خانه » همه » مذهبی » باسلام وتحیت ایا منظور از سر در حدیث معروف ( ،،،،، وکتمان سرنا جهاد فی سبیل الله ) چیست ؟

باسلام وتحیت ایا منظور از سر در حدیث معروف ( ،،،،، وکتمان سرنا جهاد فی سبیل الله ) چیست ؟

ابتدا لازم است متن کامل حدیث جهت یاد آوری بیان شده و سپس به مقصود از سرّ پرداخته می شود:
«عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ علیه السلام قَالَ نَفَسُ الْمَهْمُومِ لِظُلْمِنَا تَسْبِیحٌ وَ هَمُّهُ لَنَا عِبَادَةٌ وَ کِتْمَانُ سِرِّنَا جِهَادٌ فِی سَبِیلِ اللَّهِ ثُمَّ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام یَجِبُ أَنْ یُکْتَبَ هَذَا الْحَدِیثُ بِالذَّهَبِ.» (أمالی المفید، ص: 338)
امام صادق علیه السلام فرمود: نَفَس شخص اندوهگین به خاطر ظلمی که بر ما رفته، به منزلۀ تسبیح (سبحان اللَّه گفتن) است، اندوه او به خاطر ما عبادت است و پرده پوشى اسرار ما جهاد در راه خداست.
سپس فرمود: زیبنده است این حدیث با طلا نوشته شود.
به طور کلى حفظ اسرار مذهب از مسائل مسلّم و مهمی است که باید به آن پایبند بود، چرا که اگر این اسرار فاش شود و دشمنان بر آن دست یابند، موجب شورش و هجوم بر امامان(علیهم السلام) را به دنبال خواهد داشت و به نوعی سوار شدن بر دوش اهل بیت پیامبر(صلّ الله علیه و آله) خواهد بود و دشمنان، آنها و یا پیروانشان را در تنگنای موقعیت اجتماعی قرار می‌دهند.
اگرچه این حدیث در زمان صدور، مخاطبان زیادی داشت ولی امروزه هم کاربرد دارد و باید به حفظ اسرار اهل بیت(علیهم السلام) پایبند باشیم. برخی از اسراری که پاینبدی خاصی را از شیعیان طلب میکند و ممکن است با عث گمراهی یا دشمنی با اهل بیت (علهیم السلام) بشود را در زیر با توضیح مختصری آورده می شود:
1). ممکن است اشاره به بیان برخی مقامات معصومین(علیهم السلام) نزد کسی یا کسانی که ظرفیت پذیرش آن را نداشته باشند که اگر دشمنان از آن آگاه شوند حمل به غلوّ می‌کنند و آن‌را دستاویزى براى تکفیر، تضعیف و یا از میان بردن شیعیان و پیروان آنان می‌کنند در حالى که مطالبى وجود دارد که حساب شده و هماهنگ با قرآن مجید و سنت پیامبر(صلّ الله علیه و آله) می‌باشد. مانند خیلی از چیزهایی که امروزه بر بالای منبرها یا در برخی مرثیه سرایی ها و مداحی ها گفته می شود و دستاویز وهابیت برای تضعیف اسلام قرار می گیرد.
2. ممکن است اشاره به اسرار آنها در مورد نشر مکتب اهل بیت(علیهم السلام) در مناطق مختلف باشد که براى دشمنان آنها بسیار حساسیت برانگیز بود. مثلا در برخی مناطق سنی نشین کشور، اقدام به تبلیغ و نشر معارف اسلام بکنند که باعث دشمنی بیشتر بین شیعه و سنی بشود.
3. ممکن است این احادیث اشاره به زمان ها و شرایط سخت برخی ائمه (علیهم السلام) در دوران های سخت حاکمان بنی امیه و عباسی بوده است.
4. ممکن است اشاره به زمان قیام امام مهدی(عجل الله تعالی فرجه) باشد، و همان‌گونه که در بعضى از روایات اشاره شده، برخی ائمه معصومین(علیهم السلام) تصمیم بر قیام در برابر حکومت‌هاى ظالم زمان خود را داشتند، اما چون گروهى از شیعیان نا آگاه اسرار را افشا کردند، آن قیام، عقیم شد.
بنابر این، حفظ اسرار اهل بیت (علیهم السلام) ارزشی برابر با جهاد فی سبیل الله را دارد.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد