طلسمات

خانه » همه » مذهبی » برنامه برای درک و فهم قرآن

برنامه برای درک و فهم قرآن


برنامه برای درک و فهم قرآن

۱۳۹۲/۰۳/۱۱


۷۶۱ بازدید

با سلام و خسته نباشیدبنده مشتاقم که وقت بیشتری را صرف درک و فهم قرآن کنم اما به یک برنامه ی واحد نمی رسم و نمی دانم که این موضوع را چطور عملی کنم و به چه مسائلی توجه داشته باشم تا بتوانم قرآن را یاد گرفته و در زندگی اجرا کنم لذا خواهشمندم که بهترین روش را با توجه به خود قرآن و روایات موجود برای بنده توضیح دهید

به علت گسترده بودن موضوع پرسش و مجال کم پیشنهاد می شود جهت تفصیل مطلب به کتاب تدبر در قرآن حجت الاسلام و المسلمین دکتر نقی پور فرد مراجعه کنید.اما به اجمال پاسخ این است که:اگر شما در جست وجوى قرآن شناسى و درک معانى و فهم حقایق قرآن هستید دو راه عمده دارد: 1- مطالعه پیوسته و دائمى تفاسیر قرآن. 2- تزکیه باطن و تحفظ بر عبادات و ترک محرمات. میزان موفقیت شما در این مورد بستگى به میزان استوارى و استقامت شما در راه هدف و جدیت در رسیدن به مقصد است.
در پیرامون قرآن، نخست چند نکته را به اختصار یادآور مى شویم و شما را به تفکر و تعمق درباره آن دعوت مى نماییم: 1- با توجه به شواهد و دلائل عقلى و نقلى، انسان در زندگى خود یک مسافر است (به عنوان نمونه به آیه 6 از سوره مبارکه انشقاق مراجعه کنید). 2- قرآن راهنماى انسان در این سفر است. هر یک از آیات قرآن دربر دارنده پیامى است که در حکم علائم راهنما و هشداردهنده در این راه است. 3- کسى که راه نیفتاده و قصد حرکت ندارد، علائم راهنمایى براى او بى معنا و نامفهوم است، نظیر کسى که هیچ گاه در عمر خود رانندگى نکرده و از علائم راهنمایى و رانندگى هیچ برداشت صحیحى ندارد. در روایات آمده است که : « القآن نورّ لمن استضاء به ؛ قرآن براى کسى که از آن طلب روشنایى نماید، مایه نورانیت و روشنایى است ». 4-انسانى که با حقیقت اصلى خود انس ندارد و نیازهاى وجودى عالى خود را به خوبى نیافته است، انسانى که اهل خلوت و اندیشه و تفکر نیست هیچ گاه مسافر بودن خویش و ضرورت راهنما و راهبر را درک نخواهد نمود.
طبیب عشق مسیحا دم است و مشفق لیک / چو درد در نبیند که را دوا بکند؟
5- میزان بهره گیرى انسان از قرآن متناسب با ظرفیت وجودى اوست و این ظرفیت به اختیار خود انسان قابل توسعه و گسترش است.
با توجه به نکات بالا براى بهره مندى هر چه بیشتر از برکات و انوار قرآن موارد زیر مى تواند مؤثر باشد: 1- در گام نخست انس هر چه بیشتر با آیات قرآن لازم است و براى رسیدن به این مقصود تلاوت روزانه حداقل 50 آیه از سوى ائمه اطهار(ع) سفارش شده است. 2- مطلب مهمى که در روایات مورد تأکید واقع شده، تدبر و تفکر در معانى آیات است و قرائت بدون تدبر فاقد آثار و برکات در مرتبه عالى و مورد انتظار است. 3- در تلاوت قرآن، به بایدها و نبایدها و دستوراتى برمى خوریم، یکى از راه هاى عملى استفاده از نور قرآن آن است که انسان در هر روز با خود قرار گذارد که به این بایدها و نبایدها و دستوراتى که در حین قرائت با آن برخورد کرده عملى نموده و پایبند باشد تا تدریجاً به زیور زیباى آیات الهى آراسته شود. 4- ائمه اطهار(ع) و علماء بزرگوار همواره توصیه نموده اند که حرکت را باید با عمل به آنچه مى دانیم شروع کنیم و همین عمل به دانسته ها باعث پیدایش آگاهى و معرفت تازه و رشد و ترقى آدمى خواهد شد.
در مورد کتب تفسیرى کتابهاى زیر براى مطالعه شما مناسب به نظر مى رسد: 1- تفسیر نمونه، ناصر مکارم شیرازى 2- تفسیر کاشف، حجتى کرمانى و بى آزار شیرازى 3- تفسیر راهنما، هاشمى رفسنجانى در مورد اطلاعات قرآنى مطالعه مجله هاى بینات و همچنین پژوهشهاى قرآنى پیشنهاد مى شود.
همچتین خواندن کتاب هاى ذیل را به شما پیشنهاد مى کنیم: 1- وحى و نبوت ، شهید مطهرى. 2- تفسیر المیزان، ج 1، علامه طباطبایى. 3- عظمت قرآن ، سید مرتضى توسلیان. 4- درسهایى پیرامون شناخت قرآن، جمعى از نویسندگان(درراه حق). 5- درباره شناخت قرآن، محمد على گرامى. 6- پژوهشى پیرامون قرآن و پیامبر، فخرالدین حجازى. 7- قرآن و آخرین پیامبر، ناصرمکارم شیرازى. 8- مقایسه اى میان تورات، انجیل، قرآن و علم. 9- قرآن و دانشمندان. 10- قرآن بر فراز اعصار. 11- قرآن شناسى، محمود رجبی
به علت گسترده بودن موضوع پرسش و مجال کم پیشنهاد می شود به کتاب تدبر در قرآن حجت الاسلام و المسلمین دکتر نقی پور فرد مراجعه کنید.

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد:

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد