آیا هنگامی که با PC خود در حال انجام یک بازی ویدیویی هستید بازی به طور روان اجرا نمیشود؟ یا در حین اجرای بازی مشکلات گرافیکی پدید میآید؟ آیا مایلید بدانید کدام قطعه از کامپیوتر شما باعث این محدودیت در اجرای صحیح بازی از نظر گرافیکی میگردد؟
در ابتدا باید بدانید که سه قطعهی اصلی که توانایی یک PC برای اجرای بازیهای ویدیویی به آنها بستگی دارد عبارتاند از پردازنده (CPU)، کارت گرافیک (GPU) و حافظه (RAM).
در رابطه با RAM کافی است که به توصیهی سازندهی بازی ویدیویی برای هر بازی توجه کنید و از میزان رمی که در اختیار دارید اطمینان حاصل کنید. اما برای دو مورد دیگر یعنی CPU و GPU واقعیت این است که همیشه نمیتوان مدل خود را با آن چه که توصیه شده مقایسه نمود؛ به خصوص که آن چه توصیه میشود اغلب اوقات تقریبی است. بنچمارکهایی که ارزشی عمومی برای بهینهسازی تولید میکنند نیز خود برای بازی که که شما بازی میکنید بهینهسازی نشدهاند.
اما یک روش برای دانستن این که کدام قطعه یعنی CPU یا GPU مانع اجرای روان بازی میگردد وجود دارد که با آزمایشی ساده انجام میشود.
در ابتدا بازی مورد نظر خود که نمیتواند با Resolution پیشفرض به 60 FPS (فریم در ثانیه) برسد را اجرا نمایید. میتوانید این مقدار را با برنامهای چون FRAPS اندازه بگیرید. این ارزش مربوط به انیمیشنی میشود که با چشم انسان حالتی روان دارد.
سپس بیشترین Resolution که صفحهی نمایش شما یا بازی ویدیویی از آن پشتیبانی میکند را انتخاب نمایید. توجه داشته باشید که Resolution با پیکسل مشخص میگردد و در نتیجه ارتباطی با درجهی جزئیات یا گزینههای گرافیک انتخابی در بازی ندارد.
سپس چند ثانیه بازی کنید تا متوسط تعداد FPS حاصله را مشاهده نمایید.
اکنون مجدداً همهی این ها را با Resolution کمتر انجام دهید.
اگر بهبودی مهمی در FPS و زمانی که Resolution کمتری استفاده میکنید مشاهده نمودید، در این صورت میتوان گفت که این کارت گرافیک شما است که محدودیت ایجاد میکند چرا که هر چه Resolution بیشتر باشد، تراشه گرافیک یا GPU کمتر میتواند یک انیمیشن را روان اجرا نماید و یا برای اجرای بازی زیاد راحت نیست که اصطلاحاً به آن GPU Limited گفته میشود.
اما اگر با وجود کاهش Resolution، باز هم بهبودی محسوسی در FPS مشاهده نمیکنید، این دیگر به کارت گرافیک مربوط نبوده و مشکل محدودیت مربوط به CPU میشود (ترفندستان) که توانایی لازم را برای اجرای بازی مورد نظر ندارد چون یا بسیار قدیمی است و یا کیفیت آن خوب نیست. در این حالت اصطلاح CPU Limited استفاده میشود زیرا محدودیت مربوط به پردازنده است.
در حالت سوم اگر با کاهش وضوح، FPS بهبودی کمی یافت که زیاد محسوس نبود، احتمالاً هر دو قطعه یعنی CPU و GPU برای اجرای بازی مورد نظر کافی نبوده و مشکل دارند. در این صورت PC شما هم GPU Limited و هم CPU Limited است.