهند که وابسته به ظهور ایشان نیست و می توانند در زمان غیبت آن برکات را داشته باشند.
ولایت حضرت در عالم ولایت تکوینی است. حضرت کارهایی را در عالم انجام می دهند که هیچ مرتبط با ظهور ایشان نیست، قرآن وقتی سخن از اولیای الهی به میان می آورد، ایشان را به دو بخش تقسیم می کند، بخشی که اولیای الهی ظاهر هستند و مردم آنها را می شناسند و بخشی که غایب هستند و مردم آنها را نمی شناسند. اگرچه در میان مردم زندگی می کنند.
در سوره کهف وقتی داستان حضرت موسی مطرح می شود، می بینیم که موسی در برهه ای با اولیای الهی همراه شد تا مطالبی را یاد بگیرد، آن شخص جناب خضر(ع) بود، در مسیر، خضر کارهایی را انجام داد تصرفاتی را در عالم کرد. کشتی را سوراخ کرد، غلام را کشت، دیوار را خراب کرد. اینها کارهایی بود که خضر به عنوان ولی غایب از نظر مردم انجام می داد، حضرت موسی(ع) خضر را می دید ولی مردم او را نمی دیدند.
برخی به اشتباه فکر می کنند حالا که امام زمان(ع) غایب است. لابد دستش در عالم کوتاه است و کاری را انجام نمی دهد، در زیارت امام زمان(ع) می خوانیم: سلام بر تو ای حجتی که پنهان نیست، با اینکه حضرت پنهان است چرا می گوید پنهان نیست اگر چه امام زمان(ع) جسمش غایب است اما وظایفی که در عالم انجام می دهد، نشان می دهد که پنهان نیست.
یکی از آثار و برکات امام عصر(ع) در عالم این است که ایشان پناهگاه علمی و فکری برای علما هستند و یکی از بخش هایی که حضرت کمک می کند. کمک به علما و مرزبانان دین مردم است، در زمان غیبت پناهگاه شیعیان نایبان عام حضرت و علما هستند، مردم به آنها تکیه می کنند، در دین خود به آنها اعتماد می کنند و خط روشن وظایفشان را از آنها می گیرند. بنابراین اگر امام زمان(ع) به آنها توجه نداشته باشند، ممکن است دچار مشکل شوند.
علامه مجلسی در کتاب بحار داستانی را از جناب میرعلام آورده، مبنی بر اینکه در صحن نجف استراحت می کرد. در سیاهی شب می بیند کسی به سمت حرم حرکت می کند و با اینکه در حرم بسته بود در باز شد و آن فرد در داخل حرم نجوایی کرد و از حرم به سمت مسجد کوفه رفت. میرعلام به دنبال شخص به مسجد می رود و می بیند که آن شخص وارد مسجد شد در محراب حضرا امیر با آقایی صحبت کرد. میرعلام می گوید در راه با سرفه ای آن فرد برگشت و من دیدم که مقدس اردبیلی بود.
بعد از اصرار من علام علامه مقدس اردبیلی قول گرفتند که تا زنده است این راز بین آنها بماند، علامه اردبیلی گفتند گاهی در مشکلات علمی دچار مشکل می شوم و متوسل به حضرت امیر می گردم، این بار که متوسل شدم حضرت فرمودند: امام حی تو فرزندم مهدی در مسجد کوفه است و من آمدم سوالم را از امامم پرسیدم و الان دارم برمی گردم.
امام اگر چه غایب است ولی غیبت او به معنای این نیست که در پرده غیبت کسی به او دسترسی ندارد. درحالی که در توسلات به حضرت خیلی ها نتیجه می گیرند و راه را پیدا کنند. حتی در جریان تحریم تنباکو وقتی خبر رسید به میرزای شیرازی که انگلیس قصد دارد از این جریان بهره برداری کند میرزا فتوایی دادند و توانستد در آن زمان ایران را نجات دهند. این فتوا قطعا به راهنمایی حضرت بوده.
بنابراین درمی یابیم که امام غایب است اما آثار و برکات وجودش است و کسانی که اهل باشند، می توانند از این آثار استفاده کنند.
سوال می شود امام که در غیبت است وجودش چه اثری دارد؟ یکی از آثار وجودی حضرت این است که ما از دعای حضرت بهره مند می شویم، حضرت در غیبت است اما پیوسته دعایش شامل حال ماست در روایات داریم که وقتی نامه عمل ما دست امام می رسد حضرت وقتی خوبی های رفتار ما را می بیند برای ما دعا می کند که ما بیشتر توفیق اعمال خیر پیدا کرده و گره ای از مشکل مومنی برطرف کنیم، حضرت در حق ما دعا می کند تا مشکلات ما حل شود.
وقتی در نامه عمل ما کار بدی به حضرت گزارش می شود، حضرت درباره ما استغفار می کند. در دعای ندبه می گوییم خدایا بر ما منت بگذار. به رضایت حضرت، معلوم می شود رضایت حضرت باعث رشد و تقرب ماست. همین که ما تلاش می کنیم تا امام در پرده غیبت را از خودمان راضی نگه داریم، از نردبان ترقی معنویت بالا خواهیم رفت.
در دعای ندبه از خدا می خواهیم که خدایا مهر، لطف و عنایت او را شامل حال ما بگردان دعایی که به واسطه او به وسعت رحمت تو به رستگاری در پیشگاه تو دست پیدا کنیم. سید طاووس نقل می کند که در سحرگاهی در سرداب سامرا بودم صدای مولایم را شنیدم که با خدای خود مناجات می کرد و از خدا می خواست که خدا از گناه شیعیان درگذرد.
با تاکید این نکته را می گویم که سعی کنیم توسل به حضرت زیاد داشته باشیم ارتباطمان قوی باشد. در آیه 200 سوره آل عمران تاکید شده که با امام ارتباط قوی داشته باشیم. هر روز با امام نجوا کنیم که به نورانیت و معنویت ما کمک کند در تیرگی دنیا و در تاریکی شهر این توسلات می تواند ما را زلال کند، همچنین خواندن دعای عهد در هر روز تجدید عهدی با امام حی و حاضر است.
نشاط ما در دنیا به همین است که بتوانیم یاور امام باشیم، دعای عهد راه خوبی است که هر روز بتوانیم با حضرت ارتباط نزدیکی پیدا کنیم. در دعای عهد می خوانیم خدایا مرا از یاوران او قرار ده. کسانی که از او دفاع می کنند. در راه او گام برمی دارند، سعی کنیم هر جا هستیم اماممان را یاری کنیم و در تلاش باشیم تا اهداف حضرت را محقق نماییم.